Ροδόπη Τελευταία Νέα

Ομαδική τροφική δηλητηρίαση σε ομαδικό σουνέτι (ομαδική περιτομή) αγοριών στο Δ. Αρριανών Ροδόπης

«Συναγερμός» ξέσπασε χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, από περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης κυρίως παιδιών που αποδίδονται σε σουλέτι (θρησκευτική εκδήλωση περιτομής μουσουλμανοπαίδων) που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου Αρριανών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 31 Ιουλίου κι εκτός από το πολιτικό σκέλος της, αφού μίλησαν στο κοινό ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ κι ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου αναμασώντας τη γνωστή ρητορική περί δήθεν καταπίεσης, είχε και… υγειονομικές επιπτώσεις.

Στο περιθώριο του γεύματος, το οποίο απαρτιζόταν από κοτόπουλο και ρύζι, από τις περίπου 2.000 μερίδες, εκατοντάδες ήταν οι παρευρισκόμενοι που ανέπτυξαν ήπια ή σοβαρά προβλήματα με πόνους στο στομάχι, ενώ καταγράφηκαν τουλάχιστον 200 βεβαιωμένα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης. Αρκετά εξ αυτών αφορούσαν μικρά αγόιρια, αφού στο σουνέτι συμμετείχαν περισσότερα από 100 μικρά παιδιά της μειονότητας.

Από το ίδιο βράδυ εκατοντάδες έσπευσαν ασθενείς με έντονους στομαχόπονους και λοιπά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Σαπών, το οποίο αντιμετώπισε από το βράδυ έως τα ξημερώματα τουλάχιστον 50 περιστατικά. Το ΚΥ σχεδόν «παρέλυσε» από τη ροή ασθενών, ενώ σε «συναγερμό» ήταν και το Νοσοκομείο Κομοτηνής στο οποίο εξετάστηκαν σχεδόν 200 ασθενείς. Μάλιστα, περιστατικά εξετάστηκαν ακόμη και στα γειτονικά Νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Οι ιατροί διαπίστωσαν πως επρόκειτο για τροφική δηλητηρίαση, ενώ πάνω από 30 παιδιά νοσηλεύονται ακόμη και σήμερα προληπτικά λόγω σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση, παρότι ήταν επίσημη υπό την αιγίδια του Δήμου Αρριανών, φάνηκε πως δεν τηρούσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής του κοτόπουλου, το οποίο δεν προμήθευσε κάποια πιστοποιημένη εταιρία, αλλά μαγείρισσα της γειτονιάς.

Δεν λείπουν αναφορές παρευρισκόμενων ότι ενδέχεται να κινηθούν νομικά κατά της Δημοτικής Αρχής, ενώ για το περιστατικό ενδέχεται επίσης να υπάρξει Εισαγγελική παρέμβαση.

Φωτογραφία από το σουνέτι: Οζγκιούρ Φερχάτ

Πηγή xronos.gr

Σχετικά Άρθρα