Αθλητικά Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Δημήτρης Γκαγκαλίδης : ο «Λεύκιππος» θα αφήσει εποχή στην Ξανθιώτικη κολύμβηση

  • Ο  Τεχνικός Διευθυντής του Κολυμβητικού τμήματος, μιλά για παρόν και μέλλον

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες και υποδέχεται τους Ξανθιώτες, γράφοντας μια νέα σελίδα στην σύγχρονη λειτουργία του. Από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, αλλά και ειδικότερα του κολυμβητικού «Λεύκιππου», είναι ο καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης, που μετρά πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο κι έχει αναλάβει το πόστο του Τεχνικού Διευθυντή στο Κολυμβητικό τμήμα.

  • Μετά από χρόνια πάλι εδώ; Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε και πάλι με τη κολύμβηση ;

Νομίζω ότι ο κύριος λόγος ασχολίας έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Ματθαίος Σαββίδης. Σε αυτόν οφείλεται η «επάνοδος» στον υγρό στίβο, αυτή την φορά «στεγνός», ως στέλεχος,  κι όχι σαν προπονητής. Με τον πρόεδρο του Λεύκιππου, είχαμε γνωριστεί από παλιά στο κολυμβητήριο, μα ποτέ δεν έτυχε να «συμπράξουν» οι δρόμοι μας. Ήταν όμως γνωστό σ’ όλους ότι είναι ένα άτομο που πέρασε αρκετά χρόνια στο κολυμβητήριο Ξάνθης και μάλιστα από διαφορετικές θέσεις, ξεκινώντας από αθλητής. Προσπαθώντας να είμαι εντελώς αντικειμενικός, νομίζω ότι είναι άνθρωπος που σε κερδίζει απ’ την πρώτη στιγμή, μιλώντας και αναλύοντας το παρόν και το μέλλον τόσο του Λεύκιππου, όσο και ευρύτερα του Ξανθιώτικου αθλητισμού. Έχει όραμα, θέληση να το πετύχει και αστείρευτες δυνατότητες, με πρώτο γνώρισμα το πείσμα του για ανάπτυξη κι επιτυχία. Κάπως έτσι καταλαβαίνεις και γιατί είναι εξίσου πετυχημένη η μέχρι τώρα παρουσία και του μπασκετικού τμήματος, σημειώνοντας σημαντική κι αξιοζήλευτη πορεία.

  • Θυμάστε πότε ήρθατε για πρώτη φορά στο κολυμβητήριο Ξάνθης ;  κι αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποιες κορυφαίες στιγμές, ποιες θα ήταν αυτές ;

Ήταν το 1992 που ήρθα ως φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ξεκινώντας κατευθείαν «στα βαθιά» κι αναλαμβάνοντας το Κολυμβητικό τμήμα του ΚΟΞ. Μια προπονητική καριέρα που έμελλε να κρατήσει ως το 2009, μέσα από 3 συλλόγους και κάποια μικρά διαλλείματα (στρατιωτική θητεία, διορισμός). Θυμάμαι τις πολλές και σκληρές απαιτήσεις που είχε η θέση του προπονητή κολύμβησης, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, όπου ο στίβος του ανταγωνισμού δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για αδράνεια. Όμορφες στιγμές υπήρξαν πολλές. Έχω να θυμάμαι τις αγωνιστικές αποστολές σ’ όλη την Ελλάδα, τις ατελείωτες ώρες προπόνησης και τα πολλά χιλιόμετρα που αναγκαστικά έπρεπε να απαιτήσω και να επιμένω να κάνουν οι αθλητές, κυρίως αυτοί που πρωταγωνιστούσαν. Θυμάμαι στιγμές χαράς και μεγάλης ικανοποίησης, επιτυχίες, αναρίθμητα μετάλλια και κύπελλα. Θυμάμαι που προπονούσα τον μετέπειτα «Ολυμπιονίκη» Χρήστο Κατραντζή, τον κορυφαίο Πέτρο Παπαδόπουλο, τον πολύ καλό Στέλιο Ξανθόπουλο, αλλά και τα «χρυσά παιδιά» της προαγωνιστικής κατηγορίας στα αγόρια (Βορίδης, Σαχπαζίδης) και κορίτσια (Σταυρίδου, Στογιαννίδου, Ξανθοπούλου). Μαζί τους κατακτήσαμε πάρα πολλά στο παρελθόν.

  • Πως βλέπετε σήμερα το παρόν και το μέλλον της Ξανθιώτικης κολύμβησης ;

Τα προβλήματα του Δημοτικού κολυμβητηρίου Ξάνθης ήταν υπαρκτά, με πολλές δυσκολίες και αμέτρητα εμπόδια στην διαδικασία επίλυσης. Γνωρίζω -λόγω πείρας- ότι θα ήταν πολύ λογικό (ίσως και εύκολο) στην εκάστοτε Δημοτική αρχή, να κάνει πίσω στην όποια διαδικασία αποκατάστασης και απόδοσης νέας εικόνας και ουσιαστικών εγκαταστάσεων στον ευρύτερο χώρο της πισίνας. Το σίγουρο είναι ότι η Ξάνθη χρειάζεται την εύρυθμη, νοικοκυρεμένη και απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου, που εκτός από τους αγωνιστικούς συλλόγους, είναι και απαραίτητο για συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας. Άλλωστε ο πρόεδρος Ματθαίος Σαββίδης αναφέρεται συνεχώς στην σημασία και αναγκαιότητα της θεραπευτικής κολύμβησης, ως παράγοντα αποκατάστασης και υγείας. Εύλογα κάτι θα γνωρίζει περισσότερο, ως διακεκριμένος ορθοπεδικός γιατρός.

Προβλέπω με βεβαιότητα ότι το κολυμβητήριο θα γεμίσει από παιδιά, αθλητές και ενήλικες (κοινό), δίνοντας μια δυνατότητα ενδεδειγμένης και σωστής αθλητικής διεξόδου στους Ξανθιώτες. Αυτό θα φανεί αμέσως με την λειτουργία του και θα συνεχιστεί σε αυξητικούς ρυθμούς στο μέλλον. Αρκεί οι σύλλογοι, οι υπεύθυνοι κι ο Δήμος Ξάνθης να φροντίζει και να συνεχίσει να δίνει βάση στην ασφάλεια, την καθαριότητα, την υγιεινή, την σύννομη λειτουργία σε κάθε επίπεδο, αλλά και την ποιοτική διαφορά και αξία εξειδικευμένων εργαζομένων, τουλάχιστον υπερασπιζόμενος την προσωπική μου ιδιότητα ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Το μήνυμα λοιπόν που πρέπει να φτάσει στον Ξανθιώτη είναι ότι το κολυμβητήριο θα λειτουργήσει με κύριο στόχο τους Ξανθιώτες δημότες, μικρούς και μεγάλους. 

  • Ποια είναι τα σχέδια του Λεύκιππου για το Κολυμβητικό τμήμα;

Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο από κολυμβητικά πλάνα και σχέδια ενός αθλητικού συλλόγου. Άλλωστε το καταστατικό, το πλαίσιο λειτουργίας και το ως τώρα «δείγμα γραφής» του Λεύκιππου, συνηγορεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αποφασίσαμε ότι θα ενισχύσουμε αυτή την ιδανική σχέση που έχει ήδη αναπτύξει ο σύλλογος ανάμεσα σε αθλητικό και κοινωνικό κομμάτι. Είναι μια συνειδητή επιλογή του προέδρου Ματθαίου Σαββίδη, την οποία ασπάζομαι και με χαρά συνυπογράφω. Εάν κάποιος παρατηρήσει κάποιες λεπτομέρειες λειτουργίας του Κολυμβητικού τμήματος θα διαπιστώσει ότι έχουμε αναπτύξει ήδη μια θεαματική δυναμική που μεταφράζεται και σε ταυτόχρονη αποδοχή του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Λεύκιππος απολαμβάνει ήδη τα αποτελέσματα της σωστής οργάνωσης και προεργασίας που έχει κάνει. Οι προεγγραφές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική εποχή διέπει πλέον κάθε παλαιότερη γραφική εργασία, ενώ η επικοινωνία με γονείς, μέλη και αθλητές, είναι ένας τομέας που αποφασίσαμε να δώσουμε έμφαση. Ο σύλλογος διαθέτει σ’ όλα τα παιδιά κολυμβητικό εξοπλισμό (τσάντα, σκουφάκι, κτλ), ενώ προσφέρει και μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές. Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το προπονητικό τιμ είναι πιστοποιημένο με τις κείμενες διατάξεις της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, το ίδιο ο αγωνιστικός προγραμματισμός, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, ο εξοπλισμός, οι δημόσιες σχέσεις και εν τέλει το prestige Λεύκιππος. Οτιδήποτε συμβαίνει στον Λεύκιππο, περνά μέσα απ’ τον εσωτερικό κανονισμό των ομάδων κι είναι αποτέλεσμα συλλογικής ευθύνης και σκέψης. Σύντομα θα το διαπιστώσει και το φίλαθλο κοινό της Ξάνθης, καθώς ότι καλό γίνεται θα έχει αντίκτυπο και θα διαχέεται και σ’ άλλους τομείς της τοπικής κοινωνίας (πχ οικονομία, τουρισμός, επισκέπτες, κα). Υπάρχει ενθουσιασμός, όρεξη και σωστή οργάνωση. Να υπενθυμίσω τέλος ότι οι εγγραφές συνεχίζονται καθημερινά, ενώ για όποια πληροφορία μπορεί κάποιος να απευθύνεται στα υπεύθυνα στελέχη του συλλόγου. Ήδη την Δευτέρα 1 Αυγούστου ολοκληρώνονται και αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα κολυμβητικά τμήματα, ενώ διαρκώς καταρτίζονται νέα, σύμφωνα με τις εγγραφές. 

Σχετικά Άρθρα