Κόμματα Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Τα 68 μέτρα φοροελαφρύνσεων και στήριξης των εισοδημάτων με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη αμέσως μετά την εκλογή της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ελάφρυνσης των βαρών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές ότι απελευθερώνει τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Αν και η Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να ενδυναμώνει την κοινωνία και την οικονομία. Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, μείωσε τόσους φόρους, όσους δεν μείωσε καμία άλλη Κυβέρνηση. Οι πολίτες που πλήρωσαν το φορολογικό μάρμαρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν την αλήθεια και αισθάνονται ξανά ασφαλείς. Οι αριθμοί στις παρακάτω αλλεπάλληλες φοροελαφρύνσεις μιλάνε από μόνοι τους:

1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση.

2. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση.

3. Μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση. Έτσι ανατράπηκαν οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

4. Αναμόρφωση φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.

5. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% (22% το 2019 και επιπλέον 13% το 2022).

6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

7. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά τα έτη 2021 και 2022 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα και μερίσματα.

8. Μείωση κατά 3,9 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2021). Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μειώθηκαν από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές προς τα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΕΚΑ). Άρα, με τη νέα περικοπή οι εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 4,4 μονάδες.

9. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για δωρεές-παροχές έως 800.000 ευρώ.

10. Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 10% σε 5%.

11. Μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%.

12. Μείωση από το 2022 και εφεξής των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαίνονταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.

13. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας από 24% σε 13%.

14. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

15. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.

16. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές (χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, αεροπλάνα και πλοία), τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά και στους κινηματογράφους από το 24% στο 13%, και στο τουριστικό πακέτο (από 80/20 σε 90/10), από τον Ιούνιο 2020 έως και τέλος του 2022.

17. Μείωση ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% στο 13%, από τον Οκτώβριο 2021 έως και τέλος του 2022.

18. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 6% για: διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που προορίζονται για τη θεραπεία των καρκινοπαθών και άλλων δυσίατων νοσημάτων, είδη για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης, μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης (όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης και πλασμαφαίρεσης), βιβλία μουσικής, ψηφιακά βιβλία, απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

19. Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών με μείωση 30% του φόρου εισοδήματος σε περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχείρησης, συνεργασίας προσώπων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης.

20. Μείωση συντελεστή φόρου αγροτικών συνεταιριστικών σχημάτων στο 10% από το 13%.

21. Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας.  

22. Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022.

23. Απαλλαγή από τον φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε Σώματα Ασφαλείας, καθώς και της ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές.

24. Αύξηση της φορολογικής έκπτωσης δαπανών έρευνας και καινοτομίας από 30% (που ίσχυε πριν) σε 100%, μέσω ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής που δίνεται στις επιχειρήσεις βάσει των δαπανών επιστημονικής & τεχνολογικής έρευνας που υλοποιούν.

25. Για τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών (stock options) που παρέχονται σε εργαζόμενους, προβλέπεται απαλλαγή τους από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ευνοϊκή φορολόγησή τους ως υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, με συντελεστή 15%. Στην περίπτωση που τα δικαιώματα αυτά αφορούν τίτλους νεοσύστατων μικρών επιχειρήσεων προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, φορολόγηση με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

26. Απόδοση του 60% των εσόδων από τη φορολόγηση του στοιχήματος, στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

27. Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας.

28. Έκπτωση δαπανών επιχειρήσεων για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

29. Έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

30. Προσαυξημένη έκπτωση σε φορολογικές αποσβέσεις μη ρυπογόνων επιβατικών αυτοκινήτων.

31. Προσαύξηση έκπτωσης για διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022.

32. Απαλλαγή νομικών προσώπων υπό όρους από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

33. Απαλλαγή αυτοκινήτων ΙΧ πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας.

34. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

35. Aναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.

36. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

37. Κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων φυσικών προσώπων από το εξωτερικό:

Α: Εναλλακτικός τρόπος αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος αλλοδαπής για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Β: Κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων σε συνταξιούχους δικαιούχους εισοδήματος από συντάξεις στην αλλοδαπή. Εφόσον τα πρόσωπα αυτά μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα δύνανται να υπαχθούν σε εναλλακτική αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματός τους αλλοδαπής προέλευσης, με φορολογικό συντελεστή 7%, με ταυτόχρονη απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Γ: Νέα κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για μισθωτούς και επιχειρηματίες. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται στη χώρα μας. Προϋπόθεση, η ελάχιστη παραμονή στη χώρα για μία διετία και να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη, πριν από τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα.

Επίσης:

38. Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα λεγόμενα «Family Offices».

39. Φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων από «Επενδυτικούς Αγγέλους». Υπάρχει, πλέον, 50% φοροαπαλλαγή στο ποσό που θα επενδύσουν ιδιώτες στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Ειδικά φορολογικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για 7 χρόνια για την αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων Ελλήνων από το εξωτερικό.

40. Φορολογικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες προσμετρώνται διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

41. Αναστολή φόρου δωρεών Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση του ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού τους έργου την περίοδο της πανδημίας.

42. Αναστολή για 3 χρόνια, μέχρι 31/12/2022, του φόρου υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων.

43. Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων για όλα τα νομικά πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτά κατά 100% για κοινωφελείς και άλλους συναφείς σκοπούς.

44. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, για τα ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από σημαντικές φυσικές καταστροφές.

45. Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια μέχρι 31.12.2022 στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μετά.

46. Απαλλαγή ΦΠΑ για εμβόλια και invitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πρόληψη και τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και σε συναφείς υπηρεσίες, δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς, προμήθεια ασθενοφόρων από δωρεές ιδιωτών λόγω των ειδικών αναγκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

47. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

48. Μείωση των τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και 2022 για τα τουριστικά λεωφορεία.

49. Ρύθμιση για επιστροφή ή διαγραφή ΕΦΚ σε κρασί που δεν διατέθηκε για κατανάλωση έως την κατάργηση του θετικού ΕΦΚ.

50. Δυνατότητα επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για προϊόντα καφέ που εξάγονται ή αποστέλλονται σε άλλα κράτη-μέλη.

51. Δυνατότητα επιστροφής των ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των περιοχών όπου διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση φόρου σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

52. Αναστολή, για τα φορολογικά έτη 2019, 2020 και 2021, της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 43,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, χάρη στα οποία απετράπη ο κίνδυνος η πανδημία να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας και των λουκέτων σε επιχειρήσεις. Ενδεικτικά μέτρα:

53. Μειώσεις μισθωμάτων, απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

54. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

55. Μείωση και σε πολλές περιπτώσεις μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

56. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, σε εργαζομένους σε αναστολή, σε εποχικούς εργαζόμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

57. Επτά διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών που έδωσαν ανάσες ρευστότητας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα επιστραφεί.

58. Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών 72 δόσεων.

59. Προγράμματα δανειοδότησης Εγγυοδοτικό και ΤΕΠΙΧ 2.

60. Ενίσχυση ανέργων μέσω επεκτάσεων και ενίσχυσης επιδομάτων ανεργίας.

61. Αποπληρωμή τόκων δανείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

62. Απαλλαγή πληρωμής δημοτικών τελών επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

63. Μη επιστρεπτέα αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, μέσω των Περιφερειών.

64. Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και ΓΕΦΥΡΑ 2 για αποπληρωμή μέρους των δόσεων δανείων, δανειοληπτών που έχουν πληγεί.

65. Πρόγραμμα ενισχύσεων των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

66. Πρόγραμμα Παγίων δαπανών.

67. Πρόγραμμα 150.000 νέων θέσεων εργασίας.

68. Ενισχύσεις κλάδων της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα (αγροτικός τομέας, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές κτλ.).

Σχετικά Άρθρα