Ροδόπη Τελευταία Νέα

Δήμος Κομοτηνής: Καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από τις 11 έως τις 28 Ιουλίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η ΚΟΙΝΣΕΠ Κομοτηνή εν Δράσει συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος 2022 και καλούν παιδιά όλων των ηλικιών, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα μας φέρουν κοντά σε αγαπημένα μας μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά μας σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος της φετινής ΚΕ είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται πρωινές ώρες στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης και αφορούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών:

  • 11 και 18 Ιουλίου, 11.00- 12.30 το πρωί

Θαλασσινές διαδρομές: Τα παιδιά μελετούν τον χάρτη της Ελλάδας και συνειδητοποιούν τη σχέση της χώρας με τη θάλασσα. Για παιδιά ηλικίας 5 έως 7. Εμψυχώτρια η νηπιαγωγός, Φεϊμέ Ραΐφ.

  • 15 Ιουλίου, 11.00- 12.30 το πρωί

Διαδρομές στο σπίτι: Τα παιδιά μαθαίνουν για καινούργιους τύπους σπιτιών και κατασκευάζουν τα δικά τους σπίτια από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Για παιδιά ηλικίας 7 έως 10. Εμψυχώτρια η παιδαγωγός, Ματούλα Πίνιου.

  • 13 και 25 Ιουλίου, 11.00- 12.30 το πρωί

Φτερωτές διαδρομές: Τα παιδιά συζητούν για τα αποδημητικά πουλιά, διερευνούν τα διαφορετικά είδη φωλιάς και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Για παιδιά ηλικίας 5 έως 7. Εμψυχώτρια η νηπιαγωγός, Φεϊμέ Ραΐφ.

  • 19 Ιουλίου, 11.30-13.00 το πρωί

Χνουδωτές διαδρομές: Τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τα ζώα συντροφιάς και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Για παιδιά ηλικίας 7 έως 10. Εμψυχώτρια η ηθοποιός και δασκάλα θεάτρου, Βούλα Παναγιωτίδου.

  • 20 και 28 Ιουλίου, 11.00-12.30 το πρωί  

Πειρατικές Διαδρομές: Τα παιδιά μαθαίνουν για τα καράβια και τους πειρατές μέσα από την επίλυση γρίφων, αναπτύσσοντας την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους. Για παιδιά ηλικίας 8 έως 12. Εμψυχωτές οι συγγραφείς και μαθηματικοί, Άννα Γαβριήλ και Ανδρέας Λύκος.

  • 21 Ιουλίου, 11.00-12.30 το πρωί

Παραδοσιακές διαδρομές:  Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής και εξασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα. Για παιδιά ηλικίας 8 έως 12. Εμψυχώτρια η συγγραφέας και αρχαιολόγος- μουσειολόγος, Νάγια Δαλακούρα.

  • 22 Ιουλίου, 11.00-12.30 το πρωί

Δημιουργικές διαδρομές: Τα παιδιά καλλιεργούν τον δημιουργικό τρόπο σκέψη τους, αναπτύσσουν την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους και εξασκούνται στη σύνθεση μιας ιστορίας. Για παιδιά ηλικίας 8 έως 12. Εμψυχώτρια η συγγραφέας και αρχαιολόγος- μουσειολόγος, Νάγια Δαλακούρα.

  • 27 Ιουλίου, 11.00-12.30 το πρωί

Διαδρομές επιβίωσης: Τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητες λεπτής κίνησης σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητά τους.  Για παιδιά ηλικίας 7 έως 10. Εμψυχώτρια η ηθοποιός και δασκάλα θεάτρου, Βούλα Παναγιωτίδου.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής!

2531022589

Σας περιμένουμε!

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

☎️: 2531022589

📧: [email protected]

Σχετικά Άρθρα