Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μακάριος Λαζαρίδης από Ξάνθη: «Ελάχιστο χρέος της ανθρωπότητας η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων» (foto+video)

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδηςεκπροσώπησε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις εκδηλώσεις μνήμης για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην Ξάνθη. 

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Λαζαρίδης παρέστη στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, όπου απηύθυνε χαιρετισμό.

Όπως ανέφερε, «η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί μια επέτειο ανέκαθεν ξεχωριστή για τους λαούς της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων. Αλλά και με φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε συνθήκες δύσκολες».

Έκανε δε λόγο για «μαζικό, ειδεχθές έγκλημα», για «μια ακόμη ανείπωτη θηριωδία από τους Οθωμανούς – Τούρκους, που είχε ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα ενός λαού με μαρτυρικό τρόπο. Εν ψυχρώ εκτελέσεις, μαζικοί τάφοι, πορείες θανάτων προς τα  στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η απόλυτη φρίκη. Μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο.

Η Ελλάδα δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι’ αυτό και, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους».

Η καθολική διεθνής αναγνώριση και αυτής της Γενοκτονίας, τόνισε, «όπως και των Ποντίων και των Ασσυρίων, είναι το ελάχιστο χρέος της ανθρωπότητας. Άλλωστε, μία γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι να αναγνωριστεί. Η ιστορία δεν αλλάζει και δεν παραγράφεται! Η μνήμη δεν διαγράφεται και παραμένει άσβεστη. Κανείς μας δεν πρόκειται να ξεχάσει».

Η θύμηση, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «εκτός από το χρέος μας προς αυτούς που θυσιάστηκαν, είναι και ισχυρό θεμέλιο για τις βάσεις ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα εδώ, ενώνω τη φωνή μου με τις δικές σας και εκφράζω την ευχή να μην ζήσουμε, ποτέ ξανά, αντίστοιχες στιγμές βαρβαρότητας… Εκατόν επτάχρόνια μετά, θυμόμαστε, αφυπνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε».

Σχετικά Άρθρα