Λ. Αυγενάκης: «Ως Υφυπουργείο Αθλητισμού επιδιώκουμε τη διασύνδεση του αθλητισμού, με την ευζωία και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής»
Γ. Μαυρωτάς: «Συνέργειες για να κτίσουμε την ψυχοσωματική υγεία των επόμενων γενεών σε γερά θεμέλια»
Ημερίδα με θέμα: «Παιδί/Έφηβος, Στρες και Παχυσαρκία. Ο καταλυτικός ρόλος της Επιστήμης της Άσκησης και του τρόπου ζωής», διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη σύγχρονη αυτή απειλή για την υγεία, όπως είναι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία καθώς, ειδικά στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αλλά και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισής του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες το 41% των παιδιών 10-12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 23%. Αναφορικά μετά την περίοδο της πανδημίας COVID19, η ανάγκη κατανόησης των μηχανισμών του στρες και η διασύνδεσή του με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι κομβική.
Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν να μιλήσουν, Ιατροί, Καθηγητές της Παιδιατρικής, Ερευνητές των Επιστημών Υγείας, υπηρεσιακά στελέχη των δύο υπουργείων αλλά και ο Ολυμπιονίκης και κάτοχος Master στη Σχολική Φυσικής Αγωγής, Δημοσθένης Ταμπάκος.
Εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη απηύθυνεχαιρετισμό η Διευθύντρια του Αθανασία Αγγελάκη, ενώ από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ΑλέξανδροςΚόπτσης.
Στο μήνυμά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι εκδηλώσεις, όπως η σημερινή ημερίδα, αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας: την παιδική παχυσαρκία, αλλά και την έλλειψη της σωματικής εξάσκησης και την υιοθέτηση εν γένει ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Πρέπει να αφυπνιστούμε ως κοινωνία. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε στη νέα γενιά πολύ πιο δραστικά κίνητρα να έρθει πιο κοντά στην αθλητική δραστηριότητα. Ως Υφυπουργείο Αθλητισμού επιδιώκουμε τη διασύνδεση του αθλητισμού, με την ευζωία και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σε απόλυτη αρμονία με τη βιωσιμότητα και την αξιοποίηση των πρώτων υλών που παράγει η ελληνική γη».
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης από την πλευρά του επισήμανε: «Η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση είναι πολύτιμες για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύουν τη φυσική κατάσταση και εξασφαλίζουν την υγεία από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Επιπλέον η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι οι βασικοί σταθμοί ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτές τις περιόδους η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης θα ενισχύσει ή θα καταστείλει αυτή την πορεία».
Την πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της παχυσαρκίας στην παιδική και την εφηβική ηλικία, συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Παιδιατρικής,Γιώργος Χρούσος, επικεφαλής της Έδρας της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική, ο οποίος ανέπτυξε την επίδραση του στρες στη διαμόρφωση της υγείας των νέων, αλλά και μηχανισμούς διαχείρισής του. «Οι τρόποι καταπολέμησης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας είναι οι εξής πέντε. Η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο σωστός ύπνος, η κανονικότητα των γευμάτων και του ύπνου και η διαχείριση του στρες» ανέφερε μεταξύ άλλων επιγραμματικά ο κ. Χρούσος.
Στη συνέχεια από τοΕρευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας μίλησαν οι:
- Φλώρα Μπακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία ανέπτυξε τα στάδια ανάπτυξης από την παιδική στην εφηβική ηλικία.
- Γιώργος Παλτόγλου, Παιδίατρος-Παιδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ο οποίος μίλησε για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής.
- Γιώργος Βαβέτσης, Κλινικός Εργοφυσιολόγος&Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος συνέδεσε τα προγράμματα άσκησης με τη βέλτιστη σωματική ανάπτυξη.
- Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος & Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, προαγωγή υγείας/παιδική παχυσαρκία) ανέπτυξε τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη υγειών συμπεριφορών.
ΟΠροϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ,Βασίλης Κάκκοςσυντόνισε τη 2η ενότητα, όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας& Θρησκευμάτων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος της άσκησης και του τρόπου ζωής.
Ειδικότερα:
- Ο Δημήτρης Κερερές, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε για τον ρόλο της φυσικής αγωγής μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Ο Ευθύμιος Σταμούλης, Σύμβουλος Α΄ ΙΕΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Α΄ Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στην προώθηση του ΕΥ ΖΗΝ μέσω των προγραμμάτων των εργαστηρίων δεξιοτήτων στα σχολεία.
- Ο Γιώργος Πίγκος, Ειδικός Επιστήμων στη Φυσική Αγωγή, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΑ, παρουσίασε την πολυδιάστατη επίπτωση της δια βίου άθλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.
- Ο Διονύσης Καρακάσης, Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Ολυμπιακών Θεμάτων Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής της ΓΓΑ και Εθνικός Συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE, μίλησε για το σχετικό πρόγραμμα που έχει στόχο την εισαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ευρωπαίου πολίτη.
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον Ολυμπιονίκη μας Δημοσθένη Ταμπάκο (χρυσός και αργυρός Ολυμπιονίκης Ενόργανης Γυμναστικής, MSc στη Σχολική Φυσικής Αγωγής, Επισμηναγός (Δ), μέλος Οργανωτικής Επιτροπής του «Ζήσε Αθλητικά»), ο οποίος κατέθεσε τη δική του εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στρες και αθλητισμού.
Αναφερόμενος συμπερασματικά στην ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας. Η αντιμετώπισή του χρειάζεται συνέργειες των αρμοδίων φορέων και αυτό κάναμε σήμερα ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Στη σημερινή ημερίδα ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα και σύγχρονα πράγματα, όπως ο ρόλος του στρες και της σωστής σωματικής άσκησης, από κορυφαίους στο είδος τους όπως ο Καθηγητής Γιώργος Χρούσος αλλά και με τεράστια εμπειρία στον αθλητισμό, όπως ο Δημοσθένης Ταμπάκος. Η επιμόρφωση σε σχετικά θέματα όσων ασχολούνται με την άσκηση των παιδιών μας, είτε αυτοί είναι προπονητές στα σωματεία είτε γυμναστές στα σχολεία είναι ένα απαραίτητο, πρώτο βήμα για να κτίσουμε την ψυχοσωματική υγεία των επόμενων γενεών πάνω σε γερά θεμέλια».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Παναγιώτης από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, η Εύη Μωραϊτίδου από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Γιάννης Κωστάκης από τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, η Άγη Κασούμη από την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιωάννα Καρυοφύλλη από την Ε.Α.ΟΜΑμεΑ, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Ενώσεων Προπονητών, καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.α..