Η τρίτη µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσµου (µετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) έχει ξεκινήσει µια στρατηγική σταδιακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο και επένδυσης στην πράσινη ενέργεια
Τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στον κόσµο φιλοδοξεί να µεταφέρει µέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη η Σαουδική Αραβία µε «πράσινο» υδρογόνο, που θα παράγεται από ανανεώσιµες πηγές στις αχανείς σαουδαραβικές εκτάσεις και θα µεταφέρεται µε αγωγό στη χώρα µας.
Το φιλόδοξο αυτό έργο, µαζί µε τη δηµιουργία επίγειου και υποθαλάσσιου καλωδίου µεταφοράς ηλεκτρικού ρεύµατος –που επίσης θα παράγεται από ΑΠΕ– υποστηρίζει προσωπικά ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν, όπως φάνηκε από τις επίσηµες και ανεπίσηµες συζητήσεις που είχε κατά τη διήµερη παραµονή του στην Αθήνα.
Η τρίτη µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσµου (µετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) έχει ξεκινήσει µια στρατηγική σταδιακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο και επένδυσης στην πράσινη ενέργεια, την οποία θα µεταφέρει κατ’ αρχάς στην Ευρώπη µέσω της χώρας µας, καθιστώντας την ενεργειακό κόµβο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μαζί, άλλωστε, µε αυτά τα δύο έργα που συµφωνήθηκαν στην Αθήνα να πάρουν µπροστά τρέχουν ήδη άλλα δύο αντίστοιχα, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) και της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕλλάδαςΑιγύπτου (GREGY Interconnector). Εφόσον και τα τέσσερα σχέδια προχωρήσουν και υλοποιηθούν, θα ενισχύσουν σηµαντικά τον περιφερειακό ρόλο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί και τον απώτερο στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, επίσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας, ενώ διαπιστώθηκε «κοινή αντίληψη για τις προκλήσεις στην περιοχή», όπως επισηµαίνει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η επίσκεψη του Σαουδάραβα ηγέτη στην Αθήνα (που ήρθε συνοδεία συνολικά 600 ατόµων) έφερε επίσης τη θεσµοθέτηση του Ανώτατου Συµβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, εδραιώνει τη διµερή στρατηγική σχέση και προωθεί τη διµερή συνεργασία σε όλους τους τοµείς αµοιβαίου ενδιαφέροντος.
Υπογράφηκαν επίσης 11 συµφωνίες, που αφορούν την ενέργεια, τη στρατιωτική συνεργασία, τις επενδύσεις, την επιστηµονική και τεχνολογική συνεργασία, την Υγεία, την καταπολέµηση του εγκλήµατος, τον πολιτισµό και αθλητισµό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, καθώς και τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.
Ξεχωριστής σηµασίας ήταν η υπογραφή της συµφωνίας για την κατασκευή του επίγειου και υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), που -όπως επισήµανε ο πρωθυπουργός- θα καταστήσει τη χώρα µας πύλη εισόδου δεδοµένων στην Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα µε τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Μνημόνια συνεργασίας
Την ίδια ώρα, έπειτα από συνάντηση ανώτερων στελεχών περίπου 100 ελληνικών και 40 σαουδαραβικών επιχειρήσεων, υπογράφηκαν συνολικά 16 επιχειρηµατικές συµφωνίες και µνηµόνια συνεργασίας στους τοµείς της ενέργειας, των θαλάσσιων µεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριµµάτων, του πολιτισµού, των τροφίµων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αµυντικής τεχνολογίας, συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ – για τις οποίες είχε γίνει πολύµηνη προεργασία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και τον γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. και πρόεδρο του Enterprise Greece, Γιάννη Σµυρλή.
Πέρα από τις επίσηµες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίµου και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις που έγιναν στο δείπνο την Τρίτη στο Μουσείο της Ακρόπολης και το µεσηµέρι της ίδιας ηµέρας στο Καβούρι.
Κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, οι κ. Μητσοτάκης και Μπιν Σαλµάν συζήτησαν σε πολύ θερµό κλίµα για τη σύσφιγξη και διεύρυνση των διµερών εµπορικών και οικονοµικών σχέσεων, παρουσία σηµαντικών εκπροσώπων της εφοπλιστικής κοινότητας, όπως οι Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιώργος Προκοπίου, και της επιχειρηµατικής κοινότητας, όπως η Λούµπνα Ολαγιάν (Olayan Group) και οι Θεόδωρος Κυριακού (ΑΝΤ1), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Temes), Αντριου Λιβέρης, Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Nikas), Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), Αλέξανδρος Σίνκα (TTSA), Ανδρέας Σιάµισιης (ΕΛ.ΠΕ.), Γιώργος Στάσσης (∆ΕΗ), Μιχάλης Ιωαννίδης (CYTA) και Fahad Al Ηajeri (STC). Την εποµένη, δε, το µεσηµέρι, οι δύο ηγέτες συµµετείχαν και πάλι σε γεύµα, αυτή τη φορά µε ιδιαίτερη πολιτική σηµασία, καθώς παρόντες ήταν οι πρωθυπουργοί δύο χωρών της ευρύτερης «γειτονιάς» µας, ο Ντρίταν Αµπάζοβιτς του Μαυροβουνίου και ο Eντι Ράµα της Αλβανίας, και συζήτησαν τις συνέργειες που µπορούν να αναπτυχθούν.
Πηγή: εφημερίδα «Παραπολιτικά»