Οικολογία Τελευταία Νέα

«Χάλκινο μετάλλιο» για την ΠΑΜ-Θ στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων

Στην τρίτη θέση των ελληνικών Περιφερειών σε σχέση με τις αιολικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί, βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στην αρχή του χρόνου.

«Πρωταθλήτρια» Περιφέρεια αιολικών εγκαταστάσεων ανακηρύσσεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία φιλοξενεί 1837 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%), ενώ η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 501 MW (11%) τερματίζει τρίτη. Σύμφωνα με την στατιστική κατά το 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 340 εκατ. ευρώ.

Το δεδομένο αυτό αποτελεί μεν αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020, ωστόσο ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης βαίνει μειούμενος σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2020, κατά 43%, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια αλλά και στις ποικίλες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα