Κόμματα Τελευταία Νέα

Καλό “βαθμό” βάζουν, πλέον, στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ειδικοί εισηγητές του Ο.Η.Ε. 

1.       Μειωμένες οι εκκρεμότητες σε αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα κατά την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “Global Trends: Forced Displacement in 2021”  

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για σημαντική μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου στη χώρα μας (σελίδα 34 της εν λόγω έκθεσης) και συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις 4 χώρες παγκοσμίως που έχουν σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.  

Το 2021, ο Καναδάς, ο Ισημερινός, η Γαλλία και η Ελλάδα κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τις εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου. Στον Ισημερινό, οι εκκρεμότητες μειώθηκαν κατά 73 τοις εκατό (από 26.000 το 2020 σε 7.100 το 2021), στην Ελλάδα κατά 40 τοις εκατό (από 60.900 σε 37.100), στη Γαλλία κατά 36 τοις εκατό (από 118.200 σε 117.200) και στον Καναδά κατά 26 τοις εκατό (από 85.400 σε 63.200). Αντίθετα, η εκκρεμότητα αυξήθηκε σε 95 χώρες κατά τη διάρκεια του έτους. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν στο Μεξικό (αύξηση 88 τοις εκατό, από 83.800 σε 157.200), στην Κόστα Ρίκα (αύξηση 70 τοις εκατό, από 89.800 σε 152.500) και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (αύξηση 31 τοις εκατό, από 998.000 σε 1.203)”. 

2.       Την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού αναγνώρισε η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UN Special Rapporteur on the situation of Human Rights Defenders), Mary Lawlor  

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η κ. Lawlor, χθες, με τον Υπουργό και την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.κ. Μηταράκη και Βούλτεψη, της παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη διαχείριση θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου από τη χώρα μας κατά την τελευταία τριετία και οι προκλήσεις που παραμένουν και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.  

Η κ. Lawlor αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα και το βάρος που επωμίζεται ως χώρα πρώτης υποδοχής. Πρόκειται, μάλιστα, να επισκεφθεί δομές στην Αττική, τη Λέσβο και τη Σάμο για να δει από κοντά την κατάσταση στο πεδίο και να συνομιλήσει με ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

3.       Θετική αξιολόγηση στο τομέα προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των παιδιών, Δρ. Najat Maalla 

Αναλυτικότερα, σε επιστολή που ακολούθησε την επίσκεψη της στην Ελλάδα, η Δρ. Najat Maalla επισημαίνει ότι “η νέα νομοθεσία που απαγορεύει την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα αποτελεί σημαντικό βήμα και θα πρέπει να προβληθεί  κατάλληλα ώστε και άλλα κράτη να ενθαρρυνθούν σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις”.  

Τέλος, τονίζει εμφατικά ότι “είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας σας να θεσμοθετήσει τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης για τα ασυνόδευτα παιδιά, ο οποίος έχει αποδειχθεί πολύ σημαντικός παρέχοντας ένα ολιστικό δίχτυ ασφαλείας για τον εντοπισμό και την παραπομπή παιδιών που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες. Η πρωτοβουλία φιλοξενίας και παροχής προστασίας σε παιδιά που προέρχονται από ιδρύματα στην Ουκρανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι επίσης αξιέπαινη”. 

4.       Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  κ. António Vitorino και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi. 

Υπενθυμίζεται ότι, προ ολίγων ημερών, ο κ. Μηταράκης πραγματοποίησε στη Γενεύη σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  κ. António Vitorino και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi.  

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και προσέφεραν την ευκαιρία επισκόπησης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο οργανώσεις του ΟΗΕ. Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το επίπεδο της συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής της. 

Σχετικά Άρθρα