Κύριο Θέμα Παλιά Πόλη Τελευταία Νέα

Σάββατο: Επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην πλατεία Μητροπόλεως (το αναλυτικό πρόγραμμα της ημέρας)

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

Επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης από τον Δήμαρχο Ξάνθης Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελη

20:45 Συναυλία:Ο Χρήστος Νικολόπουλος με τις τρεις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία και Πίτσα Παπαδοπούλου.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο μεγαλύτερος διαχρονικός και σύγχρονος λαϊκός συνθέτης συντροφιά με τις μεγάλες ερμηνεύτριες τον ελληνικού τραγουδιού, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία και Πίτσα Παπαδοπούλου, που ο συνθέτης τις θεωρεί μούσες του. Θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με τα μεγάλα τον τραγούδια. Ο Χρήστος Νικολόπουλος με την Ελένη Βιτάλη έχει γράψει το “Παίξε Χρήστο επειγόντως” σε στίχους τον Μανώλη Ρασούλη, μαζί με τη Γλυκερία το “Άιντε μάτια μου γλυκά” του Μανώλη Ρασούλη, με την Πίτσα Παπαδοπούλου το “Δεν μετανιώνω” του Λευτέρη Παπαδόπουλου και πολλά άλλα.

Το εντυπωσιακό σε αυτή τη συναυλία είναι το ότι οι τρεις μούσες τον Χρήστου θα ερμηνεύσουν και μεγάλες του επιτυχίες που τραγούδησαν σημαντικά ονόματα όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στράτος Διονυσίου, ο Πασχάλης Τερζής και πολλοί άλλοι. Επίσης θα τραγουδήσουν διασκευασμένα γνωστά και άγνωστα τραγούδια του συνθέτη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναζήσουμε ιστορικές στιγμές.

10:00 Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 3.

18:30 Πλατεία Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ.3.

10:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός και ιστορικός περίπατος «Η πόλη συνομιλεί με το παρελθόν της»

Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτιρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη – θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές.

Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει…  

Θεματικές ενότητες: 

Ξάνθη – Ο χώρος της μνήμης «1922 -η άφιξη των προσφύγων…»

Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Η Ξάνθη των γεύσεων των απολαύσεων

Οργάνωση: ΦΕΞ – Χορευτικό εργαστήρι ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

11:00 Γέφυρα ποταμού Κοσύνθου (και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών)

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, γνωριμία με την τοπική ιστορία» Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.

Συμμετοχή 4€ ενήλικες 2€ μαθητές – συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

19:00 Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Παιδική εκδήλωση «Μια νύχτα στην Ακρόπολη»

Η Φιλοπρόοδη ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή προσκαλούν τους μικρούς και όχι μόνο φίλους σε μια εξαιρετική περιπέτεια.  Με οδηγό τη συγγραφέα και παιδαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου θα βρεθούμε στη Ακρόπολη και θα ζήσουμε στο Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Η περιπέτεια αρχίζει για όλους μας. Είστε έτοιμοι να ζήσουμε όπως ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;

«Μια νύχτα στην Ακρόπολη» της Βίκυ Ξανθοπούλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή.

20:00 Γωνία Βασ. Κωνσταντίνου και Βενιζέλου (και καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών)

«Sweetsonthestreet»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σας προσκαλεί να γεύεστε καθημερινά τις γλυκές του λιχουδιές με την συνδρομή του Θεόδωρου Γιαλάογλου.

20:00 ΣπίτιΠολιτισμούΦΕΞ

SwingParty «LindyHop»

Το LindyHopXanthi επιστρέφει για 10η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ανοίγοντας τη σεζόν όπως κάθε χρόνο με ένα SwingParty και δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης! Το LindyHop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing χορού που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την BigBandSwingMusic των δεκαετιών 1920 έως 1940. Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Βράνου, τηλ.6940649779 και Αναστασία Κοτσίνα, τηλ. 6955280170

Οργάνωση: ΦΕΞ – Εργαστήρι LindyHop [Swing]

21:00 Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – στην αυλή με τα Χαμάμ

Εγκαίνια έκθεσης «DefinitionsI: HowtoBuildaHome» ατομική έκθεση της Αθηνάς Κανελλοπούλου.

21:00 Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Αντίκας»

Στην αυλή του συλλόγου στην Χασιρτζόγλου 8

Συναυλία, ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά με την «Ορχήστρα Παλαιών Ασμάτων». Με τους Χαριτίνη Μελισοπούλουτραγούδι,Γιάννη Βαμβακά μπουζούκι μπαγλαμά και τραγούδι, Απόστολο Αποστολίδη μπουζούκι και τραγούδι, Νίκο Βουλγαρίδη ακορντεόν και Βασίλη Κιορμήτρο μπουζούκι.

Είσοδος 2 ευρώ

21:00 Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Στην αυλή του συλλόγου στην Ύδρας 4.

Παραδοσιακή μουσική και χορός από τη Θράκη αλλά και από όλη την Ελλάδα με τους Γιάννη Μίγγο στο κλαρίνο και τραγούδι, ΒαγγέληΔωρόπουλο γκάιντα Γιάννη Κοτσαμπάση ακορντεόν Γιώργο Παπαδόπουλο κρουστά.

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Γιώργος Συμεωνίδη

23:00 Πλατεία Μητροπόλεως. Στέκι Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάβειροι»

Βραδιά 60s-70s-80s καιέναρξη έκθεσης παλαιών στολών του συλλόγου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα