Επιστολές Τελευταία Νέα

Η Αμερικανική παρουσία ανατρέπει την Τουρκική σχεδίαση για κατάκτηση της Θράκης

Τι θα επιδιώξουν οι Τούρκοι μέχρι το 2023;

Η Τουρκία  του Ερντογάν είναι δεδομένο ότι επιθυμεί και θα επιδιώξει να αναθεωρήσει στο σύνολό της τη Συνθήκη της Λωζάνης , προβαίνοντας στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αναθεώρηση αυτή συνεπάγεται αλλαγή συνόρων συνοδευόμενη με κατάκτηση εδαφών από τα γειτονικά κράτη και κατά συνέπεια με την Ελλάδα και την Κύπρο

Αν μπορούσε η Τουρκία θα προέβαινε άμεσα στην κατάκτηση του υπολοίπου εδάφους της Κύπρου, των νησιών μας στο Αιγαίο, της Θράκης μας ακόμη και δυτικότερα αυτής.

Ωστόσο η σημαντικότατη Ελληνική αποτρεπτική στρατιωτική ισχύς σε συγκερασμό με τις πολύ ισχυρές συμμαχίες και αμυντικές συμφωνίες που έχουν συνάψει Ελλάδα και Κύπρος και το γεγονός ότι είναι κράτη μέλη της ΕΕ, ανατρέπουν τη σχεδίαση της Τουρκίας στην παρούσα φάση.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ευκτέου και δυνατού από πλευράς Τουρκίας στην παρούσα φάση, γεγονός που καθιστά μόνο όνειρο  για τον Ερντογάν την διεξαγωγή  επιτυχών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, με βάση τα παραπάνω.

Ωστόσο εκτίμηση είναι ότι για την Κύπρο θα επιχειρήσει  η Τουρκία με όχημα τα κράτη του Οργανισμού του “Τουρκικού κόσμου”, την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και την ένταξη του αρχικά ως παρατηρητή και στη συνέχεια ως πλήρες μέλος σε αυτόν.

Στη συνέχεια έχοντας αυτό στα χέρια της η Τουρκία θα επιχειρήσει ανάλογες κινήσεις στον Οργανισμό χωρών Ισλαμικής Διάσκεψης. Με αυτόν τον τρόπο θέλει η Τουρκία να πετύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους Διεθνώς, προκειμένου να οδηγήσει το Κυπριακό αρχικά στη λύση των 2 κρατών.

Έτσι θα δώσει σάρκα και οστά στη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων  της στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες θα ενεργήσει υποτίθεται το διεθνώς αναγνωρισμένο πλέον  ψευδοκράτος στην ΑΟΖ του, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος θα προβούν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.

Μέχρι να γίνουν αυτά η Τουρκία θα προσπαθεί να αποτρέπει τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων εταιρειών  άλλων χωρών στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, τα οποία έχει εκχωρήσει η τελευταία.

Εξαίρεση θα αποτελούν σε όσα θαλάσσια οικόπεδα μετέχει η  εταιρεία της φίλου και συμμάχου χώρας της Τουρκίας, του Κατάρ, η  Qatar Petrolium, της οποίας ο ρόλος της είναι πολύ ύποπτος και είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί τον “δούρειο ίππο” μέσω του οποίου το Κατάρ  θα επιχειρήσει την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου.

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να φύγει και δεν θα φύγει στρατιωτικά από τη Λίβύη, ενώ θα επιδιώξει τη νομιμοποίηση του Συμφώνου Σάρατζ-Ερντογάν από τον νέο Πρόεδρο και κυβέρνηση της χώρας, που θα προέλθουν από τις εκλογές εάν και όποτε γίνουν στη χώρα

Τέλος αναφορικά με την Ελλάδα, θα συνεχίσει να συντηρεί η Τουρκία την ένταση στις σχέσεις μαζί της, συνεχίζοντας να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας και  επιχειρώντας τη διασύνδεσή της Ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά με την υποχρέωση αποστρατικοποίησής τους από εμάς

Αυτό θα συνεχίσει να το κάνει, προσπαθώντας έτσι να προσδώσει νομιμοφανή αιτιολόγηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει για να τα κατακτήσει όταν κρίνει ότι υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία

Η δημιουργία τέλος βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ανατρέπει την τουρκική σχεδίαση για κατάκτηση της Θράκης, οδηγώντας σε επαναπροσδιορισμούς των τουρκικών στόχων στην περιοχή.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι και δεν θα είναι μόνες εάν η Τουρκία κάνει το απονενωημένο και επιτεθεί.

Ειδικά για την χώρα μας θα λέγαμε ότι πίσω από την τουρκική επιθετικότητα με φραστικές επιθέσεις των Τούρκων ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ, αποστράτων Αξιωματικών, συνταξιούχων διπλωματών και λοιπών αξιωματούχων, κρύβεται διάχυτα η φοβία για τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων μας από 6 νμ σε 12 νμ, στο Αιγαίο, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε νέα δεδομένα , ανατρέποντας την πληθώρα των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αρχιπέλαγος.

Οι συγκυρίες είναι κατάλληλες και το μόνο που απομένει είναι να αναμένουμε την πτώση του Ερντογάν από την εξουσία προκειμένου να επιχειρηθεί αυτό, υιοθετώντας την τακτική του “ώριμου φρούτου».

Παναγιώτης Νάστος

Σχετικά Άρθρα