ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Μετά από δουλειά πολλών μηνών και παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη λαμβάνοντας υπόψιν πολλές προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά φυσικά και τις εισηγήσεις των ειδικών τεχνοκρατών.
Στο μεταξύ οι πρωτοβουλίες των Βουλευτών και οι παρεμβάσεις της Προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη επέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα για τα οποία ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας την ευχαρίστησε θερμά. Συγκεκριμένα:
- Προωθήθηκε νομοθετικά ο συμψηφισμός του 12% για τις επιχειρήσεις της περιοχής που οφείλονταν από το 2010 και καταργήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
- Ρυθμίζονται τα στεγαστικά δάνεια των Ποντίων και ψηφίστηκε η Εθνική τους σύνταξη.
- Αποζημιώθηκαν οι καπνοπαραγωγοί και πληρώθηκαν παλιές ανεξόφλητες οφειλές στους βαμβακοπαραγωγούς.
- Εγκρίθηκε χρηματοδοτικά η Σιδηροδρομική Εγνατία.
- Ενισχύθηκε το ΔΠΘ
- Δόθηκε νέα ώθηση στο φράγμα Ιάσμου κλπ
Σε σχετική του δήλωση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε:
«Η σημασία της Διακομματικής επιβεβαιώθηκε διότι διατηρήθηκε το ενδιαφέρον για τα θέματα της Θράκης και προωθήθηκε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη της που περιλήφθηκε στο πόρισμα ως εθνική στρατηγική δικαιώνοντας την προσδοκία μας, όταν 60 Βουλευτές από το 2014 είχαμε υποβάλει το σχετικό αίτημα. Ευχαριστώ από καρδιάς για την ανταπόκριση τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ιδιαιτέρως την πρόεδρο της Επιτροπής μας Ντόρα Μπακογιάννη».
Ο Βουλευτής Ροδόπης κατά την παρέμβαση του στο Κοινοβούλιο παρουσίασε του βασικούς άξονες και για την μελλοντική ανάπτυξη και ανάδειξη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
«Πηγή λαών και Χρόνων» αποκαλεί ο Κωστής Παλαμάς τη Θράκη κι έχει δίκιο, γιατί στην πατρίδα μου οι εποχές δε διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται, αναβαθμίζοντας την διαχρονική και διαπολιτισμική της αξία και την μεγάλη γεωπολιτική της σημασία.
Με την ανάδειξη αυτής της αξίας και την κεφαλαιοποίηση της σύγχρονης γεωστρατηγικής σημασίας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ασχολήθηκε στην ουσία της αυτή η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, της οποίας το πόρισμα σήμερα καταθέτουμε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Θέλω γι’ αυτούς τους λόγους να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και φυσικά τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για την δυνατότητα που μας έδωσαν.
Ιδιαιτέρως την Πρόεδρό μας Ντόρα Μπακογιάννη και στο πρόσωπο της τους συναδέλφους όλων των κομμάτων για την ουσιαστική συμβολή τους αλλά και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, δηλ. τους συμπατριώτες μου, για τις πολλές και ουσιαστικές προτάσεις που κατέθεσαν.
Μέσα από ένα γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο με τις αντιπαραθέσεις του αλλά και της συνθέσεις του, πιστεύω ότι προέκυψε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και στρατηγικής που μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της ακριτικής μας Περιφέρειας σε Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης που μπορεί να την καταστήσει ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό.
Η πρόταση μας αναπτύσσεται πάνω σε 5 άξονες που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Συγκεκριμένα:
1ος Άξονας: Η Αν. Μακεδονία και Θράκη ως σταυροδρόμι συνδυασμένων μεταφορών
Η ολοκλήρωση και αναβάθμιση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και η συμπλήρωση της με τους κάθετους άξονες, η νέα υπό χρηματοδότηση Σιδηροδρομική Εγνατία που θα συνδέσει το λιμάνι της Καβάλας, το Βόρειο Έβρο και τις ΒΙΠΕ, η αναβάθμιση των συνοριακών διαβάσεων πχ Νυμφαία και για λεωφορεία, η διεθνοποίηση των αεροδρομίων και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών συνδυασμένα με τις εφαρμογές 5G θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια της Ελληνικής αγοράς και το διασυνοριακό εμπόριο.
2ος Άξονας: Πεδίο συνδυαστική ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης.
Η επερχόμενη διεθνής επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δίνει μια μοναδική ευκαιρία στον θρακιώτικο κάμπο να αναπτύξει καινοτόμα μοντέλα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας με το συντονισμό του μικρού κλήρου από μεταποιητικές επιχειρήσεις τύπου ΣΕΚΕ, να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους γεωργίας ακριβείας και να αξιοποιήσει τους υπαρκτούς υδάτινους πόρους πχ με την ένταξη και κατασκευή του φράγματος του Ιάσμου. Η Θράκη έχει τη δυνατότητα με τις κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία να συμβάλει στην πραγμάτωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Διατροφικής Αυτάρκειας που σε λίγο θα είναι το ζητούμενο για όλη την ΕΕ.
