Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στην Ξάνθη θα παρουσιαστούν 3 Αγήματα με τις αυθεντικές στολές και τα όπλα που πολέμησαν στις μάχες.
Το 1ο Άγημα θα είναι του 1940-1941 και στην αναπαράσταση θα ηγείται ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, ο Διοικητής του Ρούπελ
Το 2ο άγημα θα είναι του Ιερού Λόχου και στην αναπαράσταση θα ηγείται η Ανθυπολοχαγός Σόνια Στεφανίδου, η ηρωίδα του 1942 που έγινε η πρώτη Ελληνίδα κομάντος, αλεξιπτωτίστρια, στη Μέση Ανατολή
Το 3ο άγημα θα είναι του Ερυθρού Σταυρού του 1940 και στην αναπαράσταση θα ηγείται η ηρωίδα Ερυθροσταυρίτισσα Καλιόπη Γίγα με τη γνήσια στολή και τα παράσημά της.
Πιο αναλυτικά:
Ο κ. Σπύρος Τσαρτσίδης Πρόεδρος και Διαχειριστής του Πολεμικού Μουσείου “Μιχάλης Τσαρτσίδης” που εδρεύει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, με αφορμή την συμμετοχή της Ομάδας Ιστορικής Αναβίωσης “Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητής Ρούπελ”, του Πολεμικού Μουσείου “Μιχάλης Τσαρτσίδης» στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Σπύρος Τσαρτσίδης αναφέρθηκε στον πατέρα του Μιχάλη Τσαρτσίδη που σε ηλικία 11 χρονών, το 1941, στην εισβολή των Γερμανών, ξεκίνησε με τα όπλα που είχαν οι Έλληνες και άλλα Γερμανικά που περισυνέλλεξε και έκανε μια μικρή αντιστασιακή ομάδα, από μικρά παιδιά, εναντίον των Βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων.
Κατόπιν, από αυτά τα όπλα συγκέντρωσε πολλά και συνεργάστηκε με τον Αυξεντίου που υπηρετούσε εδώ στην περιοχή και έστειλε και στην Κύπρο, για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και γι αυτή την πράξη του τιμήθηκε, από την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Με αφετηρία αυτό το υλικό, το 1978 ιδρύθηκε το Μουσείο στο Σιδηρόκαστρο, με 4.500 αντικείμενα και στη συνέχεια η συλλογή εμπλουτίστηκε, έχοντας σήμερα το μουσείο στη διάθεσή του 7.000 καταγεγραμμένα αντικείμενα, από όλες τις περιόδους των Ελληνικών Αγώνων, με κύριο κορμό υλικό από τις μάχες στο Ρούπελ του αγώνα του 1941.
Η Ομάδα μετέχει στην εκδήλωση που γίνεται στο οχυρό του Ρούπελ στην επέτειο της μάχης που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Απριλίου σε ανάμνηση της Μάχης που έγινε στις 6 Απριλίου του 1941. Εκεί υπάρχει μόνιμη έκθεση, που διευρύνεται κατά την επέτειο, με αυθεντικά όπλα και στολές, ενώ η αναβιωτική ομάδα φροντίζει ώστε να δημιουργείται ένα ρεαλιστικό κλίμα της μάχης με στρατιωτικούς που βρίσκονται με τον πλήρη εξοπλισμό τους σε συγκεκριμένα σημεία στο Οχυρό.
Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης “Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητής Ρούπελ”, του Πολεμικού Μουσείου “Μιχάλης Τσαρτσίδης”, είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σπύρος Τσαρτσίδης και αριθμεί 115 ενεργά μέλη που είναι όλοι εθελοντές και συμμετέχουν από Διδυμότειχο, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Έδεσα και Βόλο.
Ο κ. Σπύρος Τσαρτσίδης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Κουρτίδη, που προσκάλεσαν την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης “Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητής Ρούπελ” του Πολεμικού Μουσείου “Μιχάλης Τσαρτσίδης”, στη διεξαγωγή της παρέλασης την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, στην Ξάνθη.
Το Οχυρό του Εχίνου στην Ξάνθη είναι ένας τόπος που θα μπορούσε να αναδειχθεί να συλλεχθεί υλικό και να δημιουργηθεί ανάλογη «Ομάδα Αναβίωσης», σημείωσε ο κ. Τσαρτσίδης στη συζήτησή μας και δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά και η ομάδα του είναι στη διάθεση όποιου έχει το μεράκι να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
πηγή Όμορφη πόλη 89,9