Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

«Σχολικός Λαχανόκηπος» στο Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου

Άρθρο του κ.Χατζηθεοδώρου

Τι είναι η Ατζέντα 2030 και οι στόχοι για Βιώσιμη Ανάπτυξη; Ποιοι και πώς μπορούν να ενεργοποιηθούν;

Ορισμένες απαντήσεις δόθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στο Δημοτικό Σχολείο Μικρού Ευμοίρου, όπου παρουσιάστηκε στην τοπική κοινότητα, σε γονείς, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, αντιπροσώπους φορέων, σε εκπαιδευτικούς της περιοχής και σε εκπαιδευτικούς από Ιορδανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Τουρκία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «Domotic  School Garden»(Σχολικός Λαχανόκηπος με χρήση μετεωρολογικού σταθμού).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο τις δυο τελευταίες σχολικές χρονιές και Βασικό σκοπό έχει την Ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Συνείδησης των παιδιών με ορίζοντα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνεται στην Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε.

Οι Μαθητές/τριες, ο Σύλλογος Γονέων, ο  Διευθυντής και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν στους προσκεκλημένους τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος, μοίρασαν δωρεάν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από την τράπεζα σπόρων που ίδρυσαν στο σχολείο και σπορόφυτα που καλλιέργησαν οι ίδιοι.

Ηόλη προσπάθεια αποτελεί μια σύμπραξη σχολείων από Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, με οργανωτή/συντονιστή τοπανεπιστήμιο Miguel Hernández της Ισπανίας. Τον Σεπτέμβριο περατώνεταιτο πρόγραμμα με την φιλοξενία εδώ στην Ξάνθη των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών από τις παραπάνω χώρες. Τα αποτελέσματα θα πάρουν τη μορφή ηλεκτρονικού οδηγού και θα «διαχυθούν» στο διαδίκτυο, ώστε να μεταφερθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την προσδοκία να αποτελέσουν έμπνευση και για άλλα σχολεία.

Ελπίζουμε, με ανάλογες δράσεις στα σχολεία, να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/τριών, οι οποίοι  θα κλιθούν ως αυριανοί πολίτες  να αντιμετωπίσουν,  να διαχειριστούν και να αναστρέψουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εμείς, η σημερινή ενήλικη γενιά τους κληροδοτούμε.  

Σχετικά Άρθρα