Κύριο Θέμα

Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο στην Ξάνθη

Με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίστηκε το Σάββατο το Επιστημονικό Συνέδριο στην Ξάνθη, καθώς αιρετοί, τεχνοκράτες, στελέχη των ΟΤΑ, συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες ενότητες που εξελίχθηκαν σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Το παρόν έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Συνέδρια σαν αυτό είναι προστιθέμενης αξίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και συνεχάρη τον Δήμο Ξάνθης, την Πανελλήνια Ένωση ΓΓ ΤΑ και τον Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών ΟΤΑ για τη σημαντική πρωτοβουλία.

Σημείωσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη, «όπου ταχύτατα εναλλάσσονται οι κρίσεις» και περιέγραψε τον περιφερειακό σχεδιασμό, που αναπτύχθηκε, με την ουσιαστική, όπως είπε, στήριξη της κεντρικής διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των μεγάλων φαινομένων, που σημειώθηκαν στην περιοχή, όπως ήταν οι πλημμύρες και ο σεισμός.

«Απαιτείται να τρέξουμε», επισήμανε, «για να μπορέσουμε να ζήσουμε μέσα σε μια νέα, καλύτερη, κανονικότητα» και πρόσθεσε πως μια επιτυχής διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση κρίνεται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην ταχύτητα των διαδικασιών της.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν14 Θεματικά Εργαστήρια, από αιρετούς, τεχνοκράτες και ειδικούς επιστήμονες, με 90 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα των ΟΤΑ, που αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία, την αγροτική γη, τους υδατικούς πόρους, την τοπική υγεία, την τήρηση διαδικασιών, την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις πράσινες προμήθειες, την πράσινη ενέργεια, την εισαγωγή καινοτομίας με ψηφιακές εφαρμογές για την οικονομική διαχείριση πόρων & εκκαθάριση δαπανών, την διαχείριση, ψηφιοποίηση & φύλαξη αρχείων, όπως και την ανάπτυξη συστημάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό της ΤΑ.

Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια συντόνισαν 47 αιρετοί, τεχνοκράτες και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Εκπαιδευτήριο Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΕΛΤΑ 360ο, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, αλλά και σε αίθουσα της διοίκησης ΠΕ Ξάνθης.

Η Ξάνθη έκλεψε τις εντυπώσεις με τους Συνέδρους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την οργάνωση της επιστημονικής συνάντησης, αλλά και από τη φιλοξενία που δέχονται αυτές τις ημέρες, περιδιαβαίνοντας στο αστικό περιβάλλον με τον ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, αλλά και την έντονη κοινωνική ζωή, τιςόμορφες γωνιές, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις που η σύγχρονη πόλη χαρίζει απλόχερα στους επισκέπτες της.

Ιδιαίτερη ενότητα, η παρουσίαση στις Πρώτες Βοήθειες και την Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ΚΑΡ.Π.Α, από τον εκπαιδευτή εθελοντών Μεμέτ Αλί Ζεκί και μέλη του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον.

Σημαντική στιγμή, η… Ξάνθη, μέσα από τον πολιτισμό, την παράδοση, τις αθλητικές δραστηριότητες, την έντονη καθημερινότητα, το ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος που συγκλονίζει όλες τις εποχές… Με εξαιρετικά βίντεο και με τη συνδρομή εθελοντών, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού Παναγιώτης Αμβροσιάδης κατάφερε να ξεσηκώσει το ακροατήριο, περιγράφοντας αδρά την Ξάνθη, που συνδυάζει με αρμονία το χθες με το σήμερα, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης -την πόλη, «με τα χίλια χρώματα»…

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν με βραβεύσεις αιρετών, στελεχών, τεχνοκρατών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των χορηγών του Συνεδρίου, αθλητών παραολυμπιονικών της Θράκης, εθελοντών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθηςέδωσε συγχαρητήρια σε όλους για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και πληροφόρησης των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ποιοτική διοίκηση των ΟΤΑ, ευχαρίστησε τους χορηγούς για τη σημαντική τους συμβολή στη διοργάνωση και κάλεσε τους συνέδρους να επιστρέψουν στην πόλη, όποτε το επιθυμούν. «Θα σας περιμένουμε και θα σας υποδεχτούμε με αγάπη», σημείωσε.

Αύριο ολοκληρώνονται οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με συναντήσεις εργασίας στα θέματα «Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας & Προτάσεις από το Εθνικό Δίκτυο

Τεχνογνωσίας & Επικοινωνίας Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών

ΟΤΑ – Δίκτυο Ξενοφών» και «Ανάδειξη κι Αξιολόγηση των Καλών Πρακτικών Δήμων και Περιφερειών» και θα ακολουθήσουν, η ανακοίνωση των συμπερασμάτων, καθώς και η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Σχετικά Άρθρα