Τελευταία Νέα

Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη εν Ιωαννίνοις στο ΙΝ Τιμίου Προδρόμου (video και foto από τον Αρχιερατικό Εσπερινό)

Μαίρη Δαληκριάδου

Στις 17 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, στην πόλη της Ξάνθης ο εορτασμός του Αγίου πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου όπου φυλάσσονται μόνιμα τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου. Παραμονές τις εορτής Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022  στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου πραγματοποιήθηκε αρχιερατικός εσπερινός μετ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα και έκθεση των ιερών λειψάνων του Αγίου.

Πως Βρέθηκε η εικόνα του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στο ναό του Τιμίου Προδρόμου:

Πάρα πολλοί ηπειρώτες εποίκησαν την Ξάνθη μετά τον σεισμό του 1829 μαζί με αυτούς ήρθε στην πόλη μας για να ιστορήσει τις εκκλησίες ,ο Φίλιππος Ζωγράφος, από τα Γιάννενα όπου διέμεινε στην οδό Στάλιου. Στο ναό Τιμίου Προδρόμου σώζονται σπαράγματα εικονογραφιών, στο αριστερό κλείτος, δίπλα στην είσοδο του γυναικωνίτη, καθώς και δίπλα στο αναλόγιο του δεξιού ψάλτη. Υπήρχε και η πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού, αλλά καλύφθηκε από μεταγενέστερη τοιχογραφία. Ο ναός έχει αφιερωμένο το δεξιό Κλείτος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και το αριστερό Κλείτος στον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο Ιωαννίνων, όπου υπάρχει εικόνα τέμπλου που παρουσιάζει τον νεομάρτυρα. Ο Ζωγράφος γνώριζε τον νεομάρτυρα ,και πιθανώς να ήταν παρών στο μαρτύριο του. Θεωρείται πως υπάρχουν 3-4 εικόνες από ζωγράφους που γνώριζαν τον άγιο. Ενώσεις ηπειρωτών έχουν ενδιαφερθεί για την εικόνα. Οι ηπειρώτες της Ξάνθης αφιέρωσαν προσκυνητάριο όπου τοποθετήθηκε η εικόνα του αγίου. Η εικόνα έχει χρονολογία 1863.

«Ούτως ο περιφανής νεομάρτυς του Χριστού, Γεώργιος, υιός υπήρξεν γονέων ευσεβών και εναρέτων, Κωνσταντίνου και Βασίλως, εκ τινός χωρίου, της επαρχίας Γρεβενών ορμωμένων, ονομαζομένου κοινώς «Τσούρχλι» νυν δε Άγιος Γεώργιος, ανθρώπων ενδεών και ποριζομένων τα προς το ζειν, δια γεωργίας, οίτινες γεννήσαντες τον Γεώργιον και εν ευσεβεία αναθρέψαντες, ουκ ηδυνήθησαν δι’ απορίαν εκπαιδεύσαι αυτόν. Άπειρος δε γραμμάτων ως εκ τούτου διαμείνας και απορφανισθείς των γονέων αυτού, εν νεαρά ηλικία, διέμενε προς καιρόν υπό τους αδελφούς. Τηνικαύτα μεταβάς εις Ιωάννινα, επορίζετο τα προς το ζειν υπομίσθιος, απλώς υπάρχων τον τρόπον και σεμνός τοις ήθεσι και πράος, και μη απολειπόμενος του θαυμάζειν εις τον οίκον Κυρίου εν ταις ευκαιρίας αυτού».

Μοναχός Γεράσιμος Μικρογιαννίτης

loading...

Σχετικά Άρθρα