Κύριο Θέμα Μειονότητα Τελευταία Νέα

Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο Μύκης ζητούν την παραίτηση (ή την αποπομπή) της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κας Εύης Στυλιανίδου

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΥΚΗΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Προς:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοινοποίηση:

  1. Γραφείο πρωθυπουργού
  2. Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
  3. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.
  4. Εισαγγελία Ξάνθης.
  5. Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μύκης με την υπ’ αρ.45/2022 ομόφωνη  απόφασή του στις 30 Ιουνίου 2022,  εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα.

Όπως καλά γνωρίζετε όλα τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μύκης είναι Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία και τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με το Νόμο 694/1977 – ΦΕΚ 264/Α΄/16-09-1977 «Περί Μειονοτικών Σχολείων της Μουσουλμανικής Μειονότητας εις Δ. θράκην».

Τα κτήρια στα οποία στεγάζονται τα δημοτικά σχολεία, στην συντριπτική του πλειοψηφία ιδιοκτησιακά ανήκουν στις βακουφικές επιτροπές του κάθε οικισμού. Η διοίκηση δε των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων γίνεται από τις Σχολικές Εφορείες του κάθε δημοτικού σχολείου σύμφωνα με την ΥΑ 620/2002 «Καθήκοντα και αρμοδιότητες σχολικής εφορείας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης» και όχι από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων.

Συνεπώς η παραχώρηση χρήσης των αύλειων χώρων και των αιθουσών των σχολικών κτηρίων γίνεται με πράξη και απόφαση της κάθε σχολικής εφορείας. Ανέκαθεν μέχρι σήμερα πάντα οι σχολικές εφορείες παραχωρούσαν την χρήση των προαύλειων χώρων των σχολείων στους γονείς των παιδιών που διοργάνωναν τα Χάτιμ στους οικισμούς μας χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα και χωρίς να παρέμβει αρνητικά ο εκάστοτε διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Το Χάτιμ που σημαίνει αποστήθιση και απαγγελία του Κορανίου, κατέχει καίρια και ιερή θέση στην ισλαμική παράδοση και γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε κοινωνία οπού διαβιούν μουσουλμάνοι. Η άποψη που εκφράστηκε σε κείμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ότι  το Χάτιμ δεν έχει πολιτιστικό χαρακτήρα, μας προκαλεί έκπληξη  και βαθιά πικρία. Παρόμοιες απόψεις αυτού του είδους, δυστυχώς μας παραπέμπουν σε θεωρίες περί ισλαμοφοβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισλάμ, όπως και ο Χριστιανισμός διδάσκουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την ειρήνη στην κοινωνία. Το Χάτιμ στον Δήμο Μύκης και γενικότερα στην περιοχή μας γιορτάζεται με λαμπρότητα και ενθουσιασμό από αμνημόνευτα έτη. Διοργανώνεται με την πρωτοβουλία των γονέων των παιδιών που κάνουν Χάτιμ. Αλλά και με την αμέριστη συνδρομή όλων των κατοίκων του κάθε οικισμού όπου γίνεται Χάτιμ, στον οποίο προσκαλείται πλήθος κόσμου. Όπως είναι γνωστό κατά την διοργάνωση του Χάτιμ σερβίρεται παραδοσιακό ρύζι με κρέας και οι αυλές των σχολείων που συνήθως γειτνιάζουν  με το Τζαμί όπου τα παιδιά απαγγέλουν το Κοράνι, χρησιμεύουν λόγω του εύρους τους για το σερβίρισμα προς τον προσκεκλημένο κόσμο του παραπάνω παραδοσιακού εδέσματος. Η εκδήλωση αυτή του Χάτιμ είναι ίσως η πιο σημαντική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας στην οποία ο κόσμος μας, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κ. Ευμορφίας Στυλιανίδου ως Διευθύντριας  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και λόγω του ότι εδώ και δύο (2) χρόνια δεν πραγματοποιούνται οι εν λόγω εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας COVID , φέτος εντελώς αιφνίδια διαπιστώσαμε ότι η Διευθύντρια  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης παρενέβη  παράνομα κυρίως προφορικά, δίνοντας εντολές στους διευθυντές των σχολείων απαγορεύοντας την είσοδο στις αυλές των σχολικών κτηρίων. Κάποιες φορές δεν διστάζει να γνωμοδοτήσει και γραπτά μη βασιζόμενη σε κάποια διάταξη νόμου.

‘Όλες αυτές οι πράξεις αποτελούν καταχρηστική άσκηση δικαιώματος που διασπείρουν την διχόνοια και τορπιλίζουν την ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων ευρύτερα στην Θράκη, όπου οι δημότες από την μία βλέπουν ότι όλα τα δημόσια σχολεία στην Ξάνθη καθημερινά είναι γεμάτα με παιδιά και πολίτες και στην περιοχή μας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για μια φορά το έτος για μία πολιτιστική εκδήλωση.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μύκης Νομού Ξάνθης, εκφράζουμε ομόφωνα την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας για τις ανυπόστατες παράνομες ενέργειες και πράξεις της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφίας Στυλιανίδου και ζητούμε την παραίτηση της από τα καθήκοντα της, άλλως την αποπομπή της από την πλευρά σας.

Προς υποστήριξη της παρούσας απόφασης διαμαρτυρίας πλέον των δημοτικών συμβούλων αποφασίζουμε την συλλογή υπογραφών από κάθε δημότη που θέλει έμπρακτα να στηρίξει την προσπάθεια μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  

Τα Μέλη του Δ.Σ.

Σμίνθη 30/06/2022

Σχετικά Άρθρα