Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

ΚΔΑΠ μεΑ Ένταξη στην Ξάνθη, μια ειδική δομή στην Διομήδεια της Ξάνθης (Φωτογραφίες και βίντεο)

Είναι ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ). Απευθύνεται σε παιδιά/εφήβους/ενήλικες με αναπηρία (35% και άνω). Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Το Κέντρο λειτουργεί όλη την ημέρα, σε δύο βάρδιες, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ωφελουμένων.

Βρίσκεται στον οικισμό Διομήδεια, Ξάνθης. Το Κέντρο στεγάζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συνολικού εμβαδού 300 τ.μ., ο οποίος πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τη φιλοξενία Ατόμων με Αναπηρία, όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, διαθέτει προαύλιο (εξωτερικό) χώρο συνολικού εμβαδού 200 τ.μ., πλήρως περιφραγμένο για την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή

υποστήριξη των ωφελουμένων. Τέλος, διαθέτει συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης για το ειδικό όχημα μεταφοράς ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες του Κέντρου. Η μεταφορά από και προς τη Δομή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι η ευχάριστη και ασφαλής απασχόληση των ωφελουμένων και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, μέσα από ποικίλες ομαδικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, σκοποί του ΚΔΑΠ μεΑ Ένταξη είναι :

α) H δημιουργική απασχόληση των ωφελουμένων με στόχο την ενίσχυση των ατομικών δεξιοτήτων τους (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Ψυχοκινητική Αγωγή κ.ά.)

β) H ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελουμένων με στόχο την κοινωνική τους ένταξη (εξωτερικές δράσεις/ επισκέψεις)

γ) H στήριξη της οικογένειας των ωφελουμένων, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και ιδρυματικής φροντίδας (συμβουλευτικές υπηρεσίες)

δ) H βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελουμένων και των οικογενειών τους (εργαστήριο Εκπαιδευτικής Κουζίνας, Αυτόνομης Διαβίωσης κ.ά.)

ε) H ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε ζητήματα διαφορετικότητας (συνεργασία με φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας κ.ά.)

Στα πλαίσια των δράσεων κοινωνικοποίησης των ωφελουμένων μας, αλλά και ενημέρωσης/

ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήσαμε διάφορες επισκέψεις σε Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα Εστίασης και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Επίσης, επισκεφθήκαμε το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης, το καταφύγιο «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης», το «Rancho

Κυριακού» κ.ά. Τέλος, μας επισκέφθηκαν διάφοροι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς προκειμένου να ξεναγηθούν στον χώρο μας, να ενημερωθούν για τις δράσεις μας και να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά μας.

Σχετικά Άρθρα