Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Ουκ αν… καταναλώσεις παρά του μη έχοντος (ρωσικό φυσικό αέριο)

«Ασφαλή χειμώνα» μέσω ενεργειακού μνημονίου και μείωση κατανάλωσης αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο του 2023 προτείνει η Κομισιόν

Λίγες είναι οι ιστορικές πληροφορίες κι αυτές τελούν υπό σοβαρή αίρεση εγκυρότητας για τη ζωή του κυνικού φιλόσοφου Μένιππου. Εκείνος που φρόντισε να τον βγάλει από την αφάνεια είναι ο Λουκιανός ο οποίος αναφέρει τον Μένιππο στους «Νεκρικούς Διαλόγους» του ως τον μοναδικό άνθρωπο που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα ποταμό δίχως να πληρώσει «διόδια» στον Χάρο, απαντώντας στον μυθολογικό βαρκάρη «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» όταν εκείνος ζήτησε τον οβολό.

 Του Νίκου Τσαγκατάκη

 Ποιος θα κάνει τον Μένιππο και ποιος τον Χάρο όταν θα κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να «διασχίσουν» τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που θα έρθει παραμένει άγνωστο. Γνωστό είναι για την ώρα μόνο το εναλλακτικό σχέδιο της Κομισιόν που βασίζεται στην ενεργειακή λιτότητα. Εν ολίγοις ουκ αν… καταναλώσεις παρά του μη έχοντος αέριο!

Με φόντο τη σοβαρή πιθανότητα η Ρωσία να εργαλειοποιήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα ευρωπαϊκά κράτη, η Κομισιόν δημοσιοποίησε στα μέσα της εβδομάδας την πρότασή της για θεσμοθέτηση ενός καινούργιου κανονισμού ο οποίος θα βασίζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβλέπει τη λήψη συντονισμένων μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Ποια θα είναι αυτά; Καταρχάς η στοχοθεσία από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% στο προσεχές οκτάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου και με ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2023. Η άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου σε περίπυ μία εβδομάδα από σήμερα βασίζεται στην πεποίθηση των Βρυξελλών  ότι «η ενέργεια που εξοικονομείται το καλοκαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα» και η δράση τώρα θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, αποφεύγοντας απρογραμμάτιστες ενέργειες σε μια κατάσταση κρίσης αργότερα.

Με το παραπάνω σχέδιο της Κομισιόν παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει «Union Alert» για την ασφάλεια του εφοδιασμού, έναν «Ενωσιακό Συναγερμό» επί το ελληνικότερο, στο πλαίσιο του οποίου και αφού θα έχει προηγηθεί η σχετική διαβούλευση με τα κράτη-μέλη, δύναται να επιβληθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη-μέλη. Το «Union Alert» θα σημάνει δυνητικά εφόσον διαπιστωθεί επαυξημένος κίνδυνος έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση αερίου.

Ενεργειακό μνημόνιο;

Επόμενο χρονολογικό ορόσημο του εν λόγω σχεδίου είναι το τέλος Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι μέχρι τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τα εκτάκτου ανάγκης εθνικά σχέδιά τους και να έχουν καταγεγραμμένο το «οργανόγραμμα» επίτευξης του συμφωνημένου στόχου μείωσης της ζήτησης  φυσικού αερίου, δίνοντας παράλληλα ραπόρτο στην Επιτροπή κάθε 60 ημέρες αναφορικά με την πρόοδο που έχουν κάνει. Αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν τα κράτη-μέλη που ζητούν προμήθειες φυσικού αερίου αλληλεγγύης θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Εν ολίγοις θα έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργειακού τύπου μνημόνιο όπου η παροχή της ενεργειακής «δόσης» στα κράτη-μέλη θα γίνεται εφόσον εξυπηρετούνται τα «προαπαιτούμενα».

Σωστή διαχείριση ενεργειακών πόρων και μετά περικοπές

Με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή που δίνεται από τις Βρυξέλλες προς τα κράτη-μέλη είναι ότι θα πρέπει πρώτα α επαναξιολογηθεί ο καταμερισμός των ενεργειακών πόρων και μετά να ακολουθήσουν οι όποιες… οικονομίες. Εν ολίγοις τονίζεται ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων υποκατάστασης καυσίμου, να «τρέξουν» τα μη υποχρεωτικά συστήματα εξοικονόμησης και στρίψει το τιμόνι στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή καθαρότερες, λιγότερο εντατικές ή ρυπογόνες επιλογές άνθρακα, με την Επιτροπή να επισημαίνει ότι όσο  απαραίτητη και αν είναι ως προσωρινό μέτρο η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια, η μακροπρόθεσμη δέσμευση άνθρακα πρέπει να αποφεύγεται. Κι αυτό έχει τη σημασία του για την Ελλάδα καθώς την προηγούμενη  εβδομάδα στη χώρα μας εξετάστηκε σε ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

