Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου& καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε..
[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«1922, η άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη» εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Προερχόμενοι από τόπους με κοσμοπολίτικη κουλτούρα και μακραίωνη παράδοση, οι πρόσφυγες το 1922 μπόλιασαν τη νέα πατρίδα με τον πολιτισμό τους. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και την σταδιακή είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει το νέο του εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Διάρκεια προγράμματος: Από 60 έως 90 λεπτά
Χώρος διεξαγωγής: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή. Μόνο με κράτηση.
Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.
[19.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Εγκαίνια Περιοδικής έκθεσης «Η άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»
Η έκθεση στην πάνω πτέρυγα του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα περιλαμβάνει:
- Υλικό από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου με στοιχεία, οικονομικά, επαγγελματικά, καθημερινής ζωής, θρησκευτικής λατρείας κλπ, των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη
- Banners με κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»
- Χάρτες που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης τις καταγωγές τους και τον τόπο προέλευσης τους.
- Αναγνωστήριο (χώρος στον εκθεσιακό χώρο με βιβλία όπου μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση και να διαβάζει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το θέμα μας)
Επιμέλεια – Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ξανθόπουλος Πασχάλης (σκηνοθέτης), Ισιδώρα Βουλκίδου (βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος), Κωνσταντίνος Βλάχος (φιλόλογος-γλωσσολόγος), Σταυρούλα Ανέστη (Ιστορικός), Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου (Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ), Μαρκέτα Σπανού (εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων), Ζάχου Κατερίνα (Μουσειολόγος), Γιάννης Κατσούλης μουσικολόγος.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο [email protected]
Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου
[20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Παρουσίαση «Κι οι πρόγονοί μας πρόσφυγες» της Χρύσας Μπαΐρα
Πόσο μοιάζουν οι καιροί; Για το κείμενο που ακολουθεί, αιτία στάθηκε τούτο το μοιάσιμο των καιρών. Και η πάρα πέρα δημιουργία του τροφοδοτήθηκε από να σέβας στα παθήματα των λαών που γεμίζουν τους καιρούς. Κι ύστερα ήρθε η σιγουριά, για τα φιλόξενα ράφια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου και για τον καθημερινό αγώνα εκείνων που αγκαλιάζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτιστική ανάβρα της ΦΕΞ. Το δικό μας τόλμημα ένας ελαχιστότατος κόκκος άμμου, σε τούτη την όχθη της τέχνης και του πολιτισμού. Χ.Μ.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με κρατήσεις στο τηλέφωνο 2541025421 ή με mail στο [email protected]
Οργάνωση: ΦΕΞ – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Συλ. Μικρασιατών Ν. Ξάνθης