fbpx
Τελευταία Νέα

Γνωρίζουμε το Οχυρό Καστίλλο στον Βώλακα Δράμας (φωτογραφίες)

Του Γιάννη Δαμάρη

Έρευνα 4/6/2020. Υψίπεδο Βώλακα, οχυρό Καστίλλο, Γραμμή ΜΕΤΑΞΑ 1936 -41 (ένα δαιδαλώδες δίκτυο στοών και καταφυγίων).

Το οχυρό Καστίλλο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.030 μέτρα, 2,5 χλμ. βορείως του χ.Βώλακα, ανατολικά του υψίπεδου του Κάτω Νευροκοπίου. Αποστολή του (σε συνεργασία με το οχυρό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) ήταν η απαγόρευση των οδεύσεων από Βουλγαρία προς τη λεκάνη του Βώλακα, από την οποία εχθρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κινηθούν προς την πεδιάδα της Δράμας για να καταλάβουν το λιμάνι της Καβάλας.

Το οχυρό Καστίλλο είναι ένα από μικρότερα οχυρά της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ με ανάπτυγμα καταφυγίων 240 μέτρα και συνολικό μήκος στοών και συγκοινωνίας 520 μέτρα. Παρόλα αυτά το μικρό οχυρό Καστίλλο διαθέτει. όλα τα απαραίτητα καταφύγια για την εκπλήρωση της αποστολής του, εντός της στοάς εντοπίσαμε γραφεία Αξιωματικών, σταθμό ασυρμάτου, θαλάμους προσωπικού, ιατρείο με χειρουργείο, τηλεφωνικά κέντρα για τους διμοιρίτες, αποθήκες τροφίμων, χώροι υγιεινής και δεξαμενές νερού.

Το οχυρό Καστίλλο βρίσκεται ανατολικά του υψιπέδου κάτω Νευροκοπίου, και 2,5 χλμ Βορείως του χωρίου Βώλακα Δράμας. Στον υψοδείκτη 1,029 μέτρα , βρίσκεται απέναντι από το οχυρό Άγιος Νικόλαος. Και μαζί αυτά τα 2 οχυρά, σταματούσαν την προώθηση εχθρικών τμημάτων από βορρά (ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ ).

Τα 11 επιφανειακά έργα που εντοπίσαμε του οχυρού που βλέπετε στις φωτογραφίες καταστράφηκαν, από τις κατοχικές δυνάμεις (Βουλγάρους) την περίοδο 1941 – 1943. Το οχυρό Καστίλλο την 6η Απριλίου του 1941 δεν ήταν στην γραμμή πυρός της ναζιστικής Γερμανίας που εισέβαλε από τον βορρά.

Σχετικά Άρθρα