Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Αιμορροΐδες, πρήξιμο, κράμπες, τα «σήματα SOS» του σώματος

Γνωρίζετε πώς να διαβάζετε τα “σήματα SOS” που εκπέμπει ο οργανισμός σας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, που δεν είναι εμφανές; Για παράδειγμα οι αιμορροΐδες έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα όπως αντίστοιχα και το πρήξιμο στους αδένες ή οι κράμπες στα πόδια. Όλα αυτά είναι σήματα που εκπέμπει ο οργανισμός, εμφανίζονται σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, και πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν προτού εκδηλωθούν ορισμένες παθήσεις.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο συχνά «σήματα SOS» του σώματος και τι πρέπει να κάνετε αν βιώνετε κάποιο από αυτά.

Ενοχλήσεις στις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού κάθε ανθρώπου. Όταν παρατηρούνται ενοχλήσεις σε αυτές, όπως πρήξιμο που μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό, πόνο ή και αιμορραγία, σημαίνει ότι πιθανώς εκδηλώνεται αιμορροϊδοπάθεια.

Οι ενοχλήσεις στις αιμορροΐδες είναι πιο συχνές σε ανθρώπους που έχουν την προδιάθεση να τις εκδηλώσουν, οι οποίοι συχνά υποφέρουν από έντονη δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται κυρίως σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας και ελάχιστες φυτικές ίνες. Οι ενοχλήσεις στις αιμορροΐδες είναι δε, συχνότερες σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη αλλά και σε άτομα που υποφέρουν από φλεγμονές της περιοχής.

Τι πρέπει να κάνετε: Η διάγνωση του προβλήματος των αιμορροΐδων (αιμορροϊδοπάθειας) μπορεί να γίνει από ειδικό ιατρό χειρουργό. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ο ιατρός συστήνει φαρμακευτικούς ή χειρουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης και των συμπτωμάτων της. Η θεραπεία των αιμορροΐδων συμβαίνει να ποικίλει ανάλογα με το είδος τους (εσωτερικές ή εξωτερικές), τον βαθμό και την ένταση των συμπτωμάτων και οι θεραπευτικές μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα είναι μεν, χειρουργικές, αλλά ελάχιστα επεμβατικές, αναίμακτες και ανώδυνες.

Πρήξιμο στους αδένες

Το πρήξιμο που εκδηλώνεται στους αδένες -που συνήθως συνυπάρχουν με πονόλαιμο ή πυρετό και αίσθημα κόπωσης- μπορεί να σχετίζεται με τα αρχικά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr (EBV), ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στο σάλιο, γι αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι γνωστή και ως «νόσος του φιλιού».

Τι πρέπει να κάνετε: Παρότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση «περνάει» από μόνη της σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων, θεωρείται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα. Και αυτό διότι κάποιες φορές υπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση, την οποία μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει με την κατάλληλη αντιβίωση. Ο θεράπων ιατρός συστήνει συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση και αποχή από κοπιαστικές δραστηριότητες. Προτείνεται επιπλέον η λήψη άφθονων υγρών, αντισηπτικές ταμπλέτες και αντιφλεγμονώδη -μόνο όταν υπάρχει πυρετός ή έντονος πονόλαιμος και δεν υποχωρεί.

Κράμπες στα πόδια

Οι κράμπες που εμφανίζονται στα πόδια -κυρίως στα δάχτυλα των ποδιών ή τις γάμπες- συνήθως οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και σε έλλειψη ηλεκτρολυτών ή και μεταλλικών στοιχείων από τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κράμπες στην πλειονότητά τους είναι «αθώες», δεν υποκρύπτουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τι πρέπει να κάνετε: Προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ, κάντε διατάσεις στα πόδια σας προκειμένου να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Στη διάρκεια της ημέρας σας δε, προσπαθήστε να μην εκτίθεστε πολλές ώρες στη ζέστη, στον ήλιο ή στο πολύ κρύο. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία. Σε περίπτωση που οι κράμπες επιμένουν για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό. Ενδέχεται οι κράμπες να συνιστούν συμπτώματα κάποιας πάθησης (αναιμία, παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή προβλήματα στο θυρεοειδή). Ή για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται η λήψη ορισμένων φαρμάκων -μεταξύ άλλων, τα διουρητικά και τα αντιόξινα χάπια.

Σχετικά Άρθρα