ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Θεμιστοκλέους: Aνοίγει αύριο η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το Novavax

Άυριο το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό εμβόλιο Νovavax

Μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Νovavax, ανέφερε κατά την ενημέρωση ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τόνισε το πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax θα πραγματοποιηθεί στις 05/3. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό.

Όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών ο γγ σημείωσε πως το 74,9% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον ενήλικο πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84,4%, πρόσθεσε.

Σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός για τον μήνα Ιανουάριο που αφορά 317.962 πολίτες. Τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.

 Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν, σήμερα, οι 20.145.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Ειδικότερα για την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% του γενικού πληθυσμού και 82,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί ποσοστό 92% επί των δικαιούχων και 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. «Από τα 5.376.000 των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 96%, και μόνο ένα 4% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση» προσέθεσε.

Σε μελέτες για την διάρκεια της προστασίας του εμβολίου για τον κορωνοιό αναφέρθηκε, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε συνοψίζοντας τα ευρήματα από συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών μελετών, για το τι ισχύει μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η οποία έγινε από τον ΠΟΥ και δημοσιεύθηκε στο Lancet, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό η προστασία από το να κολλήσει κανείς τον ιό μειώνεται μεν κατά 20-30%, εξακολουθεί να ισχυεί κατά 70% η προστασία από το να νοσήσει κανείς σοβαρά από αυτόν.

Σημειώνεται πως οι μελέτες αυτές έγιναν πριν την επικράτηση της Όμικρον.

Στην επιδημία της κόβιντ, εκτίμησε, χωρίς να το συνειδητοποιούμε χρησιμοποιούμε πολεμικούς όρους, είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας εντούτοις πως ακόμη δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «ειρήνη» καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα και η προσπάθεια ανάσχαισης της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί.

Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Εν συνεχεία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις συστάσεις εμβολιασμού ανοσοκασταμένων παιδιών και ενηλίκων συνοψίζοντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Όπως είπε, για παιδιά και εφήβους 5-17 ετών συστήνεται η τρίτη δόση, 4 εβδομάδες από την δεύτερη.

Για ενηλίκους συστήνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική 4η δόση, τρεις μήνες μετά τη 3η δόση.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα