Το θέμα της κοπής δέντρων τα οποία βρίσκονται δίπλα σε πυλώνες της ΔΕΗ και κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ή πυρκαγιών προκαλούν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση- με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς ρεύμα- έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγάρα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
“Συνηθίζουμε σε αυτή τη χώρα όταν πέφτει η σκόνη από ένα πρόβλημα που δημιουργείται, όταν κάτι πάει στραβά και περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες να σταματάμε να συζητάμε για αυτό και το πως θα γίνουμε καλύτεροι. Η αλήθεια είναι ότι παρότι έχουμε νομοθετήσει για την αποσαφήνιση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για δέντρα ή άλλα φυσικά φαινόμενα τα οποία βρίσκονται δίπλα σε πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ παρατηρήσαμε πως στην πρόσφατη κακοκαιρία υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα, υπήρχαν ζητήματα τα οποία κατά συνέπεια έκοψαν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα στο σπίτι τους.”, επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
“Τι πρέπει να γίνει για να είναι ξεκάθαρη η αρμοδιότητα ώστε και τον χειμώνα σε ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και τους μήνες της θερινής περιόδου που βλέπουμε το εξής φαινόμενο από τους πυλώνες της ΔΕΗ να πετάγονται σπίθες και να ξεκινούν πυρκαγιές; Τι πρέπει να γίνει ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος που έχουμε ψηφίσει; Χρειάζεται αποσαφήνιση του νόμου για την αρμοδιότητα; Υπάρχουν άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι να καταφέρουμε να υπογειοποιηθεί το κρίσιμο κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αποφύγουμε οριστικά αυτά τα προβλήματα;”, διερωτήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, είπε πως: “είναι ένα πρόβλημα σοβαρό που μας έχει δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Υπήρξαν εμπλοκές στις αρμοδιότητες που πρέπει να ξεκαθαρίσει για να ξέρει ο καθένας τον ρόλο του πριν και κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Απόρροια των καθυστερήσεων και των συναρμοδιοτήτων υπήρξε μία παρέμβαση σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις: η μία ήταν στις 23 Δεκεμβρίου όπου ήρθαμε για να δώσουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στο ποιος πότε και με ποιες διαδικασίες έχει υποχρέωση τυπικά να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας από πλευράς ανθεκτικότητας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.”.
Ο Υφυπουργός εξήγησε πως πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να υποβάλλει αίτημα προς το οικείο δασαρχείο αν πρόκειται για δημόσια έκταση και η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εντός 15 ημερών και να δώσει την άδεια. Σε περίπτωση που περάσει αυτό το χρονικό διάστημα τότε μπορεί να παρέμβει στο έργο με απλή γνωστοποίηση της παρέμβασης στο δασαρχείο. Όσον αφορά τις ιδιωτικές εκτάσεις τόνισε πως για κοπή δέντρων χρειάζεται έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη μετά από γνωστοποίηση μέσω του δασαρχείου. “Εντός 20 ημερών οφείλει να συναινέσει. Αν αυτό δεν γίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος η παρέμβαση εξελίσσεται για να αρθεί η επικινδυνότητα του δικτύου. Σε ευαίσθητες περιοχές ετοιμάζουμε διατάξεις για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη και ένα πρόγραμμα απαίτησης για θέσεις και αποστάσεις. Σε σχέδιο πόλης ή οικισμούς έχει αρμοδιότητα ο Δήμος. Η ασφαλής λύση είναι η υπογειοποίηση”, τόνισε ο υφυπουργός.Δείτε το video