Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης την 9η Μαρτίου 2022 συναντήθηκε, στον φιλόξενο χώρο του καφέ-restaurant “Αποθήκη”, με τέσσερες νέες γυναίκες επιχειρηματίες της πόλης του. Από τις τέσσερεις αυτές γυναίκες οι δύο τόλμησαν και έστησαν από μηδενική βάση την δική τους επιχείρηση και οι άλλες δύο παρέλαβαν οικογενειακή επιχείρηση και δώσανε το δικό τους στίγμα. Άλλες σπάσανε την «γυάλινη οροφή» και άλλες πρωτοπορούν σε ένα κατ΄ εξοχή ανδροκρατούμενο κλάδο. Όλες πίστεψαν στις δυνάμεις τους και επιχείρησαν, έδειξαν τόλμη, δύναμη, υπομονή και επιμονή και πέτυχαν. Οι προσκεκλημένες μίλησαν για την επιχειρηματική τους εμπειρία, τα επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα που συνάντησαν, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ότι αφορά τη δουλειάς τους.
Στο πρόσωπο αυτών των γυναικών ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης τιμά όλες τις γυναίκες του «Επιχειρείν» της πόλης του. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυτή την περίοδο έχει δεχτεί συνταρακτικές αλλαγές και, αναπόφευκτα, επιπτώσεις λόγω COVID-19. Το επιχειρηματικό τοπίο φαίνεται να υφίσταται μόνιμες αλλαγές τις οποίες οι γυναίκες επιχειρηματίες καλούνται να τις αντιμετωπίσουν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα για την Γυναίκα, επεσήμανε ότι οι γυναίκες και η γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των κυβερνώντων. Μέχρι το 2030 έχουμε κληθεί να δημιουργήσουμε 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για την γυναίκα.
Δείτε video από την Βράβευση την οποία έκανε η πρόεδρος του Ομίλου Γλυκερία Νότα:
Οι τέσσερεις γυναίκες επιχειρηματίες της Ξάνθης που τμήθηκαν από τον Όμιλο είναι οι εξής:
Κιμουρτζή Αικατερίνη – Στυλιανή Σχεδιάστρια και κατασκευάστρια χειροποίητων υποδημάτων
Γεννημένη στη Μελβούρνη Αυστραλίας από Έλληνες γονείς, ζει και εργάζεται στην Ξάνθη. Ανήκει στη 2η γενιά υποδηματοποιών της οικογενείας της, διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων υποδημάτων. Η τέχνη του υποδήματος ξεκίνησε από τον πατέρα της Θεοδόσιο Κιμουρτζη το 1967 και συνεχίζεται από εκείνη από το 2006. «Η επαφή μου με το αντικείμενο που υπηρετώ ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, μεγάλωσα τριγυρνώντας και παίζοντας μέσα στην βιοτεχνία του πατερά μου, τα σφυριά, οι τανάλιες και τα καλαπόδια ήταν τα παιχνίδια μου, η εξοικείωση μου με τις φαλτσέτες ήταν από μικρό παΐδι» εξομολογείται.
Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο φοίτησε στην σχολή υποδηματοποιίας ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ. Αθηνών (Ελληνικό Κέντρο Δέρματος) και στην συνέχεια δούλεψε για 10 χρόνια στην Αθήνα σαν σχεδιάστρια σε μικρές και μεγάλες επώνυμες εταιρίες του κλάδου, μα πάντα η σκέψη της ήταν στη δική της επιχείρηση, μια απόφαση δύσκολη και επίπονη. Το 2010 ανακάλυψε, όπως λέει η ίδια, το αργεντίνικο τανγκό και τους λάτιν χορούς, εμπνεύστηκε από αυτούς, και ξεκίνησε τις δημιουργίες της για παπούτσια χορού από δικές της ανάγκες. «Στην δουλεία μου αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες ξεκινώντας από την φύση μου, μπορεί για έμενα να ήταν φυσικό επακόλουθο αυτή η ενασχόληση μου, αφού μεγάλωσα ανάμεσα στις φαλτσέτες, όμως για τον κόσμο ήταν και είναι άξιο απορίας και θαυμασμού, γιατί όλοι έχουν συνδέσει ένα αντρικό πρόσωπο στο άκουσμα της λέξης “τσαγκάρης”» λέει. Και συνεχίζει «Όλα τα μοντέλα των παπουτσιών μου είναι 100% χειροποίητα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με προσωπική προσεγμένη εργασία. Στην δουλεία μου, μου αρέσει να κάνω τις γυναίκες να χαμογελούν, παίρνω δύναμη από το χαμόγελο τους όταν αισθάνονται δυναμικές, όμορφες και άνετες πάνω στα τακουνιά μου».
.
Πασιαδοπούλου-Γαβριηλίδου Μαρία -Επιχειρηματίας στον χώρο της Εστίασης, μέλος του Ομίλου
Γεννήθηκε στην Γερμανία, αλλά μεγάλωσε στην Ξάνθη. Από μικρή βρέθηκε στο «μεροκάματο», όπως συνηθίζει να λέει η ίδια, λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς της. Για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές της σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αν και θα το ήθελε πολύ. Στην ηλικία των 24 ετών εγκαινίασε με τον τότε σύντροφο της ζωής της αλλά και μετέπειτα σύζυγό της και πατέρα των τριών παιδιών της την πρώτη της επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης. Μετά από μόλις πέντε χρόνια δημιούργησε και την δεύτερη επιχείρησή της, κόντρα σε δύσκολους καιρούς και σε αντίξοες καταστάσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έδωσε δουλειά μέσα από τις δύο επιχειρήσεις της σε «εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια, τα οποία τα περισσότερα ήταν φοιτήτριες» όπως λέει η ίδια. Και συνεχίζει « μπορεί η εστίαση να μην προσφέρει μια δουλειά καριέρας, αλλά είναι η ιδανικότερη λύση μέσα στα χρόνια της κρίσης». Η συμβουλή που απορρέει από την εμπειρία της και θέλει να δώσει σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα στην νέα γενιά είναι ότι «πρέπει να σπουδάσουμε τουλάχιστον τη ζωή, καθόσον η κοινωνική μας μόρφωση είναι μεγάλο εφόδιο στην οποιαδήποτε πορεία επιλέξουμε».
Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου Επιχειρηματίας στο χώρο της παρασκευής τροφίμων
Ζει και δραστηριοποιείται στον Νομό Ξάνθης, από όπου κατάγεται. Το 2010 στο χωριό Σούνιο Ξάνθης δημιούργησε μαζί με τον σύζυγό της μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών με την ονομασία ¨ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ¨. Η επιχείρηση και η ποσότητα των προϊόντων επεκτάθηκε και σήμερα τα θρακιώτικα παραδοσιακά ζυμαρικά της Σοφίας βρίσκονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, σε επιλεγμένα καταστήματα. Το πιστοποιημένο εργαστήριο της πληροί τους κανόνες ISO 22000 και κάθε χρόνο παράγει και νέα προϊόντα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις τροφίμων (Detrop Boutique στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, Food Expo την μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα., κ.ά) όπου τα προϊόντα της έλαβαν διακρίσεις και βραβεία. Για παράδειγμα το προϊόν Θρακιώτικος Τραχανάς λαχανικών με ταχίνι, έλαβε χρυσό βραβείο ποιότητας το 2020 στην έκθεση ΜΤΑ και βραβείο συσκευασίας και design το 2016 στην έκθεση Detrop Boutique.
Τσιακίρογλου Μαίρη Επιχειρηματίας στον χώρο της Εστίασης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Το 2011 αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2014 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης από το 1949. Το 2014 εκλέχθηκε πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης των ελευθέρων επαγγελματιών της πόλης, υπηρετώντας ως Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγαλματιών-Βιοτεχών-Εμπόρων ΠΕ Ξάνθης. Το 2016 ανέλαβε την θέση της Προέδρου του φορέα την οποία διατηρεί έως σήμερα. Επίσης, το έτος 2014 εκλέχθηκε στα όργανα των επαγγελματιών με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο έχει την θέση της Προέδρου έως και σήμερα. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), όπως και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων).