- Προχωρά η συνεργασία με το Τμήμα Εθνολογίας του ΔΠΘ
Με ιδιαίτερη χαρά η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης αποδέχτηκε την πρόταση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συνεργασίας για ψηφιακή τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου της Πινακοθήκης. Η συνεργασία εμπίπτει στο πλαίσιο του έργου: «Ψηφιακή Θράκη: χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», το οποίο υλοποιείται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας + Μόρφωση, του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης, ο στόχος του προγράμματος «Ψηφιακή Θράκη» είναι η σύσταση ερευνητικής υποδομής και η υλοποίηση μιας ψηφιακής ερευνητικής πλατφόρμας, η οποία θα καταγράφει, θα ταξινομεί, θα μελετά, θα οργανώνει και θα μετασχηματίζει το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση, τη διάσωση και την προβολή του ψηφιοποιημένου υλικού προς όφελος της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών-περιηγητών. Αξίζει να τονιστεί ότι το εγχείρημα επιδιώκει να αποτελέσει ένα βοηθητικό ψηφιακό εργαλείο για επιστήμονες και μελετητές της ιστορίας της Ξάνθης, αλλά και ευρύτερα της Θράκης. Πρόκειται για ένα μελλοντικό ερευνητικό και γνωστικό πεδίο για τα Ελληνικά και διεθνή Πανεπιστημιακά τμήματα, για ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, για μαθητικές ομάδες όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Η καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα είναι ανοιχτή και με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες και εργαλεία ξενάγησης σε πολιτιστικούς χώρους με ποικίλα χαρακτηριστικά, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, επίγνωση πλαισίου και ανοιχτά διασυνδεδεμένα δεδομένα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων μορφών διαδραστικής πολιτισμικής εμπειρίας. Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα διεπιστημονικό δίκτυο που θα συγκεντρώνει επιστήμονες και νέους ερευνητές από διαφορετικά πεδία – ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, μουσειολόγους, γλωσσολόγους, παιδαγωγούς και επιστήμονες πολιτιστικής διαχείρισης και πληροφορικής – με κρίσιμης σημασίας στόχο τη συγκρότηση μιας υβριδικής ερευνητικής υποδομής για την προώθηση των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Όλα αυτά προς όφελος όχι μόνο της Ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, της Θράκης, αλλά και της Ξάνθης ειδικότερα. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Άγγελος Παληκίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.