Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ο Τσέπελης κάνει ζώνη πυρασφάλειας σε Παλιά Πόλη και Σαμακώβ… Θα θωρακιστεί και το μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγελιώτισσας (Υλοποιεί ιδέα που είχε κατατεθεί από το 1995!!!)

Σε εξέλιξη είναι αυτές τις μέρες η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων γύρω από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης (Παλιά Πόλη) και το Σαμακώβ.

Αυτή είναι η υλοποίηση από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη μιας παλαιότερης πρότασής του – από το 1995 – που προβλέπει: Τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 50 μέτρων, πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό του Σαμακώβ, την αντικατάσταση δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν με άλλα είδη που δεν ευνοούν την επέκταση της πυρκαγιάς όπως τα πεύκα, τον εμπλουτισμό με κρουνούς των δασικών οδών που αναμορφώνονται, την κατασκευή φυλακίων πυροπροστασίας και την κινητροδότηση των εθελοντών που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στην πυροπροστασία.

Η πρόταση για τη δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας πάνω από την Παλιά Πόλη και τον συνοικισμό Σαμακώβ, είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο κυρίως λόγω της επικινδυνότητας των χαρακτηριστικών των πεύκων στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος, είχαν σταλεί και σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά όπως υποστήριξε, είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς απαιτούσε την κοπή δέντρων και δεν ήταν εύκολο να υποστηριχθεί από το τότε νομικό πλαίσιο για τα δάση.

«Τότε, το 1995, κάποιοι με χλεύαζαν. Με είπαν επιπόλαιο. Ότι θέλω να κόψω δέντρα. Κοιτάξτε σήμερα την εικόνα στην Παλιά Πόλη και στο Σαμακώβ. Τα πεύκα ολόγυρα, τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Σε ένα ενδεχόμενο συμβάν σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί. Η Παλιά Πόλη δεν ξαναγίνεται ποτέ αν καταστραφεί. Συζητήσαμε όλα τα ενδεχόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις, μπήκαν προτεραιότητες που οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, συζητήθηκε το σχέδιο παρέμβασης και ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση απειλής από πυρκαγιά. Είχαμε μια άριστη συνεργασία και με την Π.Υ, αλλά και με το Δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες και ξεκινήσαμε».

Σε σχέση με το μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας θα καθαριστεί περιμετρικά ένας χώρος για να φυτευτούν δέντρα που δεν ενισχύουν την επέκταση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, και θα γίνει καθαρισμός όλων των δέντρων που εφάπτονται στο μοναστήρι.

loading...

Σχετικά Άρθρα