Κύριο Θέμα Οικολογία Τελευταία Νέα

Εξαιρετικά επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη ρίψη άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων στον Δήμο Αβδήρων

Χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα κι όμως στο δήμο Αβδήρων και συγκεκριμένα έξω από το χωρίο της Πεζούλας πετιούνται ανεξέλεγκτα ακόμη και στο διπλανό ρυάκι και δυστυχώς το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που επικρατεί αυτή η απογοητευτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση!!!

Σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης οι κανόνες διαχείρισης των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων εδώ και χρόνια είναι κενό γράμμα.

Οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελούν επικίνδυνο απόβλητο και η διαχείριση τους αποτελεί υποχρέωση των χρηστών, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους, στα σημεία πλήρωσης με νερό των ραντιστηκών, στις άκρες των δρόμων ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και καύση τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και μολύνουν τα υπόγεια ύδατα. (Στην περίπτωση της Πεζούλας ρυπαίνονται ΑΜΕΣΑ και τα νερά στο διπλανό ρυάκι από όπου πίνουν νερό και τα πρόβατα και άλλα ζώα που βοσκούν στην περιοχή), και τέλος τέλος οι συσκευασίες αυτές αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή.

Και συναντάμε αυτήν την κατάσταση σε πολλά χωριά… Κάδους που ξεχειλίζουν, συσκευασίες που πετιούνται χωρίς πριν να έχουν ξεπλυθεί, υπολείμματα φυτοφαρμάκων που με την πρώτη βροχή καταλήγουν στα παρακείμενα ποτάμια. Πολλές φορές κάποιος τα βάζει και φωτιά για να μικρύνει ο όγκος τους!!!!!!

Θα θέσω και μερικά ερωτήματα

Στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου για παράδειγμα ποιος έρχεται και τον αδειάζει τους αυτοσχέδιους κάδους; Πού πάει το περιεχόμενο τους; Και τι γίνονται όλα αυτά τα επικίνδυνα απορρίμματα; (Τα ερωτήματα είναι Ρητορικά…).

Σχετικά Άρθρα