Επιστολές Τελευταία Νέα

Άντε «φτου κι απ΄ την αρχή»:  Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Θα μπορούσα να αντιμετωπίσω με χιούμορ  τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» αλλά δεν το κάνω από σεβασμό  προς το πρόσωπό του και διότι αυτή ήταν εξαρχής και η δική μου πεποίθηση. Ωστόσο δεν μπορώ  κι όλας να μην παραθέσω  τη γνωστή φράση  «άντε φτου κι απ΄ την αρχή».

Πρώτη και γρήγορη  διαπίστωση – δεν ήταν και δύσκολο δηλαδή- από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του  ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, 7 Ιουλίου  ο πρωθυπουργός (πριν αρχίσει νέα «σπέκουλα» και νέες «αναλύσεις» στα διάφορα Μ.Μ.Ε.) : Υπάρχει  πλέον «νέα γραμμή» στο θέμα των πρόωρων εκλογών. « Τέλος τετραετίας οι εκλογές, παίρνω το ρίσκο ενός δύσκολου χειμώνα , αιχμές για απλή αναλογική».

 Για μιαν ακόμη φορά, «καθαρές κουβέντες». Ευτυχώς. Και το λέω γιατί  στις 27 Ιουνίου   έγραφα ότι  «Μπορεί και να με παρέσυρε ο Μητσοτάκης» αλλά και ότι  « ξαφνικά, μας ήρθε «ταμπλάς» μ’ εκείνο το πρόσφατο : «Πρόθεση μου να εξαντλήσω την 4ετία, αλλά…». Αχ αυτό το «αλλά». Σε πόσους δεν ήρθε «ταμπλάς» μ εκείνο το «αλλά»; Ένας απλός αντιθετικός σύνδεσμος ( για πολλούς «εναντιωματικός») που στα σίγουρα, θέτει εν αμφιβόλω την πρόταση που προηγείται.

Προσπαθώ να καταλάβω εάν επρόκειτο  για τακτική , για έναν απλό «εναντιωματικό» σύνδεσμο, μιαν αμφιβολία που τον συνοδεύει,  έστω για ένα «στιγμιαίο λάθος» που ωστόσο έβαζε την όλη συζήτηση περί προώρων εκλογών σε μια θέση ακροβάτη επάνω σε ένα τεντωμένο σύρμα .  Πρέπει να καταλάβω για να πάρω κι εγώ τα όποια μέτρα μου, τις όποιες αποφάσεις μου, να διαμορφώσω μια τελική άποψη αλλά είναι δύσκολο. Και μάλιστα  σε μια στιγμή που εκατοντάδες πολιτικά στελέχη των κομμάτων έχουν «ξαμολυθεί» αριστερά και δεξιά κάνοντας προεκλογική εκστρατεία αφού πείσθηκαν ότι «πάμε για πρόωρες» . Δηλαδή, τώρα που έχουν περάσει 11-12 μέρες, ΔΕΝ πάμε για πρόωρες;

Ο Κώστας Καραμανλής –και όχι μόνον αυτός- είχε πει ότι : «Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται». Παλαιότερα, άλλοι πρωθυπουργοί είχαν πει ότι «Οι πρόωρες εκλογές και τη υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται». Ωστόσο η συζήτηση για πρόωρες τον Σεπτέμβριο έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, ο Μητσοτάκης το έχει διαψεύσει πολλές φορές, στη συνέχεια όλο και κάποιο «παράθυρο» άφηνε, αυτός ή το «περιβάλλον» του, ενώ κυκλοφόρησαν λίστες υποψηφίων βουλευτών ποιος ξέρει ύστερα από ποιες «διεργασίες» κι έτσι  οι «βιαστικοί» άρχισαν και  συγκεντρώσεις και  περιοδείες. Και μη μού πείτε ότι κι εσείς δεν το έχετε βάλει στο μυαλό σας!

Ωστόσο, μιλώντας τις προάλλες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Μητσοτάκης τα «γκρέμισε όλα» αφού ήταν σαφής, τουλάχιστον όσον αφορά στις δικές του προθέσεις : «Καταλαβαίνω γιατί ανακινούνται σενάρια εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» είπε  και συμπλήρωσε:  «Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής». Και ξεκαθάρισε:  «Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι. Είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω το κόστος. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».

Και δεν υπήρχε κανένα «αλλά» σ αυτές τις δηλώσεις.

Πόσο πιο σαφής μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός;  Δεν κάνω τον  παντογνώστη  πολιτικό αναλυτή αλλά και γράμματα γνωρίζω και  « βλέπω καθαρά». Υπάρχουν τουλάχιστον δυο γραμμές στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο Μητσοτάκης δείχνει «ταγμένος» στο στόχο της ολοκλήρωσης της τετραετίας. Κι αν δεν αλλάξει γνώμη από κάποιον «κατακλυσμό», μαζέψτε τα προεκλογικά σας πανό και ακυρώστε τις περιοδείες σας όσοι σπεύσατε. Και δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι το ενδεχόμενο να αλλάξει απόφαση και να πάει σε πρόωρες. Γιατί τότε, κάτι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θα έχει συμβεί.

Σχετικά Άρθρα