Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΓΠΠ: Βραδιά λαογραφίας στην κεντρική σκηνή την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

Βραδιά Λαογραφίας

Τα φιλοξενούμενα χορευτικά και τα χορευτικά συγκροτήματα των λαογραφικών συλλόγων της πόλης μας, θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

18:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή

Παιδική εκδήλωση «Ένας Σκόρος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, να ανακαλύψουν μέσα από παιχνίδια περίπου μιας ώρας, το αρχοντικό Χασιρτζόγλου (σημερινό κτήριο Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης). Τα παιδιά αναζητούν μέσα από ένα παραμύθι και βιωματικές δράσεις σημάδια από τους ανθρώπους και τις διαφορετικές χρήσεις του αρχοντικού, αρχική και σημερινή.Η δράση πραγματοποιείται και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τάξεις Δημοτικού σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παιδική εκδήλωση «Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους…»

Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και  μεγάλοι, και  αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα…

Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και  Παραμυθιού http://pf-academy.gr/

Οργάνωση – Επιμέλεια: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης- «ΠαραμυθοΘράκες»

19:00 Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσιάσεις εκδόσεων,Με «24 γράμματα και όχι μόνο» -70 χρόνια ΦΕΞ

Η βιβλιοθήκη της ΦΕΞ είναι μια ζωντανή ιστορία για το Νομό της Ξάνθης. Έχει συνδεθεί το όνομά της με τον Στέφανο Ιωαννίδη, πρόεδρο της ΦΕΞ και διευθυντή της νεοσύστατης και μοναδικής τότε (1955) βιβλιοθήκης της πόλης της Ξάνθης. Έπειτα, δωρίστηκε στο Δήμο Ξάνθης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ ένα άλλο μέρος της οργάνωσε την πρώτη βιβλιοθήκη των Αβδήρων.Σήμερα περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό από περιοδικές εκδόσεις και είναι θεματική. Κορμός της είναι το ιστορικό και λαογραφικό τμήμα με έμφαση στην Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη. Οι υπόλοιπες θεματικές της αφορούν τις ανάγκες των ομάδων της ΦΕΞ (θεατρική – κινηματογραφική – φωτογραφίας – εικαστικών κ.λ.π.) ενώ δωρεές ενισχύουν μικρές και ιδιαίτερες βιβλιοθήκες. Η ΦΕΞ από την ίδρυσή της δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της έκδοσης. Τις παλαιότερες προσπαθεί να τις παρουσιάσει ψηφιακά μέσω του ΕΡΓΑστηρίου ΓΡΑΦΗΣ, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ετοιμάζει και μια νέα παραγωγή.

Οργάνωση: ΦΕΞ

19:30 Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

«Λαϊκός πολιτισμός των Ελλήνων προσφύγων του 1922» και το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ

ΤοΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣκαι η υπεύθυνη του τμήματος,Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου,Δρ. Λαογραφίας, διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,παρουσιάζει τη δράση του εργαστηρίου και τη διάλεξη από τον κύκλο παρουσιάσεωνγια τον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγωντου 1922.

Α’ ΜΕΡΟΣ: ΤοΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ.Το εργαστήριο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.Οργάνωσε, ψηφιοποίησε και τεκμηρίωσε: Τα αρχεία και τη συλλογήτου μουσείου. Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (2782 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία). Το Αρχείο Βλαχόφωνων Ηπειρωτών στην Ξάνθης(1535 – έγγραφα φωτογραφίες και βιβλία) της Χαρίκλειας Σ.Ι. Μαργαριτοπούλου. Εργάζεται για το Αρχείο Μικρασιατών Ξάνθης και το Αρχείο των καπνεμπόρων Ξάνθης.

Β’ ΜΕΡΟΣ:Διάλεξη με θέμα: «“Έκιτι, γιάβρουμ, εμείς οι Ρωμαίοι πάντα περισάν ‘ς σα στράτας…”.Η μνήμη της προσφυγιάς, όπως αποτυπώνεται στα υλικά και στα άυλα κειμήλια (τεκμήρια) με μελέτη περίπτωσης τον κύκλο του χρόνου στον προσφυγικό λαϊκό πολιτισμό».

Οργάνωση: Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

20:00 Νεανική Σκηνή – Βασ. Σοφίας και Ύδρας

Συναυλία «Μουσικό Εργαστήρι Άγγελου Μουρβάτη»

Το Μουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη αποχαιρετά το καλοκαίρι θυμίζοντάς μας πώς το υποδεχτήκαμε!

#mousikoergasthriofamily

21:00 Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Standupcomedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Είσοδος 10€

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος ΠΑΣ Αντίκας

21:00 Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Στην αυλή του συλλόγου στην Ύδρας 4.

Θρακιώτικη βραδιά με τους Κομοτηναίους μουσικούς Δημήτρη Κυριακάκη γκάιντα και τραγούδι, Θάνο Καρακατσιάνη ακορντεόν και Γιώργο Αθανασιάδη κρουστά

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Γιάννη Μίγγου.

23:00 Πλατεία Μητροπόλεως

Σύλλογος Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης (στέκι συλλόγου)

Μετά το πέρας της εκδήλωσης της λαογραφίας, θα διοργανώσει ο σύλλογος βραδιά με ζωντανή Κρητική μουσική.

Σχετικά Άρθρα