fbpx
ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» ΟΡΓΗ ή ΛΥΠΗΣΗ; Του Θανάση Μουσόπουλου

Ανέμενα να τελειώσουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης 2022 για να εκφράσω τα συναισθήματά μου για την εγκατάλειψη της Δημοτικής μας Πινακοθήκης στο έλεος της φθοράς. Κάθε φορά που βρέχει, η Πινακοθήκη οδεύει προς την περαιτέρω καταστροφή.

Θυμάμαι την πορεία της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1997 ως τις μέρες μας. Κοσμείται εικαστικά, με τη μόνιμη έκθεση έργων του Χρήστου Παυλίδη, με τη συλλογή χαρακτικών και μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων Ξανθιωτών καλλιτεχνών από δωρεές τους. Επίσης, φιλοξενούνται λιθογραφίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Τέτση, κ.α.

Τη Δημοτική Πινακοθήκη, ως πριν από λίγα χρόνια, επισκέπτονταν πολλά σχολεία και πλήθος τουριστών καθόλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, διοργανώνονταν πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, κοσμημάτων, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.α.

Το αρχοντικό Καλεύρα αποτελεί εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κατασκευάσθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από έμπειρους Ηπειρώτες μαστόρους. Διαθέτει ζεστό εσωτερικό χώρο, με κυρίαρχο στοιχείο διακόσμησης το ξύλο. Οι ξυλόγλυπτες οροφές του, έργο ιδιαίτερης τέχνης, μοναδικό στην περιοχή, αποτελούν χαρακτηριστικό του οικήματος, ενώ η κεντρική, ξύλινη εσωτερική σκάλα, είναι το σημείο αναφοράς του άνω ορόφου, όπου όλος ο υπόλοιπος χώρος φαίνεται να περιστρέφεται γύρω της.

Ο αείμνηστος Κρυωνάς Σεργκενλίδης για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού και Επιμελητής της Πινακοθήκης, φρόντιζε μαζί με το προσωπικό της Πινακοθήκης, όλες τις δράσεις, τις εκθέσεις, τις διαλέξεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων.

Σε χαιρετισμό του ο αγαπητός Νάκης είχε πει: «Ο δήμος έχει βάλει ένα πρωταρχικό στόχο τον οποίο τηρεί. Εμείς θέλουμε να προβάλουμε τη δημιουργία ανθρώπων της περιοχής μας χωρίς τοπικισμό. Έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με αξιόλογο τρόπο και πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δεν παραβλέπουμε τις δημιουργίες άλλου επιπέδου αλλά θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες […] Στόχος του δήμου είναι να αγκαλιάσει τους πάντες. Με αγκαλιά ανοιχτή και δυνατότητα στον επισκέπτη να σχηματίσει τη γνώμη του».

Τα τελευταία χρόνια το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η Αυλή του κτηρίου φιλοξένησε τις εκθέσεις για μια ακόμη χρονιά. Το υπόλοιπο κτήριο είναι «κλινικά νεκρό».

Ο Δήμος έχει χρέος να ενημερώσει τους πολίτες, τους άνδρες και τις γυναίκες δημιουργούς της περιοχής μας που δίνουν όλη την ψυχή και το μεράκι τους για την πρόοδο της Ξάνθης.

Θα ήταν πολύ βάρβαρο να πω: αφαιρέστε από την Πινακοθήκη τα έργα Τέχνης και αφήσετε το κτήριο να καταρρεύσει;

Οργή ή Λύπηση…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σχετικά Άρθρα