Του Μανώλη Σ. Χούμα
Ο παλιός γιατρός της Ξάνθης Κωνσταντίνος Καραπέτσης 1868-1956.
Στη ξανθιώτικη Ιστορία, αλλά και στον Τύπο της εποχής του, τον βρίσκουμε με πολλές παραλλαγές του ονόματός του, όπως Καραμπέτσης, Καραμπέτσος, Καραπέτσος κ.α.
Ο επιστολικός φάκελος αποκαθιστά τη σωστή γραφή του ονόματός του. Κωνσταντίνος Καραπέτσης, όπως ο ίδιος γράφει.
Η σωστή απόδοση του ονόματός του ήταν το κίνητρο, που με οδήγησε να συμμετάσχω σε διεθνή δημοπρασία και ν’ αποκτήσω τελικά τον φάκελο, που ο ίδιος ταχυδρόμησε απ’ την Ξάνθη στην Αθήνα το 1941.
Σκιαγραφώντας λιτά το βιογραφικό του :
Γεννήθηκε στους Ασπράγγελους της Ηπείρου, όπου τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων.
Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ήρθε κι εγκαταστάθηκε στη Ξάνθη, όπως άλλωστε πολλοί άλλοι Ηπειρώτες κι όχι μόνο.
Τι ήταν αυτό που τους οδήγησε να εγκατασταθούν στη Ξάνθη;
Μα τι άλλο;
Ο χρυσόφυλλος καπνός ασφαλώς, που προσπόριζε ευμάρεια στην πόλη και δημιούργησε τις συνθήκες για πλούσια και κοσμοπολίτικη κοινωνία.
Εκτός από διακεκριμένος γιατρός υπήρξε δραστήριος ως, Δημογέροντας, Έφορος Σχολείων , διευθυντής Δημόσιας Υγείας, πολιτευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων, πρόεδρος Λέσχης Φιλελευθέρων, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, μέλος του αδελφάτου της Διοίκησης του Νοσοκομείου κ.α.
Απ’ τον πρώτο γάμο του με την Ευδοξία Δ.Μπλάτσιου απόκτησε τη Ξενία (σύζυγος Κουφοδόντη) και τον Δημήτριο (σύζυγος Ερατώς Κηπουρίδου).
Μετά τον θάνατο της Ευδοξίας παντρεύτηκε την Ερμηνεία, την κόρη του κυρ Κωνσταντή Χασιρτζόγλου.
Στη διάρκεια της ενσωμάτωσης της Ξάνθης στη Βουλγαρία (1913-1919), η οικογένεια Καραπέτση μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη.
Με άδεια της Διασυμμαχικής Διοίκησης Δυτικής Θράκης, ο γιατρός επιστρέφει στη Ξάνθη την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 1919, ως πρόεδρος Επιτροπής παλιννοστούντων Ξανθίων, για την προετοιμασία της υποδοχής των Ελευθερωτών.
Μέλη της Επιτροπής : Χασιρτζόγλου, Στάλιος, Ρουσόπουλος, Φωκίωνος, Σιγάλας, Ζουλιάμης, Καραδήμογλου, Περβανάς, Λαδάς, Μιχάλογλου, Βαληκτσόγλου, Λεονταρίδης κ.α.
Ο άρχοντας Καραπέτσης είχε την ιστορική εύνοια της τύχης να προσφωνήσει, μετά την παρέλαση των Ελλήνων στρατιωτών στις 4 Οκτωβρίου 1919, τους στρατηγούς Ελευθερωτές της Ξάνθης Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και Σαρλ Αντουάν Σαρπύ.
Ο παλιός γιατρός είχε αρκετή περιουσία τόσο στη Γενισέα, την παλιά πρωτεύουσα του Νομού, όσο και στη Ξάνθη.
Λέγεται μάλιστα πως ο διώροφος Μεντρεσές της Κεντρικής Πλατείας της Ξάνθης (ίσως τμήμα του), ήταν ιδιοκτησίας του.
Η μικρή μου αναφορά για τον εξέχοντα Κωνσταντίνο Καραπέτση, αφιερώνεται στον εγγονό του Κώστα Καραμπέτση, τον παλιό κι εκλεκτό μου φίλο, που έχω πάνω από μισό αιώνα να δω.
Οι Εικόνες ανοίγουν αριθμητικά, πατώντας το βέλος στα δεξιά.
Μάιος 2022 ΜΣΧ