3ος Άξονας: Εγγυητής Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ.
Ο Νότιος Ευρωπαϊκός Ενεργειακός Διάδρομος που διέρχεται από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP και σε λίγο τον κάθετο αγωγό IGB, συνδυαστικά με τις δύο νέες πλωτές εξέδρες αεριοποίηση και αποθήκευσης αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την προώθηση της υποθαλάσσιας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα, την επέκταση των αιολικών πάρκων, τη δημιουργία νέων εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση της γεωθερμίας, συμβάλλουν στην πλήρη εφαρμογή της διεθνούς αρχής ενεργειακής ασφάλειας που προβλέπει την διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας, ώστε να μη δημιουργείται μονοπωλιακή εξάρτηση από μια αγορά. Οι θρακικές υποδομές σε συνεργασία με τον έτοιμο και ισχυρό ελληνικό εφοπλισμό μπορούν να ανοίξουν πάνω από 12 νέες αγορές προέλευσης της ενέργειας καθιστώντας την περιοχή μας εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά κίνητρα να την εξελίξουν σε ιδανικό διεθνή επενδυτικό προορισμό.
4ος Άξονας: Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο
Η επέκταση του ΔΠΘ στους νομούς Καβάλας και Δράμας, η δημιουργία νέων τμημάτων Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, η ενίσχυση του ΔΠΘ με περισσότερους φοιτητές, καθηγητές και πόρους και η δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων στη Θράκη συνδυασμένα με την εφαρμογή διεθνοποιημένων προγραμμάτων στην περιοχή, μπορούν να προσελκύσουν περισσότερο φοιτητικό, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, ενισχύοντας δημογραφικά και αναπτυξιακά την ακριτική περιφέρεια και θωρακίζοντας την πνευματικά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το Πανεπιστήμιο υπήρξε και παραμένει η πιο επιτυχημένη επένδυση που έγινε στη Θράκη γι’ αυτό πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη στήριξη του, ακόμα κι αν χρειαστεί αυτό να γίνει σε βάρος των μεγάλων κεντρικών Πανεπιστημίων.
5ος Άξονας: Μοναδικό Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο, ξεχωριστός Τουριστικός Προορισμός και Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας
Η προστασία και αξιοποίηση των σπάνιων οικοσυστημάτων (ΔΕΛΤΑ Έβρου και Νέστου, συστάδα λιμνών στη Ροδόπη, ορεινός όγκος, ακτογραμμή και νησιά Θρακικού πελάγους), η ανάδειξη τοπόσημων, ιστορικών μνημείων (αρχαίων, βυζαντινών, μουσουλμανικών, αιγυπτιακών, εβραϊκών, αρμενικών), η προβολή θρησκευτικών προσκυνημάτων, η διαφήμιση εκδηλώσεων και ξεχωριστών τοπικών προϊόντων μπορούν να καταστήσουν τη Θράκη ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που θα μπορούν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τη δημιουργική και ελεύθερη συμβίωση διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών, εθνοτικών ταυτοτήτων και πολιτισμών.
Η Θράκη είναι ένα σύγχρονο διεθνές σχολείο Δημοκρατίας και Ανοιχτής Κοινωνίας που παρά την κατά καιρούς υπονόμευση που δέχθηκε από ακραίες πολιτικές κέντρων εντός ή εκτός της χώρας, άντεξε γιατί το σύνολο των κατοίκων της, Χριστιανών και Μουσουλμάνων υπερασπίζονται με πάθος το διαπολιτισμικό μοντέλο που από μόνοι τους οικοδόμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Συμπερασματικά θέλω να τονίσω ότι το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης. Όλες οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση μας εκεί αποσκοπούν, διότι αυτή η πολιτική μόνο ταυτίζεται με την θωράκιση της Πατρίδας και την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων.
Η κρίση στην Ουκρανία παρά την τραγικότητα της κρύβει ίσως μέσα της και κάποιες σπάνιες ευκαιρίες.
Η Θράκη είναι έτοιμη, αν η Πολιτεία βοηθήσει οργανωμένα, να φιλοξενήσει προσωρινά ή και μόνιμα στα χωριά και στις πόλεις της Ομογενείς από την Ταυρίδα που το επιθυμούν αλλά και Ουκρανούς πρόσφυγες.
Έχουμε την εμπειρία από την Παλιννόστηση της δεκαετίας του 1990, έχουμε τις υποδομές (άδεια σπίτια στα χωριά μας και κλειστά σχολεία που θα φωτιστούν ξανά) και πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε και τις θέσεις εργασίας κυρίως στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, που οι συμπατριώτες μας έχουν τεχνογνωσία.
Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή πολιτική Βούληση και σχέδιο. Και στα δύο πιστεύω ότι συμβάλει η οργανωμένη και συστηματική δουλειά που σήμερα καταθέτουμε ενώπιον της Εθνικού μας Κοινοβουλίου.
Πιστεύω ότι μπορούμε να επαληθεύσουμε στην πράξη αυτό που έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης:
«Εγώ ε ίμαι ο τόπος σου, μπορεί να μην είμαι κανείς, αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις»
Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.