Τελευταία Νέα Τεχνολογία

12 Ιουλίου θα δούμε το σύμπαν όπως ποτέ πριν

Στις 12 Ιουλίου, ο κόσμος θα έχει μια νέα προοπτική του σύμπαντος, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST από το James Webb Space Telescope) θα δημοσιεύσει τις πρώτες του έγχρωμες εικόνες καθώς και φασματοσκοπικά δεδομένα.

Μία από τις φωτογραφίες που θα δημοσιοποιηθούν είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ, ανέφερε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

“Θα είναι η πιο μακρινή που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα”, ανέφερε ο Bill Nelson, αποκαλώντας το τηλεσκόπιο “τίποτα λιγότερο από ένα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα”.

Το JWST εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο από το Διαστημικό “λιμάνι” της Ευρώπης στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, ως μέρος ενός διεθνούς προγράμματος μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το τηλεσκόπιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, και εκτοξεύτηκε για να μελετήσει την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι φωτογραφίες που θα κυκλοφορήσουν επιλέχθηκαν για τα εντυπωσιακά χρώματά τους, ανέφερε η NASA την Τετάρτη, καθώς και για να καταδείξουν το εύρος της επιστήμης που υποστηρίζει το JWST.

“Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι μπορεί και τι θα κάνει το Webb”, είπε ο Nelson.

“Θα εξερευνήσει αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα και ατμόσφαιρες εξωπλανητών που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια — δίνοντάς μας στοιχεία για το αν η ατμόσφαιρά τους είναι παρόμοια με τη δική μας. Μπορεί να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που έχουμε. Από πού προερχόμαστε; Τι άλλο είναι εκεί έξω; Ποιοι είμαστε;”

Κάθε εικόνα που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα θα αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές του υπέρυθρου σύμπαντος με άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες, δήλωσαν επιστήμονες την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Οι εικόνες που θα κυκλοφόρησουν στις 12 Ιουλίου θα περιλαμβάνουν επίσης το πρώτο φάσμα ενός εξωπλανήτη. Η NASA έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη περισσότερων από 5.000 πλανητών πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα και κοιτάζοντας το φάσμα δόνησης ενός θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποια μόρια υπάρχουν στην ατμόσφαιρά του — και αν ο εξωπλανήτης θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή.

“Γνωρίζουμε ότι, φυσικά, οι ατμόσφαιρες αντικατοπτρίζουν τη δομή του εξωπλανήτη”, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

“Γνωρίζουμε ότι στη Γη η ατμόσφαιρα άλλαξε πραγματικά όταν εμφανίστηκε βακτηριακή ζωή. Μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας έχει διαμορφωθεί από αυτό — το CO2, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό συστατικό… Ανυπομονούμε να δούμε την ατμόσφαιρα αυτού του συγκεκριμένου πλανήτη , αλλά και πολλά άλλα γιατί μαθαίνουμε για πλανήτες με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί”.

Ενώ οι εικόνες που θα κυκλοφορήσει η ομάδα του JWST στις 12 Ιουλίου θα είναι εντυπωσιακές, είναι απλώς η αρχή όλων όσων θα μπορέσει να αποκαλύψει το Webb. Η αποστολή του Webb υποτίθεται ότι θα διαρκούσε για 10 χρόνια, αλλά η αναπληρώτρια διαχειριστής της NASA Pam Melroy είπε την Τετάρτη ότι υπάρχει περίσσευμα καυσίμου για να διαρκέσει 20 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα