fbpx
ΕπιχειρήσειςΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Σταύρος Χατζηγρηγορίου: Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να συγκρατήσουμε τις τιμές του ψωμιού, αλλά μας συνθλίβουν οι αυξήσεις και η έλλειψη σιτηρών στην αγορά

Νέες αυξήσεις και διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς με σιτάρι προβλέπει ο Ξανιθιώτης επιχειρηματίας της αλυσίδας 6 αρτοποιείων «ο Μύλος» κ. Σταύρος Χατζηγρηγορίου με τον οποίο μιλήσαμε για τις αυξήσεις στο ψωμί τις πιθανές ελλείψεις και την κατάσταση της αγοράς.

Όπως μας είπε από το 2012 υπάρχει μια σταδιακή μικρή ανοδική τάση στην τιμή των σιτηρών η οποία κλιμακώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

«Από το καλοκαίρι και μετά αντιμετωπίσαμε συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών και στα άλευρα. Την ίδια ώρα ήρθαν και οι υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο Φυσικό Αέριο και το πετρέλαιο και τα περισσότερα αρτοποιία της Ξάνθης αναγκάσθηκαν να ανεβάσουν την τιμή του ψωμιού κατά 10 λεπτά. Φυσικά οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες αλλά βλέποντας και την κατάσταση του κόσμου αποφασίσαμε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο το κέρδος μας».

 Ο Πόλεμος στην Ουκρανία

«Πριν λίγες μέρες με την έναρξη του πολέμου υπήρξε ακόμη μια αύξηση κατά 10 λεπτά μιας και όλοι προέβλεψαν ότι θα έχουμε έλλειψη πρώτης ύλης. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 20% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν πάνω από 30% των εξαγωγών διεθνώς.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%».

Αυξήσεις 9% την ανά ημέρα

«Όπως καταλαβαίνετε και όσο συνεχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το ψωμί» μας λέει ο κ. Χατζηγρηγορίου και συμπληρώνει «Σήμερα έχουμε συνεχόμενες ανατιμήσεις των σιτηρών κατά 9% την ημέρα!!! Οι εισαγωγείς έχουν χτυπήσει την πόρτα και σε άλλες χώρες παραγωγής αλλά ακόμη δεν υπάρχουν συμβόλαια που να μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλοι εξαγωγείς σίτου είναι οι ΗΠΑ (2η θέση), ο Καναδάς (3η θέση), η Γαλλία (4η), ενώ προχωρώντας μέχρι την δεκάδα βρίσκουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Πολωνία».

«Στην επόμενη δεκάδα υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.ά., μολονότι ανάλογα προβλήματα με εμάς θα έχουν και τα υπόλοιπα κράτη».

Ελπίζουμε σε άμεση εξομάλυνση της κατάστασης

«Φυσικά δεν είναι μόνο η τιμή των σιτηρών που επηρεάζει την τιμή του ψωμιού. Αυτόν τον καιρό έχουμε αυξήσεις στην μαγιά, στο σουσάμι, στα ηλιέλαια (τα οποία έχουν και μεγάλη έλλειψη), στο κόστος παραγωγής με το ρεύμα και το πετρέλαιο να έχει εκτοξευθεί… Έτσι η ανησυχία στις τάξεις των αρτοποιών είναι εμφανής, με τις επιχειρήσεις να τηρούν τη δεδομένη στιγμή μια στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα εξομαλυνθεί εντός βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα».

Τιτάνιος αγώνας για συγκράτηση τιμών

Τέλος ο κ. Χατζηγρηγορίου μας ανέφερε σχετικά με τις τιμές: «Τα παραδοσιακά αρτοποιεία της Ξάνθης δίνουν σήμερα τιτάνιο αγώνα να συγκρατήσουν τις τιμές και να περιορίσουν το κέρδος τους προς όφελος των καθημερινών πελατών τους που είναι και η ευρεία μάζα του πληθυσμού.  Έχουμε απορροφήσει πολλές αυξήσεις και έχουμε περιορίσει το κέρδος μας στο απολύτως αναγκαίο για την λειτουργία μας. Για «εμπορικό κέρδος» αυτήν την περίοδο ούτε συζήτηση, μόνο συντήρηση και στήριξη των συμπολιτών μας… και βλέπουμε όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα