ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Πρόγραμμα Erasmus+:Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης στην Κροατία

       Το διάστημα 14 – 21 Μαΐου 2022, αντιπροσωπεία τριών  εκπαιδευτικών και δεκαπέντε μαθητών της Ε΄ τάξης  από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης επισκέφτηκαν το σχολείο: “MATIJA PETAR KATANCIC” στο Valpovo της Κροατίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus +, με θέμα: «Playing with Maths». Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

      Το σχολείο υποδοχής  της Κροατίας παρείχε μια άριστη φιλοξενία.  Οι αποστολές καλωσορίστηκαν επίσημα από τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τις τίμησε δίνοντας αναμνηστικά δώρα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία του Valpovo και της γύρω περιοχής, ξενάγηση στην παλιά πόλη και στον καθεδρικό ναό Πέτρου και Παύλου στην πόλη Osijek, επίσκεψη στο πάρκο φυσικού κάλλους  «Kopacki rit», στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ της Κροατίας και στην πόλη Dakovo,  βαρκάδα στον ποταμό Δούναβη και επίσκεψη σε ιπποφορβείο της περιοχής. 

      Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργητικά, για επτά μέρες, σε δράσεις στον χώρο του σχολείου αλληλεπιδρώντας τόσο βιωματικά όσο και διαδικτυακά. Τα οφέλη αυτής της εκπαιδευτικής εβδομάδας ήταν πολλαπλά! Η επαφή με άλλους πολιτισμούς, το διαφορετικό κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον, η ανταλλαγή γόνιμων απόψεων, τα ενδιαφέροντα βιωματικά  παιχνίδια  με σχέση τα μαθηματικά, τα μαθηματικά παιχνίδια όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, οι αθλητικοί αγώνες σε διάφορα αγωνίσματα, συνέβαλλαν σε μια άκρως επιμορφωτική εβδομάδα.

       Οι σχολικές συμπράξεις, μέσα από τα προγράμματα Erasmus+, παρέχουν, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές που συμμετέχουν, την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους λαούς, σεβόμενοι τον πολιτισμό τους και αποδεχόμενοι το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της κάθε κοινωνίας, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η επιδίωξη υλοποίησής τους από κάθε σχολείο.

Σχετικά Άρθρα