Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Ξεκινούν την 1η Αυγούστου οι εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό

Σύμφωνα με τον Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, και χειρούργο ιατρό ανοίγει αύριο Δευτέρα 1η Αυγούστου  η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις Περιφέρειες πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Στις δύο αυτές Περιφέρειες -και μόνο σε αυτές- παρατείνονται οι εγγραφές των ιατρών έως τις 31 Αυγούστου και οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγράφονται σε Προσωπικό Γιατρό με τους δύο τρόπους:

Πρώτον, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

Και δεύτερο, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο Προσωπικός Γιατρός, είναι -όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μία πραγματική τομή, μία ψηφίδα των παρεμβάσεων που  γίνονται γίνουν για να αποκτήσουμε ένα Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών.

  • Ο νέος θεσμός είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός αναλαμβάνει την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου του πολίτη, την εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.
  • Ο Προσωπικός Γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Αυτός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
  • Οι υπηρεσίες των Προσωπικών ιατρών θα παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων, των Τοπικών Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον.

Σχετικά Άρθρα