«Ενημερώστε τους πολίτες…»

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Κομισιόν προτρέπει όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ενημερωτικές καμπάνιες μέσω των οποίων θα ευαισθητοποιηθούν οι πλατιές κοινωνικές μάζες ως προς τα οφέλη που θα έχει η προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης σε ευρεία κλίμακα και να εφαρμόσουν την ανακοίνωση της Ε.Ε. «Εξοικονόμηση ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει πολλές επιλογές για βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση (βλ. στοχευμένη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης στα δημόσια κτίρια).

Σύμφωνα, τέλος, με την ντιρεκτίβα της Κομισιόν, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών μέσω των οποίων θα παρασχεθούν κίνητρα στου δραστηριοποιούμενους στον κλάδο της βιομηχανίας να μειώσουν της ενέργεια που καταναλώνουν. Επί του προκειμένου σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Ε.Ε. ενέκρινε τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις λόγω κρίσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν τη στήριξή τους.

Εκβιασμός…

Για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία εκβιάζει τη Δύση με όπλο το φυσικό αέριο και ανεξαρτήτως των υπολοίπων συνεπειών, το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (και θα άντεχαν να διαχειριστούν για να λέμε την αλήθεια) είναι να υπάρξουν διακοπές του εφοδιασμού των νοικοκυριών αλλά και βασικών «μεγάλων» καταναλωτών όπως είναι τα νοσοκομεία και οι βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.. Αυτή είναι, τελικά και η προσδοκία της Κομισιόν αναφορικά με τν αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Να βοηθηθούν, δηλαδή, τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν και να προτεραιοποιήσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα και προστασία των «μη προστατευόμενων» ομάδων καταναλωτών τους, των πιο κρίσιμων πελατών ή εγκαταστάσεων βάσει γενικών οικονομικών παραγόντων και κριτηρίων όπως η κοινωνική κρισιμότητα (π.χ. υγεία, τρόφιμα, διυλιστήρια, άμυνα κτλ).

σ.ε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν θα έχουν πρόβλημα μιας και μόνο το 20% του αερίου που εισάγουμε πάει στα νοικοκυριά και το άλλο στις βιομηχανίες. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του Φυσικού Αερίου που παίρνει η Ελλάδα είναι από Αζερμπαϊτζάν αλλά και υγροποιημένο οπότε ο κίνδυνος διακοπής για εμάς είναι μηδενικός.

Φυσικό Αέριο στην Ξάνθη

Το Φυσικό Αέριο Ξάνθης, ως τεχνική εταιρεία εγκατάστασης φυσικού αερίου, μπορεί να σας παρέχει όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστείτε για την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, ζεστών νερών χρήσης ή μαγειρέματος με φυσικό αέριο και αναλαμβάνει από την αρχή και εξολοκλήρου την μελέτη του χώρου σας αλλά και την εγκατάσταση συσκευών Λέβητα ή κουζίνα μαγειρέματος.

Αναλαμβάνουμε την σύνταξη της αίτησης σας προς την ΔΕΔΑ, την σύνταξη μελέτης Εσωτερικής Εγκατάστασης Φυσικού Αερίου, την υλοποίηση της κεντρικής παροχής του διαμερίσματός σας από την πιλοτή προς το διαμέρισμα, την πώληση και εγκατάσταση λέβητα Φυσικού Αερίου, την Υδραυλική και Ηλεκτρολογική του σύνδεση, την έκδοση Πιστοποιητικού Στεγανότητας για την παροχή σας αλλά και την Έκδοση Φύλου Καύσης Καυσαερίων για την νόμιμη λειτουργία του Καυστήρα σας. Τέλος είμαστε και ΠΑΡΟΧΟΣ Φυσικού Αερίου, ως συνεργάτης του Φυσικού Αερίου Ελλάδος στην Ξάνθη.

Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ παροχή και την ΔΩΡΕΑΝ κατάθεση φακέλου δικαιολογητικών αλλά και την δωρεάν τεχνική υποστήριξη, εφ όρου ζωής που παρέχουμε για τον λέβητα και την εγκατάστασή σας…

Περισσότερες πληροφορίες Φυσικό Αέριο Ξάνθης – Σταύρος Καρυπίδης – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. – Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996- ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δνση: Γραφείο Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) Ξάνθη

Εργοτάξιο: 1ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας – 67100 Ξάνθη

Τηλ. 2541600699 και 6947267737

Επίσημος Συνεργάτης για την Ξάνθη, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα