Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΤΑΘΕΤΑΜΕ ΕΠΙΜΟΝΑ»

Την περίοδο των μνημονιακών περιορισμών συντελέστηκε μια σφοδρή αδικία σε βάρος των Παλινοστούντων Ποντίων και των Βορειοηπειρωτών. Επί της ουσίας κόπηκε η συνταξιοδότηση τους, διότι ετέθη ως προϋπόθεση γι’αυτήν η παραμονή τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι η επιστροφή τους κατέστη δυνατή μόνο μετά το 1990 που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και άνοιξαν τα σύνορα και με την Αλβανία, δηλ. πριν 30 χρόνια.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότεροι εξ αυτών είτε να μην πάρουν σύνταξη ή να πάρουν εξαιρετικά μειωμένη, διότι ουδέποτε υπογράφηκε αντίστοιχη διμερή συμφωνία με τα περισσότερα νεοσύστατα Κράτη από τα οποία προήλθαν για την αναγνώριση των δεδουλευμένων τους.

Στην αδικία αυτή αντέδρασαν μεμονωμένοι Βουλευτές κυρίως της Βορείου Ελλάδας. Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας ΔηοκρατίαςΕυριπιδηςΣτυλιανιδης μαζί με τον Βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο σημερινό Υπουργό Αμυνας, κατέθεσαν την πρώτη τροπολογία το 2013-14, χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι δεν έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας.

Το θέμα επανέφεραν και αργότερα μετά το 2015 μαζί με άλλους Βουλευτές, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Σάββα Αναστασιάδη δημιουργήθηκε ομάδα Βουλευτών με Ποντιακή και γενικότερα προσφυγική καταγωγή, η οποία ανέλαβε σε συντονισμό με τα προσφυγικά Σωματεία, να ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς και φυσικά τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτακη, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύτηκε δημόσια για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων.

Το καλοκαίρι του 2021 μετά από δημόσια πολιτική παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των εγγυημένων δανείων για την προστασία των σπιτιών των Παλινοστούντων με ρύθμιση από το Υπουργείο οικονομικών, η οποία είναι σε εξέλιξη υλοποίησης.

Επίσης πρόσφατα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Βουλευτή Β´ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιαδη παρακολούθησαν συστηματικά τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύνταξης Βορειοηπειρωτών και Παλινοστούντων με σχετική τροπολογία που δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναβλήθηκε η ψήφιση της με τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού, ότι θα επανέλθει ως υπουργική τροπολογία σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

Η επιμονή των Βουλευτών στο δίκαιο αυτό αίτημα τελικά δικαιώθηκε. Ο πρωθυπουργός δείχνοντας εμπράκτως συνέπεια στην δέσμευση που είχε αναλάβει και εθνική ευαισθησία, ζήτησε την κατάθεση σχετικής διάταξης η οποία και εισήχθη την προηγούμενη βδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ως τροπολογία και διόρθωση του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου

Ν 4387/2016 από το άρθρο 60 του νέου νόμου για την «Εθνική Σύνταξη των Ομογενών».

Με την τροπολογία αυτή μειώνεται ο χρόνος παραμονής από τα 40 στα 30 χρόνια, άρα το σύνολο των ομογενών κατοχυρώνει δικαίωμα Εθνικής Σύνταξης. Ακόμα και όσοι το έχουν κατοχυρώσει ήδη με μειωμένες απολαβές, αυξάνουν αναλογικά τις απολαβές τους κι αυτό ευνοεί τόσο τους Βορειοηπειρώτες όσο και τους Πόντιους Ομογενείς από την πρωην Σοβιετική ένωση. Συγκεκριμένα η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

Σε σχετική του δήλωση ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:

« Ελπίζω με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας να μπει οριστικό τέλος στην αχαριστία που επί χρόνια επιδεικνύει το Ελληνικό Κράτος έναντι των αδελφών μας Ποντίων και Βορειοηπειρωτών. Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό για την ανταπόκριση. Εμείς ως Βουλευτές προσφυγικής καταγωγής θα παρακολουθούμε μέχρι τέλους όλα τα θέματα που αφορούν στους αδελφούς μας Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, ώσπου να δούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία αποκαθιστά πλήρως στην πράξη τη δικαιοσύνη και τιμά τις θυσίες που σιωπηλά έκανε και συνεχίζει να κάνει αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού για την μητέρα πατρίδα»

Σχετικά Άρθρα