Ροδόπη Τελευταία Νέα

Αποστολή Κομοτηνή: Πατριαρχική χοροστασία σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Αποστολή Κομοτηνή Μαίρη Δαληκριάδου

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, με την παρουσία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του “Άξιον Εστίν” στην πόλη της Κομοτηνής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Πανοσιολ. Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη (ο οποίος κατάγεται από τις Σάπες).

Παρέστησαν η συνοδεία του Παναγιωτάτου η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Καστορίας κ. Καλλίνικο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ξανθουπόλεως κ. Παϊσιο. Εκ του ιερού βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστη, επίσης, η αντιπροσωπεία των αγιορειτών πατέρων με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Από τους τοπικούς άρχοντες παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Ροδόπης (Ν.Δ.) κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδης. Επίσης, παρέστη και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας.

Απονομή της ύψιστης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης του Κομοτηνής ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την παρουσία του στην Κομοτηνή και τη σημερινή χοροστασία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απόδοση ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Χριστοφόρο Ιβηρίτη. Την τιμητική διάκριση απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Πρωτεπιστάτη να προσφέρει στον Παναγιώτατο ένα αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστίν”.

Το ίδιο παράσημο απονεμήθηκε δια χειρών του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Άρχοντας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τον οποίο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του καθώς αποτελεί Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην μεγάλη θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη σύνδεση της με την Ρωμισύνη και την ιδιαίτερη τιμή και αγάπη που της αποδίδει ο πιστός λαός του Θεού. Παράλληλα, αναφέρθηκε με έμφαση σε όσους στοχοποίησαν της Μεγάλη του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόσο στο ζήτημα της χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας όσο και στο ζήτημα της πανδημίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι προσωπικά ο ίδιος θα αγωνίζεται για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνοντας απαντήσεις σε κάθε προπαγάνδα. Ακολούθως αναφέρθηκε στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χρύσανθο Φιλιππίδη, τον από Τραπεζούντος, ο οποίος καταγόταν από την Κομοτηνή. Τέλος, εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνος και ευχήθηκε σε όλους η Παναγία “Άξιον ΕσΕν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού ο οποίος βρίσκεται στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού. Εκεί τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του καθώς και για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χρύσανθο (Φιλιππίδη).τί” να είναι στήριγμα και βοηθεία.

loading...

Σχετικά Άρθρα