Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η Ξάνθης τίμησε την μνήμη των 353.000 αθώων ψυχών του Πόντου (foto+ video από τις εκδηλώσεις στο μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού)

Μαίρη Δαληκριάδου

Σήμερα τιμούμε την μνήμη των 353.000 αθώων ψυχών του Πόντου που σφαγιάσθηκαν από του Τούρκους. Ο σύλλογος ποντίων νομού Ξάνθης διοργάνωσε στην πόλη μας για αυτόν τον λόγο σειρά εκδηλώσεων. Την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 7:30 το απόγευμα στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών τελέστηκε τρισάγιο για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικό δρώμενο με τίτλο «Πόντος, Αντίσταση στην λήθη»  συμμετείχαν ο Φίλιππος Τσαουσέλης και Δημήτρης Χαϊτίδης (αφήγηση), Πόλυς Εφραιμίδης και Αναστάσιος Πετρόπουλος (λύρα- τραγούδι), Αναστάσιος Δασκαλόπουλος (λαούτο), Νίκος Τσεπίδης (νταούλι), Ροΐδος Σπύρος (ηχητική κάλυψη και φωτισμό)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το σύνολο του πολιτικού κόσμου και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πολιτιστικών συλλόγων, μέλη και φίλοι του συλλόγου ποντίων.

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/783812172581422
Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης δήλωσε:
 «Οι ψυχές ζητούν μία δικαίωση» Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ.κ. Παντελήμων, αναφέρθηκε εκτενώς στη Γενοκτονία των Ποντίων και τόνισε πως οι 353.000 ψυχές που δολοφονήθηκαν ζητούν ακόμη και σήμερα μία δικαίωση, η οποία όπως ανέφερε θα έρθει μόνο «όταν όλος ο πολιτισμένος κόσμος θα αναγνωρίσει το έγκλημα αυτό σαν Γενοκτονία και όταν οι απόγονοι εκείνων που το διέπραξαν θα ζητήσουν μία συγνώμη».
Από αριστερα ο νέος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ Χαραλαμπίδης με τον απερχόμενο πρόεδρο κ Ρωμανίδη. Οι δύο τους συνομιλούν με τον μητροπολίτη Ξάνθης…

Σχετικά Άρθρα