Face to Face Τελευταία Νέα

Επέλαση των… γλάρων στην Ξάνθη και φέτος!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο τα θαλασσοπούλια (γλάροι) μεταναστεύουν σιγά σιγά προς την στεριά και τις μεγαλουπόλεις μακριά από τις ακτές, δημιουργώντας νέα στέκια όπως τους κάδους σκουπιδιών και τις χωματερές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπεριφορά αυτή των γλάρων παρατηρείται για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον οι θάλασσες έχουν πολύ λιγότερη τροφή γιατί ο άνθρωπος φρόντισε να την εξαφανίσει με αποτέλεσμα οι γλάροι να μην βρίσκουν εύκολα τροφή στη θάλασσα και δεύτερον γιατί η απαγόρευση της Ε.Ε στους αλιείς να πετούν υπολείμματα ψαριών σε παραλίες, στέρησε από τους γλάρους μια ακόμα πλούσια πηγή τροφής.

Κάπως έτσι, εκατοντάδες γλάροι φωλιάζουν και αναπαράγονται πλέον σε ταράτσες σπιτιών, ηλιακούς θερμοσίφωνες και καμινάδες της Ξάνθης αναζητώντας τροφή στα απορρίμματα.

Τον χειμώνα τα πουλιά είναι πολύ περισσότερα και κατοικοεδρεύουν στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, και σε ανεξέλεγκτες χωματερές σε Άβδηρα και Τόπειρο, αλλά φέτος το καλοκαίρι πολλά από αυτά «μετανάστευσαν» στην πόλη της Ξάνθης.

Μην ξεχνάτε ότι εμείς τους διώξαμε από το φυσικό τους περιβάλλον, από τις θάλασσες και τις ακτές, εμείς πρέπει πια να μάθουμε να ζούμε με τους νέους μας “γείτονες”.

Σχετικά Άρθρα