Ελλάδα Τελευταία Νέα

Πανσέληνος Ιουνίου 2022: Απόψε η υπερπανσέληνος της «Φράουλας»

Για δεύτερη νύχτα η πανσέληνος Ιουνίου 2022 θα είναι ορατή στον ουρανό. Δείτε τις χθεσινές φωτογραφίες

Η πανσέληνος του Ιουνίου για το 2022, γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας», πρόκειται για δεύτερη νύχτα να λάμψει στον ουρανό.

Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με το περιοδικό «Almanac», η Σελήνη μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπη στο γυμνό μάτι για δύο διαδοχικά βράδια. Έτσι, ήδη από χθες (Δευτέρα 13 Ιουνίου) απολαύσαμε το θέαμα της ιδιαίτερα φωτεινής υπερπανσελήνου της «Φράουλας», η οποία εξίσου λαμπρή θα παρουσιαστεί και απόψε.

Πανσέληνος Ιουνίου 2022 – Οι φωτογραφίες

Ήδη από χθες, έχουν κυκλοφορήσει από το πρακτορείο EUROKINISSI ορισμένες μαγικές εικόνες από το Φεγγάρι της Φράουλας, τις οποίες μπορΠανσέληνος Ιουνίου 2022 – Υπερπανσέληνος το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη πανσέληνος θα είναι ιδιαίτερα λαμπερή, καθώς πρόκειται για μια από τις τρεις υπερπανσελήνους που θα θαυμάσουμε μέσα στο 2022.

Καθώς, λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη, αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Δείτε να δείτε παρακάτω:

Σε γενικές γραμμές, η υπερπανσέληνος εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Πιο συγκεκριμένα, απόψε η φωτεινότητα της πανσελήνου προβλέπεται ότι θα αγγίζει το 100%.

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων

Σχετικά Άρθρα