Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΓΠΠ Πέμπτη Πλατεία Μητροπόλεως: Συναυλία Μανώλης Κονταρός + ‘Όλο το πρόγραμμα της ημέρας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως Συναυλία Μανώλης Κονταρός

Ο Μανώλης Κονταρός, στη μακροχρόνια πορεία του, έχοντας προσφέρει αμέτρητα γλέντια και χορούς σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στην παραδοσιακή κρητική μουσική, σεβόμενος πάντα το ύφος και το ήθος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με πλούσιο ρεπερτόριο σε δημοτικά και κρητικά τραγούδια και με τη συνοδεία του λαούτου και της κρητικής λύρας.

18:30 Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη πληροφορίες στη σελ. 3.

18:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή

Ενημερωτική δράση «Αχ! Αυτά τα δοντάκια μου!»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με την οδοντίατρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δήμητρα Καλλαντζή, καλούν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαζί με τους γονείς τους, για να τους ενημερώσουν για την στοματική υγεία. Μετά το πέρας της εκδήλωσης στα παιδιά θα δοθούν δωράκια.

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παιδική εκδήλωση «Μικροί Καλλιτέχνες…εν δράσει»

Μικροί καλλιτέχνες, 8 έως 12 ετών, θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ομαδική δημιουργία και την εικαστική έκφραση στην πράξη. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο αυτών δραστηριοτήτων, θα μάθουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, θα ανακαλύψουν την χρήση υλικών και θα οξύνουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

Επιμέλεια: Λίνα Πετρά Εικαστικός, Εκπαιδευτικός – Υπεύθυνη Εργαστηρίου  Ζωγραφικής-Εικαστικών Ι.Θ.Τ.Π.

Οργάνωση: Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόληση,  Ζωγραφικής- Εικαστικών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

19:00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Capoeira στην παλιά πόλη – 70 χρόνια ΦΕΞ

H Capoeira στην Βραζιλία είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα, μετά το ποδόσφαιρο σήμερα! Στην ουσία πρόκειται για ένα «παιχνίδι» που χαρακτηρίζεται από συνεχή ακροβατικά, προσποιήσεις, προφάσεις και εκτεταμένη χρήση του εδάφους, καθώς και σαρωτικών κινήσεων, κλωτσιών και κεφαλιών. Η τεχνική και η στρατηγική είναι στοιχεία-κλειδιά. H Capoeira «παίζεται» μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, την Roda. Σε ένα πιο συμβολικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται μέσα στην Roda συμβολίζουν τις μάχες για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη που δίνονται στον μεγάλο κύκλο της ζωής… Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του GroupoInternationalJacobinaArte με ιδρυτή το MestrePitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε αρκετές χώρες.

Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 και Ιορδάνης Κασάπογλου (ContraMestreGaviao) 6945374274.

Οργάνωση: ΦΕΞ – εργαστήριο Capoeira ΦΕΞ

19:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 

Comic στην παλιά πόλη; – 70 χρόνια ΦΕΞ

Το εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ σας προσκαλεί στην αυλή με τα χαμάμ για να σας παρουσιάσει τη δουλειά του, αλλά και το έργο εξαιρετικών φίλων και συνεργατών. Το εργαστήρι κόμικ απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους από 15 ετών. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικών ασκήσεων σχεδίου, σύνθεσης και οργάνωσης της αφήγησης. Οι ασκήσεις αυτές πλαισιώνονται από προβολή και σχολιασμό επιλεγμένων  παραδειγμάτων, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς και των σχεδιαστικών και αφηγηματικών ικανοτήτων των μαθητών. Υπεύθυνη εργαστηρίου Μαρία Καραλιά.

Οργάνωση: Εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ.

20:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 

ΚαλλιτεχνικήΔράση «Xanthi writers_Residency_project»

Ο οργανισμός SeriesBalkans σε συνεργασία με τη ΦΕΞ οργανώνουν στην Ξάνθη το XanthiSeriesScreenwritingResidency. Είναι ένα πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών με σκοπό την παραγωγή έργου εμπνευσμένο από την παραμονή τους στην Ξάνθη. Ο GaniJakupi είναι καλεσμένος για το 2022 στην Ξάνθη. Μέσω του project, θα γνωρίσει την περιοχή μας την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. θα συνεργαστεί με την ομάδα comic της ΦΕΞ, θα περιδιαβεί στα σοκάκια της πόλης, στα μουσεία, σε κάποια χωριά, θ’ ακούσει μουσικές, θα γευτεί φαγητά, γλυκά και ποτά της περιοχής μας  και στην καπναποθήκη της ΦΕΞ θα έχει το σχεδιαστήριο του.

Οργάνωση: ΦΕΞ, ZagoriFictionDays, SeriesBalkans, εργαστήρι κόμικ της ΦΕΞ, Δήμος Ξάνθης.

21:00 Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας και Ύδρας

Συναυλία «Leggero».

Μια βραδιά με έντεχνη ελληνική μουσική μας παρουσιάζουν τα μέλη του συγκροτήματος «Leggero», ΠαναγιώτηςΛαζίδης, Θανάσης Παπαναστασίου, ΦατόςΣελαμήογλου και Στέλιος Αχταρίδης.

21:00 Αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Βλασίου, έναντι οικίας Χατζιδάκι.

Μουσική και Λογοτεχνική εκδήλωση «Mediterranean, Mare, Akdeniz, τραγούδια και παραμύθια της Μεσογείου»

Ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης σας προσκαλεί σε μια βραδιά με επιλεγμένα λαϊκά παραμύθια και παραδοσιακά τραγούδια, όπου δύο τέχνες, η αφήγηση και η μουσική, συναντιούνται για να συμπληρώσουν η μία την άλλη και να μας ταξιδέψουν στην Μεσόγειο. Για να γνωρίσεις έναν τόπο και να ταξιδέψεις νοερά σ’ αυτόν αρκεί ν’ ακούσεις τις ιστορίες και τα τραγούδια του. Οι χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου αφηγούνται τον έρωτα, την περιπέτεια, τραγουδούν τη σελήνη, την αγάπη, τις δοκιμασίες με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Με ένα φιλντισένιο καραβάκι περιπλανιόμαστε στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου και μείς αφουγκραζόμαστε μύθους και παραμύθια, γευόμαστε τραγούδια, ανταμώνουμε ήρωες, μαθαίνουμε τα πάθη των ανθρώπων της κάθε χώρας. Αφήγηση Ανθή Θάνου, τραγούδι Κατερίνα Δούκα, μουσική και τραγούδι Αλέξανδρος Μακρής.

Είσοδος 8€.Κρατήσεις θέσεων 6972802121 (Νίκος)

Οργάνωση: Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης

21:00 Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Στην αυλή του συλλόγου στην Ύδρας 4.

Ο λόγος και πάλι στη Θράκη με τους Δημήτρη Κυριακάκη γκάιντα και τραγούδι, Θάνο Καρακατσιάνη ακορντεόν και Γιώργο Αθανασιάδη κρουστά

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

Παραδοσιακό γλέντι με το σχήμα «Θρηίκιος Ήχος».

21:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 

Κινηματογράφος«Cinema στο Μουσείο – 70 χρόνια ΦΕΞ»

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και της ΕΛΜΕ Ξάνθης, παρουσιάζουν το νέο τους πρόγραμμα για τη χειμερινή σεζόν αλλά και το πρόγραμμα για το 2023. Κύκλοι ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ από το 1972 έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό αρχείο και έχει οργανώσει μια ταινιοθήκη για τις ανάγκες της Λέσχης. Συμμετέχει σε παραγωγές που γυρίζονται στην περιοχής υποστηρίζοντας τες, ενώ παράγει και η ίδια ντοκιμαντέρ ταινίες – stream.

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και της ΕΛΜΕ Ξάνθης.

21:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1

Μουσική εκδήλωση «Χορέψετε, χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε!»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης διοργανώνει πάρτι με την επταμελή ορχήστρα «Οι Μπουκοβίνοι» με πλούσια κοκτέιλ και ποτά. Ελάτε να χορέψουμε κάτω από τους ήχους της γκάιντας, της κιθάρας, των κρουστών, της τρομπέτας, του κλαρίνου και της καβάλας.

Τιμή ποτού 5€.

23:00 Πλατεία Μητροπόλεως. Στέκι Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάβειροι»

Βραδιά Latin

Σχετικά Άρθρα