Έβρος Τελευταία Νέα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες 300 Πυροσβεστών στην Δαδιά στον Έβρο

Ολονύχτια “μάχη” με τις φλόγες και προσπάθεια να μην απειλήσει το χωριό της Δαδιάς Σουφλόυ, αλλά και τον πυρήνα του μοναδικής ομορφιάς Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, έδωσαν όλη τη νύχτα περίπου 300 Πυροσβέστες. 

Με το πρώτο φως της ημέρας, 10 εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ αναμένετα να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης και δύο Canadair CL215 από Βόλο και δύο Canadair CL415 από Ελευσίνα. ενώ επιχειρoούν αυτήν την ώρα 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα.

Επίσης, συνδράμουν την προσπάθεια τόσο ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα αλλά κυρίως μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου Σουφλίου.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να σβήσει η φωτιά,

Το βράδυ υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν το χωριό της Δαδιάς ή της Λευκίμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο από Θράκη και Μακεδονία.και μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τις προσπάθειες συντονίζει από χθες που έφτασε στην περιοχή ο υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ελλάδας, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Κούκουρα.

Χθες το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και παρέμεινε μέχρι τις πρωινές ώρες, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίη Δελησταμάτη, που είναι άλλωστε και κάτοικος Δαδιάς και τον υπεύθυνο ΠΟλιτικής Προστασίας της ΑΜΘ Πρόδρομο Φωτακίδη.

Επικοινωνία, ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ.Μέτιος, μαζί με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Σουφλόυ Παναγιώτη Καλακίκο και τους Αντιδημάρχους Νίκο Γκαϊτατζή, Δημήτρη Δαρούση, Θόδωρο Τσιαμίτα και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Χρήστο Χριστοδούλου, παρουσία και του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αλεξανδρούπολης Αντιδημάρχου Ηλία Δαστερίδη, είχαν γύρω στα μεσάνυχτα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό έγινε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, παρουσία και των υπευθύνων του αλλά και του Δασαρχείου, για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών. Εκεί τηλεφώνησε στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσιτάκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.  Ζήτησε να καταβληθεί ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και να δοθεί εντολή από τους αρμόδιους, για μεγαλύτερη κινητοποίηση και του Στρατού της περιοχής, ώστε να μην καταστραφεί το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, που είναι ένας παγκόσμιος βιότοπος.

Η πυρκαγιά πάντως έχει φτάσει όχι στον πολύ στενό του πυρήνα, αλλά στον πυρήνα Α2 του παγκόσμιας μοναδικότητας βιότοπου με τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο προς την Δαδιά(όχι κοντά στο χωριό) και ένα άλλο προς την πλευρά τη Λευκίμης.

Πηγή: Evros News.gr

Σχετικά Άρθρα