Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Παρασκευή: Συναυλία με τον Κώστα Χατζή στις γιορτές παλιάς πόλης

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

Συναυλία Κώστας Χατζής

Ο αγαπημένος μας λαϊκός τροβαδούρος Κώστας Χατζής παίρνει την κιθάρα του και μας μεταφέρει στις παλιές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ. Μας ταξιδεύει εκεί όπου «Σύνορα η Αγάπη δε Γνωρίζει». Σπουδαίος καλλιτέχνης με ευρεία απήχηση, λαϊκός τροβαδούρος με όλη τη σημασία του όρου, ο Κώστας Χατζής με την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στην ξεχωριστή φωνή του, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και κατάφερε να επικοινωνεί με το κοινό του μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Πιστός στο κοινωνικό τραγούδι, έχοντας μελοποιήσει Παλαμά και Σικελιανό και με σπουδαίες συνεργασίες στην σημαντική καριέρα του (Πλέσσας, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης) συνεχίζει να υπηρετεί τον «λόγο» για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Μέσα από τα τραγούδια του μιλά ρεαλιστικά για τα κοινωνικά θέματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα και την δικαιοσύνη.

«Απ’ το Αεροπλάνο», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδελφέ», «Κι ύστερα», «Η αγάπη όλα τα υπομένει» είναι τα αγαπημένα τραγούδια όλων που δεν θα λείψουν από το πρόγραμμά του.

Μαζί του τραγουδούν η Μαρία Αλεξίου και η Δανιέλα Χατζή

Διεύθυνση Ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις- Πιάνο: Γιώργος Παγιάτης

Φλάουτο – σαξόφωνο – κλαρινέτο: Ρήγας Σαριτζιώτης

Τύμπανα – κρουστά: Νίκος Καρνάβας

Κοντραμπάσο: Πολύκλειτος Πελέλης

16:00 Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης»

5ο Σκακιστικό Τουρνουά Γιορτών Παλιάς Πόλης 2022, αγώνες σκακιού Blitz

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης, γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε κάθε άνθρωπο η ενασχόλησή του με το σκάκι, προσπαθεί συνεχώς, μέσω συλλογικών αλλά και δικών του πρωτοβουλιών, να εντάξει το σκάκι στην καθημερινότητα ολοένα και περισσοτέρων παιδιών (και όχι μόνο!) και να προβάλει το άθλημα στην κοινωνία της Ξάνθης, συντελώντας σημαντικά στην περαιτέρω διεύρυνση της σκακιστικής κοινότητας. 

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών και με την αρωγή του Δήμου Ξάνθης διοργανώνει και φέτος μετά από ένα διάλειμμα δύο χρόνων λόγω της πανδημίας του covid-19 το 5ο σκακιστικό τουρνουά των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2022.

Οργάνωση Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης.

18:00 Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου «Γνωριμία με την τοπική ιστορία»

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με ιστορικούς, καλλιτέχνες, μουσειοπαιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα πάνω σε ζητήματα της τοπικής ιστορίας, των τεχνών και της μουσικής. Ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου Κωνσταντίνος Βλάχος παρουσιάζει αναλυτικά το σκεπτικό των δράσεων και ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς τόσο για τα αποτελέσματα όσο και για τα νέα προγράμματα της περιόδου το 2022- 23.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

18:30 Πλατεία Δημοκρατίας, (σημείο εκκίνησης)

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 3.

18:30 Πλατεία Ελευθερίας, σημείο εκκίνησης

Ιστορική περιήγηση «Περπατώντας στα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Ξάνθης»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιστοριοτοπίες διοργανώνουν ιστορική περιήγηση με θέμα την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Με οδηγό τον ιστορικό και υποψήφιο διδάκτορα Δημήτρη Καλογιαννίδη θα περπατήσουμε στην πόλη και θα επισκεφτούμε διάφορα σημεία που είναι στενά συνδεδεμένα με αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα συζητήσουμε για τα γεγονότα αυτής της περιόδου, θα προσεγγίσουμε φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην κοινωνία της κατοχικής Ξάνθης, όπως η Αντίσταση και η Συνεργασία, και θα ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης (τηλ. 6976266393) Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα. Θα τηρηθεί λίστα με σειρά προτεραιότητας. Η περιήγηση είναι δωρεάν

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,Ιστοριοτοπίες.

19:00 Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Συναυλία των μαθητών του Ωδείου «το Εύφωνον».

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια το ωδείο «το Εύφωνον» παρουσιάζει τους μαθητές του και τη δουλειά τους στο κοινό της Ξάνθης και στους επισκέπτες των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Το αναγνωρισμένο από το κράτος ωδείο, προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών σε πολλές ειδικεύσεις, καλλιεργώντας και αναδεικνύοντας τις κλίσεις και τις επιθυμίες μικρών και μεγάλων μαθητών. Με ιστορία 35 ετών στη μουσική εκπαίδευση στην πόλη της Ξάνθης, συνεχίζει την πορεία του με μεράκι και επαγγελματισμό, έχοντας ως γνώμονα το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικού και την ποιότητα του έργου του, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχημένη σταδιοδρομία και την καλλιτεχνική και επαγγελματική καταξίωση πολλών μαθητών του.

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παρουσίαση βιβλίου για ενήλικες «Μελωδίες Αλλιώς» τουΆγγελου Ζαγοριανού

Μέσα σ’ αυτό το μικρό δημιούργημα υπάρχουν κάποιες σκέψεις, λίγα ποιήματα, δύο δοκίμια, ένα παραμύθι μπλεγμένο με ιστορία, αποτυπώματα εικαστικών έργων, λόγια από τα δύο τραγούδια, παρτιτούρα από το τρίτο (καθότι ορχηστρικό), μερικές φωτογραφίες, έξι ελάχιστες ιστορίες, κι ένα δισκάκι με παλιά και καινούργια τραγούδια… Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην οποία ο Άγγελος Ζαγοριανός θα μας παρουσιάσει μέρος της δουλειάς του.

Οργάνωση – Επιμέλεια: Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ, Sparmatseto

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Techfestival 2022

Ένα ξεχωριστό μονοήμερο event με διαφορετικό τόνο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2022. Το XanthiTechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τις δραστήριες φοιτητικές ομάδες του Δ.Π.Θ.DMA(DemocritusMechatronics&Automation), DIR(DemocritusIndustrialRobotics), IEEE(InstituteofElectricalEngineers ) και ΤedXDUTH, δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Το XanthiTechLab αποτελεί μια συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τις Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Ελλάδα, σημείο αναφοράς με τις δράσεις του στην εκπαιδευτική ρομποτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα fakenews, τα softskills κα. Ένα hub δικτύωσης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, διακρίθηκε τρεις φορές στα BravoSustainableAwards 2019, 2021, 2022 και στα προγράμματα STEM. Διοργανώνει το διαγωνισμό FirstLegoLeagueXanthi και αποτελεί επίσημο συνεργάτη της eduACT διοργανωτή του πανελληνίου πρωταθλήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής FirstLegoLeagueGreece.

Η ερευνητική φοιτητική ομάδα DemocritusMechatronics&Automation – DMA, αποτελείται από 20 προπτυχιακούς φοιτητές των πολυτεχνικών τμημάτων του Δ.Π.Θ.

Η ομάδα εστιάζει στην έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σχετικών με την Μηχανοτρονική και τους Αυτοματισμούς, με στόχο την προώθηση των τεχνολογιών αιχμής στην φοιτητική και τοπική κοινότητα, καθώς και των ανοιχτών τεχνολογιών.

Η DMA ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, και έχει διεκδικήσει την 9η θέση μεταξύ 53ων ομάδων στον διαγωνισμό UAVCompetition (προσομοιώνοντας την λειτουργία ενός αυτόνομου πυροσβεστικού εναέριου οχήματος) στο πλαίσιο του συνεδρίου ICUAS 2022 στο Dubrovnik της Κροατίας (Μάιος 2022).

Η DemocritusIndustrialRobotics (DIR) πρόκειται για τη φοιτητική ομάδα βιομηχανικής ρομποτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ιδρύθηκε το 2018 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αντώνιου Γαστεράτου έχοντας την έδρα της στη Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή της στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό βιομηχανικής ρομποτικής, RoboCup, και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία @Work όπου και εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο αλλα και την χώρα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις (4η, 6η και 9η θέση παγκοσμίως). Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διαρκούς συνεργασίας των 20 προπτυχιακών φοιτητών που στελεχώνουν την ομαδα και της ρομποτικής τους πλατφόρμας ονόματι “TALOS”.

Ελάτε να γνωρίσετε τον παγκόσμιο οργανισμό του “ΙΕΕΕ”, μέσω του φοιτητικού παραρτήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές θα παρουσιάσουν τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται μέσα στις ομάδες του παραρτήματος.

TEDxDUTH:

ToTEDxDUTH(αυτοχρηματοδοτούμενη, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική διοργάνωση) αποτελεί το μεγαλύτερο φοιτητικό συνέδριο «Ιδεών που αξίζει να διαδοθούν» στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπό την αιγίδα του Δ.Π.Θ..Κάθε χρόνο ομιλητές, αλλά και τοπικοί παράγοντες, με ενδιαφέροντα θέματα πλαισιώνουν με τις ιδέες τους το συνέδριο μας.Φέτος διοργανώνεται το 3οTEDxDUTHαπό μία οργανωτική επιτροπή 70 εθελοντών προπτυχιακών φοιτητών από πλήθος πανεπιστημιακών τμημάτων του Δ.Π.Θ..Ήδη η οργανωτική επιτροπή έχει δείξει την παρουσία της δυναμικά σε αρκετές εκδηλώσεις, ευελπιστώντας σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα να διοργανώσει το φθινόπωρο υβριδικά το συνέδριο TEDxDUTHσε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τους τοπικούς φορείς.

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Συναυλία του ItalianLyricEnsemble «μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά…»

Το ερωτικό τραγούδι από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε

Το ItalianLyricEnsemble αποτελείται από τις Φεντερίκα Ράγια, σοπράνο, ΚαρλόταΜαλκουόρι, βιολί, Σοφία Κάσι, κλαρίνο  και Σερένα Μαρότι, πιάνο. Παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό πρόγραμμα βασισμένο στο μουσικό θέμα του ερωτικού τραγουδιού από τις αρχές του 18ου μέχρι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, από το πλούσιο οπερατικό ρεπερτόριο και το «κλασικό» Ναπολιτάνικο τραγούδι, μέχρι τη μουσική για τον κινηματογράφο . Η 7η τους περιοδεία ταξιδεύει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ελληνο-Ιταλικού Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας, ο συντονιστής του οποίου, ΈντσοΜπονάνο, γενικός γραμματέας του AIAL, έχει την επιμέλεια της τεχνικής διοργάνωσης, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι η Μαέστρος, Σερένα Μαρότι.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ξάνθη σε συνδιοργάνωση και με  την ευγενική υποστήριξη των: Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα | Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL της Λέρου | Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης | ΣοροπτιμιστικόΌμιλοΞάνθης | Δήμο Ξάνθης | Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθη.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

20:30 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός»

Ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός».

Στο σεράι του πασά η θέση του γραμματικού «ορφάνεψε» και ο δαιμόνιος Καραγκιόζης έρχεται για να την καλύψει. Σύντομα όμως έρχονται και οι μπελάδες, μιας και μόλις καταφθάσουν οι υποψήφιοι πελάτες, ο Καραγκιόζης δεν αργεί να τα κάνει άνω κάτω…

«Εδώ ο καλός γραμματικός

γράμματα με το κιλό

γράμματα με το τσουβάλι

θα σας γράψω μια ντουζίνα

και μετά ελάτε πάλι»…

21:00 Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Στην αυλή του συλλόγου στην Ύδρας 4.

Θράκη μέχρις εσχάτων με τους Γιώργο Ζιώγα τραγούδι, Βαγγέλη Δωρόπουλο γκάιντα, Γιάννη Κοτσαμπάση ακορντεόν, Ηρακλή Ψωμαδόπουλο κλαρίνο και Γιώργο Παπαδόπουλο κρουστά.

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

Παραδοσιακό γλέντι με το σχήμα «Οδρύσσες».

23:00 Πλατεία Μητροπόλεως. Στέκι Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάβειροι»

Βραδιά με νησιώτικα

Σχετικά Άρθρα