Εκδήλωση για τις χαμένες πατρίδες μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφικό υλικό και ζωντανή μουσική της Θράκης
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης “Οικία Μάνου Χατζηδάκι , η παρουσίαση των ιστορικών αφηγημάτων του Γιώργου Μάνου «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ και «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ», καθώς και του ιστορικού μυθιστορήματος «Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ» μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφικό υλικό και ζωντανό μουσικό της Θράκης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, η Γενική Γραμματέας του Δ. Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά , ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και πλήθος κόσμου.
Γεώργιος Μάνος, ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας : Επετειακή εκδήλωση με ανάμεικτα συναισθήματα και μνήμες γλυκόπικρες
O κ. Μάνος δήλωσε στο xanthinews.gr πως μέσω της εκδήλωσης «… τιμούμε τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης, τα 100 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό της Ανατολίας εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και την Επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης ..».
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, πρόκειται για τρία αυτοτελή βιβλία που αναφέρονται στις χαμένες πατρίδες. Οι πρωταγωνιστές έχουν τη δική τους διαδρομή και ζουν τα ίδια γεγονότα με διαφορετικό τρόπο , εξορίζονται, καθίστανται πρόσφυγες το 1922, χάνουν τις οικογένειές τους .
Σήμερα τιμούμε την μνήμη αυτών που χάθηκαν στην μικρασιατική καταστροφή και αυτών που επέζησαν με τις μνήμες από τις πατρίδες τους και με ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, κατέληξε ο κ. Μάνος.
Νικόλαος Σταυρίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης : Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης επέλεξε την σημερινή ημέρα για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και κατάφεραν να φτιάξουν τη ζωή του σε νέους τόπους
Ο κ. Σταυρίδης μιλώντας για την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων πως «…ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, πιστός για ακόμη μία φορά στο πλαίσιο που ορίζουν ο σεβασμός και η αναγνώριση των τραγικών στιγμών που έζησαν οι πρόγονοί μας, επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και κατάφεραν να φτιάξουν τη ζωή του σε νέους τόπους. Η 29η Μαΐου 1453 από πολλούς ονομάζεται ως αποφράδα ημέρα και προφανώς είναι αντάξιός της ο χαρακτηρισμός, αφού ακόμη και σήμερα σχεδόν 570 χρόνια μετά, η όποια αναφορά σε αυτήν, δημιουργεί ρίγη και περίεργα συναισθήματα σε όλον τον ελληνισμό. Δυστυχώς ο ελληνισμός έχει καταγεγραμμένες και άλλες τέτοιες ημερομηνίες, τις οποίες τις κουβαλά μέσα στο χρόνο ως μία βαριά αλλά εντελώς ανεκτίμητη κληρονομιά. ..»
Κώστας Κουρτίδης : Τιμάμε την λησμονιά, τιμάμε τους ανθρώπους που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη κόσμησαν, εμπλούτισαν και ενδυνάμωσαν την περιοχή μας
Όπως δήλωσε ο κ. Κουρτίδης στο xanthinews.gr “…με την σημερινή εκδήλωση, τιμάμε την λησμονιά, τιμάμε τους ανθρώπους που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και κόσμησαν την περιοχή μας και ίδρυσαν τα χωριά μας …”
Τέλος ο κ. Κουρτίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σύλλογο Εβριτών γιατί όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “…τα στελέχη του κοσμούν την περιοχή μας…”
Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης
Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με Εβρίτικη καταγωγή, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς.
Σκοπός του Συλλόγου , πέραν της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, είναι η κοινωνική προσφορά, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δημιουργία συνείδησης για την διατήρηση, την διαφύλαξη και την διάδοση των παραδόσεων του τόπου μας, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.
Βασικά γνωρίσματα που τον χαρακτηρίζουν είναι: Οι κοινωνικές του ευαισθησίες, ο τρόπος προσέγγισης του λαϊκού πολιτισμού και η αναγνώριση της αξίας και της διαχρονικότητας της παράδοσης.