Το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Ξάνθης διοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στο «Πολυχώρο» του 2ουΓυμνασίου Ξάνθης κοινή δράση στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο τίτλος της επετειακής αυτής εκδήλωσης ήταν «Προσέγγιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Θράκη στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης». Συντονιστές της δράσης αυτής ήταν η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου κ. Τάτσιου Έλενα και οι Εκπαιδευτικοί κ. Θεοτοκάτου Θάλεια, η κ. Κλειτσιώτη Χρυσούλα, ο κ. Μαυροφρύδης Χριστόφορος και η κ. Σιδηροπούλου Σοφία. Ενώαπό την πλευρά του 2ου Λυκείου ο Εκπαιδευτικός κ. Ζωγραφόπουλος Κωνσταντίνος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η μαθήτρια του 2ου Λυκείου Πάγγου Βασιλεία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολικών μονάδων παρουσίασαν στο κοινό διαφορετικές οπτικές γωνίες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Θράκη κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Έγινε δε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των Θρακιωτών στην Ελληνική Παλιγγενεσία.
Συγκεκριμένα από το 2ο Γυμνάσιο παρουσίασαν και ανέπτυξαν Α) το τμήμα Γ1 το θέμα «Η εκπαίδευση των γυναικών κατά την Ελληνική Επανάσταση» με εισηγήτρια τη μαθήτρια Γκιριτλή Ιλάιντα, Β) το τμήμα Γ2 το θέμα «Ενέργειες τοπικών Διοικήσεων – Πολιτειακές Πράξεις στα χρόνια της Επανάστασης» με εισηγήτριες τις μαθήτριες Ζερενίδη Έλενα και Κωνσταντινίδου Βικτώρια, Γ) το τμήμα Γ3 το θέμα «Ιδιωτικές πρωτοβουλίες – Συμβολή και δράση ελληνικών και ξένων εταιρειών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης» με εισηγήτρια την Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα και Δ) το τμήμα Γ4 το θέμα «Το σχολείο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση» με εισηγήτριες τις μαθήτριες Παρίση Ρόζα και Τσακουρίδου Χρυσοβαλάντου.
Από την πλευρά του το 2ο Λύκειο παρουσίασε την προβληματική «Η “ελληνική” παλιγγενεσία στη Θράκη» με εισηγητές/τριες Α) την Κρασνίδου Άννα του τμήματος Α3 με θέμα «Η εκπαίδευση στη Θράκη, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημαντικοί εκπρόσωποι της εκπαίδευσης στη Θράκη», Β) τον Μεμέτ Οσμάν του τμήματος Α5 με θέμα «Η σπουδαιότητα του θρακικού φύλου, ο ρόλος της Γενισέας και της Ξάνθης στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας (18ος-19ος αι.)» και Γ) την Κοζλεκίδου Σοφία του τμήματος Α8 το θέμα «Η προσφορά των Θρακιωτών στην Ελληνική Επανάσταση».Η κοινή δράση πλαισιώθηκε από τη χορωδία των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης του 2ουΓυμνασίου υπό τις οδηγίες της Μουσικού του 2ου Γυμνασίου κ. Θεοτοκάτου Θάλεια. Τέλος τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση επιμελήθηκαν ο κ. Συρόπουλος και η κ. Γιάκατη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης Εμμανουήλ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης &Περιθεωρίου κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου Μαίρη, το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ με τους κ. Αγγελοπούλου Άννα, κ. Ανταμπούφη Νικόλαο και τον κ. Τζάστα Γεώργιο.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης οι οποίοι επιμελήθηκαν τα κεράσματα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς τον Σύλλογο Διδασκόντων και το βοηθητικό προσωπικό της Σχολικής Μονάδας του 2ου Γυμνασίου για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Οι εισηγήσεις των μαθητών/τριών, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου.
Οι Συντονιστές Δράσης
Τάτσιου Έλενα, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης
Ζωγραφόπουλος Κωνσταντίνος, Φιλόλογος του 2ου Λυκείου Ξάνθης