Αφιερώματα Τελευταία Νέα

Γεωργία Ανδρέου: Δεκαπενταύγουστος η κοίμηση της Παναγίας, το Πάσχα του καλοκαιριού, μια εθνική γιορτή

Δεκαπενταύγουστο και όπως κάθε χρόνο, τιμώντας την Κοίμηση της Θεοτόκου, ήδη από την πρώτη μέρα του Αυγούστου, ξεκινήσαμε την πορεία προς την μεγάλη Θεομητορική γιορτή με παρακλήσεις στην μητέρα όλων μας, την Παναγία και αυστηρή νηστεία μέχρι την μεγάλη γιορτή, το Πάσχα του Καλοκαιριού.

Η Παναγία μας, μητέρα του Θεού και μητέρα όλων μας, η γέφυρα μεταξύ ανθρώπου και Θεού, είναι ο δρόμος για την σωτηρία μας, μια που φανερώνει την δυνατότητα που υπάρχει στον καθένα μας για αγιότητα, ώστε να εκφράσει ο καθένας μας,  διά του Αγίου Πνεύματος, εντός μας και στον κόσμο, τον καινούριο εν Χριστώ άνθρωπο. Τον άνθρωπο που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε έναν κόσμο ομορφιάς και τελειότητας.

Η Παναγία μας, ελπίδα όλων μας είναι και το ηχηρό αναστάσιμο μήνυμα, της νίκης της ζωής, που γνωρίσαμε με την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά και την δική Της ανάσταση και μετάσταση μετά τρεις μέρες, όπως μας το μετέφεραν οι Πατέρες της Εκκλησίας και έτσι η Κοίμηση της γίνεται το Πάσχα του Καλοκαιριού.

«ΤὴνἐνπρεσβείαιςἀκοίμητονΘεοτόκον, καὶπροστασίαιςἀμετάθετονἐλπίδα, τάφος καὶνέκρωσιςοὐκἐκράτησεν· ὡςγὰρζωῆς Μητέρα, πρὸςτὴνζωὴνμετέστησεν, ὁμήτρανοἰκήσαςἀειπάρθενον», ακούμε να ψάλλεται πανηγυρικά στο Κοντάκιο της γιορτής.

Η Μητέρα όλων μας, ελπίδα και προστασία, με αναρίθμητες τις αναφορές ανθρώπων που ευεργετήθηκαν, τιμάται παντού αλλά και στα πάμπολλα προσκυνήματα Της με πιο γνωστά της Παναγίας της Τήνου, της Σουμελά αλλά και της δικής μας Αρχαγγελιώτισσαςστην Ξάνθη.

Η Παναγία όμως για μας τους Έλληνες είναι συνδεδεμένη και με την υπόσταση μας ως έθνος και το Δεκαπενταύγουστο επιπλέον μια εθνική μας γιορτή. Σημαντικοί Έλληνες αναδεικνύουν την εθνική σημασία της γιορτής, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, που αναφέρεται στην Παναγία συνδέοντας Την με την πορεία του έθνους, χρησιμοποιώντας τον στίχο από την υμνολογία της γιορτής Της αλλά και ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που τον μελοποίησε και έγινε ύμνος στα χείλη όλων των Ελλήνων, το «Της Δικαιοσύνης ήλιε Νοητέ» στο γνωστό «ΑξιονΕστίν».

Στις δυσκολίες των ημερών, ας έχουμε στο νου και την καρδιά την εξ ύψους Παρηγοριά της Μάνας όλων μας και ας γιορτάσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο το Πάσχα του Καλοκαιριού,

Καλή Παναγιά,

Ανδρέου Γεωργία

Σχετικά Άρθρα