Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΓΠΠ Πλατεία Μητροπόλεως: Συναυλία “Μουσικοί Θησαυροί …της καθ’ ημάς Ανατολής” (+όλο το πρόγραμμα της ημέρας)

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως Συναυλία Μουσικοί Θησαυροί …της καθ’ ημάς Ανατολής

Ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι γεμάτο από τη μαγεία της καθ’ ημάς Ανατολής, με μια συναρπαστική εναλλαγή επί σκηνής με τραγούδια, χορό, μουσικές, εμπνευσμένα κείμενα και προβολές από ιστορικά βίντεο εποχής, από τη Μικρασία, τον Πόντο, τη Θράκη και την Κύπρο.

Οι Μουσικοί Θησαυροί της καθ’ ημάς Ανατολής … που όσα χρόνια κι αν περάσουν η λάμψη τους δε χάνεται ποτέ, μέσα από τις ξεχωριστές ερμηνείες του Παναγιώτη Θεοδωρίδη και της Μάγδας Πένσου και τη συνοδεία κορυφαίων μουσικών (λύρα, βιολί, λαούτο, κανονάκι, κλαρίνο, ούτι, κρουστά, φλογέρα, αγγείο, πιάνο).

Μια μουσική παράσταση που προάγει τον οικουμενικό πολιτισμό των Ελλήνων, ενώ παράλληλα σέβεται και τιμά τα μαρτυρικά, τα αγιασμένα χώματα της καθ’ ημάς Ανατολής, με τα οράματα, τις αξίες, τα υψηλά ιδανικά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

18:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Κοινωνική Δράση, Ένωση Κυριών Δράμας «Το MobileSchool Ταξιδεύει»

Η Ένωση Κυριών Δράμας είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Στόχος αποτελεί η στήριξη, ενδυνάμωση και εμψύχωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, μέσω κοινωνικής υποστήριξης (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες), ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής, οικονομικής βοήθειας, εύρεσης εργασίας, φαρμακευτικής και ιατρικής κάλυψης, διανομής ιματισμού, τροφίμων, στέγασης σε κακοποιημένες γυναίκες, φοιτήτριες και άστεγες οικογένειες, διοργάνωσης ημερίδων, ομιλιών και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Οι ωφελούμενοί είναι ημεδαποί ή αλλοδαποί, άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα έμφυλης βίας, άγαμες μητέρες, Ρομά, αποφυλακισμένοι, ουσιoεξαρτημένοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Το mobileschool είναι μία κατασκευή από πτυσσόμενους μαυροπίνακες. Επάνω του τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού περιεχομένου (πχ. αριθμητική) και panels συζητήσεων που αφορούν την διαφορετικότητα, την προσωπική υγιεινή, τη σεξουαλικότητα κ.α. Απευθύνεται σε παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο, παιδιά που δεν εντάσσονται στις σχολικές κοινότητες ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία. Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (streetwork) η δράση στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.α. και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους. Από τον Μάιο του 2020 ξεκίνησε να προσεγγίζει παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται σε Καβάλα και Ξάνθη.

18:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή

Εικαστικός περίπατος «Πρόσωπα και Ιστορίες… στην παλιά Ξάνθη»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» σας προσκαλεί να ανακαλύψετε πόσο όμορφο είναι να περπατάς στην παλιά Ξάνθη, να μαθαίνεις, να γνωρίζεις, να εξερευνείς… να ανακαλύπτεις απ’ την αρχή την πόλη που ζεις, 5 πρόσωπα, μας αφηγούνται 5 ιστορίες. Ελάτε να δούμε την Ξάνθη με τα μάτια της ψυχής. Σας περιμένει και φέτος ο καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης, απαγγέλλοντας τους στίχους του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον Ερωτόκριτο: «Τα μάτια δεν καλοθωρούν στο μάκρεμα του τόπου μα πιο καλά και πιο σωστά θωρεί η καρδιά τ’ ανθρώπου…»Διάρκεια 1 ώρα.

19:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 

«MrChem» στην αυλή με τα χαμάμ

Ο MrChem διακτινίζεται μαζί με το χημικό του εργαστήρι και έρχεται για να πειραματιστούμε όλοι μαζί! Με κέφι και με φαντασία βουτάμε στις φυσικές επιστήμες και με υλικά που δεν φαντάζεσαι θα κάνουμε τα πιο τρελά πειράματα! Η Φιλοπρόοδη ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή καλωσορίζουν στην πόλη μας «Τα πειράματα του MrChem», τον Δημήτρη Κουλούμαση και τη Χριστίνα Σαρηγιάννη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή.

19:00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Θέατρο στη ΦΕΞ – 70 χρόνια ΦΕΞ

Στην εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια ΦΕΞ παρουσιάζονται ψηφιοποιημένες παραστάσεις και υλικό από τις εκδηλώσεις του θεατρικού εργαστηρίου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975. Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας, συνεργάστηκε με το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης. Οργανώνει μαθήματα: Ιστορίας θεάτρου – υποκριτικής – σκηνογραφίας – φωτισμού, σκηνοθεσίας. Οργανώνει και παρουσιάζει δικές του και άλλες παραγωγές, διαλέξεις και σεμινάρια, (άνθρωποι του θεάτρου, καλεσμένοι της ομάδας διδάσκουν θέατρο)

Οργάνωση: ΦΕΞ – θεατρική σκηνή ΦΕΞ.

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παιδική εκδήλωση «Πράσινα Χαμόγελα – Αυτοματισμός και Προστασία του Περιβάλλοντος»

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική και  περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με παράλληλη επίδειξη ρομπότ (αυτοματοποιημένη δενδροφύτευση). Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση για βιβλία και δωρεάν μαθήματα ρομποτικής.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμίδης, Υποψήφιος Διδ. Αρχιτεκτονικής, Συγγραφέας, Εικονογράφος – Υπεύθυνος λειτουργίας  ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Δ/νση Δασών Ξάνθης, Σύλλογος ”RoboSpecialists”

19:30 Βας. Σοφίας, Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

«Ζυμαρομαστορέματα»

Ο σύλλογος Γυναικών Ξάνθης σας καλεί να παρακολουθήσετε από κοντά το μάθημα των «ΖΥΜΑΡΟΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΩΝ», όπου θα έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε τα δικά σας «χατσαπούρι» και «πιροσκί» (από τη ζύμη & τη γέμιση ως τη παρασκευή & το ψήσιμο) μαζί με τις έμπειρες γυναίκες του συλλόγου

20:00 Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας και Ύδρας

Συναυλία «Μουσαδές Musicschool».

Με οδηγό την αγάπη για τη μουσική, το MousadesMusicSchoolδιαθέτει την καλύτερη ομάδα καθηγητών μουσικής σε σύγχρονα όργανα (κιθάρα, μπάσο, drums, πλήκτρα, φωνή).

Κάθε ένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα μουσικών, με γνώσεις που καλύπτουν όλα τα σύγχρονα ακούσματα. Το MousadesMusicSchoolείναι ένα πραγματικό εργαστήριο μουσικής καθώς μαθητές και καθηγητές αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν, μοιράζονται, διασκεδάζουν, γίνονται μία μεγάλη παρέα και ανακαλύπτουν μαζί τη τέχνη της μουσικής. Χρόνια τώρα, κάθε νέος μαθητής γίνεται και ένα νέο μέλος στη μεγάλη μουσική οικογένεια του σχολείου και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι καθώς οι φιλίες, οι παρέες και η προσωπική επαφή είναι ο ιδανικότερος καταλύτης για τη μουσική. Γι’ αυτό και κάθε μας συναυλία ή εκδήλωση είναι μία ευκαιρία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί!

20:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή

Παράσταση θεάτρου σκιών «Τα 82 Εντάλματα»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζουν την παράσταση «Τα 82 Εντάλματα». Ο Καραγκιόζης χρωστάει 82 εντάλματα τα οποία και δεν μπορεί να πληρώσει. Το σεράι θέλει να του πάρει την παράγκα και να τον κλείσει φυλακή. Πώς θα τη γλυτώσει; Ο δαιμόνιος Καραγκιόζης αποφασίζει «να πεθάνει» για να μπορέσει να ζήσει. Η συνέχεια στο πανί…

Είσοδος 3€

21:00 Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Στην αυλή του συλλόγου στην Ύδρας 4.

Με βιολιά και με λαούτα ταξιδεύουμε στις μουσικές του τόπου μας με τους Μιχάλη Κυριακίδη βιολί, Άγγελο Ξανθόπουλο ούτι και τραγούδι, Τάσο Δασκαλόπουλο λαούτο, Νάκη Ξανθόπουλο κρουστά και Βαγγέλη Δωρόπουλο γκάιντα.

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

Παραδοσιακό γλέντι με το σχήμα «Ακριτικός Ήχος»

Σχετικά Άρθρα