Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Το «μυστήριο» με τη ρωσική φάλαγγα που κόλλησε έξω από το Κίεβο – Τι εκτιμούν αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών

Άλλο είναι να κάνεις στρατιωτικές ασκήσεις κι άλλο να συντονίζεις 150.000 στρατιώτες, όταν ο εχθρός περνά στην αντεπίθεση», δήλωσε ο πρώην διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη

Την ώρα που συνεχίζουν να σφυροκοπούν οι ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις τα ουκρανικά εδάφη, πληθαίνουν τα ερωτήματα αναφορικά με το γιατί έχει κολλήσει το τεράστιο ρωσικό στρατιωτικό κονβόι που θα έκλεινε τη θηλιά στο Κίεβο, στην Ουκρανία.

Αν και τα πράγματα να εξελίσσονται ευνοϊκά για τους σχεδιασμούς της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία, και οι δυνάμεις του Πούτιν καταλαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα αστικά κέντρα, η μήκους 60 χλμ. φάλαγγα των ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει το τελευταίο διήμερο, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι Ρώσοι επιτελείς έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για αστραπιαία άλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας, χωρίς να χρειαστεί να σταλούν ενισχύσεις.

Αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσον η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών ή ένας κακός σχεδιασμός από μέρους της Ρωσίας αναφορικά με την επιμελητειακή υποστήριξη -ή ένας συνδυασμός των δύο παραγόντων- καθήλωσαν το ρωσικό κονβόι.

«Άλλο είναι να κάνεις στρατιωτικές ασκήσεις κι άλλο να συντονίζεις 150.000 στρατιώτες, όταν ο εχθρός περνά στην αντεπίθεση», δήλωσε ο πρώην διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, Μπεν Χότζις, σημειώνοντας ότι η Ρωσία συγκέντρωσε δυνάμεις από ολόκληρη τη χώρα που δεν είχαν μέχρι τότε συνεργαστεί. Ο πρώην διοικητής πρόσθεσε ότι τα ποσοστά κατανάλωσης πυρομαχικών και καυσίμων είναι πάντα μεγαλύτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς και όσο περισσότερο προελαύνουν οι Ρώσοι, τόσο περισσότερα θα χρειάζονται.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε χθες ότι: «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προχωρά βάσει των σχεδιασμών», αλλά η σταματημένη ρωσική φάλαγγα, το μπροστινό τμήμα της οποίας έχει φθάσει σε αεροδρόμιο περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, έρχεται να τον διαψεύσει.

Ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν να κάνουν επιδρομές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρη την Ουκρανία, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στους «FT», ενώ βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες παρατημένα οχήματα του ρωσικού στρατού, πολλά με σκασμένα λάστιχα ή μηχανικές βλάβες.

Επικαλούμενος αναφορές περί Ρώσων στρατιωτών που λεηλάτησαν καταστήματα, ανώτερος δυτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για πεσμένο ηθικό, έλλειψη τροφίμων, φτωχό εξοπλισμό και κακή κατάσταση των εισβολέων.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρθηκε σε εικόνες ρωσικών οχημάτων κολλημένων στη λάσπη, αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει το εύρος του προβλήματος. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι τα στρατεύματα του Πούτιν στη νότια Ουκρανία φαίνονται να μην αντιμετωπίζουν τόσο επιμελητειακά προβλήματα, εν μέρει επειδή ανεφοδιάζονται από την Κριμαία. Πέραν τούτου, τα ρωσικά στρατεύματα εκεί περιλαμβάνουν καλύτερα εκπαιδευμένους άνδρες και λιγότερους κληρωτούς.

Σχετικά Άρθρα