fbpx
ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Σωστές και χρήσιμες οι «καλές προθέσεις». Αλλά δεν φτάνουν οι προθέσεις – Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 Εκ πρώτης όψεως, η πρώτη παράγραφος της είδησης φαίνεται τουλάχιστον καλή : Τo Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Όπως σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο οργανισμός, «μαζί με τον κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, στήριξαν έμπρακτα το έργο των καλλιτεχνών μας, μια στήριξη ιδιαίτερα σημαντική για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία».

Η  δεύτερη παράγραφος , δείχνει και καλές προθέσεις και γι αυτό  φαίνεται ακόμα καλύτερη: « Ο κ. Σταμάτης μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος αναγνώρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων που δημιουργoύνται από άτομα με νοητική αναπηρία τονίζοντας δε ότι αυτό θα έχει την έμπρακτη στήριξη του πρωθυπουργικού γραφείου και η εξέλιξή του θα παρακολουθείται στο ανώτατο επίπεδο»

Αλλά δυστυχώς, η συνολική εκτίμηση του δημοσιεύματος και των δηλώσεων του κ. Σταμάτη, επισημαίνει  ότι όλα βρίσκονται στο στάδιο των προθέσεων. Και αυτό είναι κακό. Διότι είναι θετικό το ότι υπάρχει καλή πρόθεση αλλά δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις. Και αυτό μού θυμίζει δυο-τρεις φράσεις γραμμένες από τον αείμνηστο και κορυφαίο συγγραφέα Νίκο Τσιφόρο  για το θεατρικό έργο «Η ροζ αμαρτία» που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Η γυναίκα μου τρελάθηκε».

Σε μια μικρή σκηνή, ο Γιάννης Βογιατζής λέει στον Λάμπρο Κωνσταντάρα:

  • Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν όλες οι καλές προθέσεις…..

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας απαντά διακόπτοντάς τον :

  • Ναι αλλά δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις. Εγώ μπορεί να έχω όλη την καλή πρόθεση να σού κάνω μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδος. Εσύ θα κάτσεις;

Ο Βογιατζής απαντά :

  • Μα τι λες τώρα; Όχι βέβαια.

Και ο Κωνσταντάρας ολοκληρώνει :

  • Εμ δεν θα κάτσεις. Τρελός είσαι να κάτσεις;

Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για «επίλυση του θέματος αναγνώρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων που δημιουργoύνται από άτομα με νοητική αναπηρία».  Αλλά δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις. Και η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ.  Σταμάτης μόνον προθέσεις είχε να προσφέρει στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα, ένα  Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση που βρίσκεται στη Νέα Πεντέλη , αναγνωρισμένο ως “Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο” που λειτουργεί ως Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ.

Η «Μαργαρίτα», στο πληροφοριακό έντυπό της αναφέρει: «Η πρόοδος των ανθρώπων με νοητική αναπηρία τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι εντυπωσιακή. Οι κατακτήσεις τους εμφανείς. Γνωρίζουμε όμως ότι τα δικαιώματά τους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν αν δεν αλλάξουν σε βάθος οι κοινωνικές υποδοχές, αν δεν καταλυθούν πολλά κοινωνικά στερεότυπα. Εμείς πιστεύουμε ότι άνθρωποι με νοητική αναπηρία έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες απ΄ όσο νομίζουμε γι αυτό επισημαίνουμε ότι χρειάζεται να τους εμπιστευτούμε και να τους πιστέψουμε περισότερο».

Η «Μαργαρίτα» αλλά και αρκετά άλλα Κέντρα, Ιδρύματα, Φιλανθρωπικά Σωματεία, Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας προσπαθούν πολύ και προσφέρουν πολλά στον κόσμο των Αναπήρων στην Ελλάδα. Αλλά όλα τους, βασίζουν την ύπαρξή τους και τη δυναμική τους κυρίως σε «καλές προθέσεις». Όσο για την  αναγνώριση των καλλιτεχνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να μπορέσει όμως ένας ανάπηρος να έχει καλλιτεχνικά δικαιώματα, πρέπει αρχικά να έχει καλλιτεχνική παραγωγή. Και για να έχει καλλιτεχνική παραγωγή, δεν αρκούν οι προθέσεις. Χρειάζονται κι άλλα πολλά. Από  προσβάσιμες συγκοινωνίες και καλοφτιαγμένα πεζοδρόμια, μέχρι προσβασιμότητα  σε –δημόσια τουλάχιστο-  κτίρια και κοινόχρηστους χώρους αλλά και Προσωπικούς Βοηθούς. Και τόσα πολλά, μα τόσα πολλά ακόμη.

Για όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Καλή η αναγνώριση καλλιτεχνικών δικαιωμάτων. Αλλά προέχουν οι συνθήκες ώστε ένας ανάπηρος  να έχει τη δυνατότητα καλλιτεχνικής δημιουργίας ώστε επωφεληθεί των δικαιωμάτων του.

Σχετικά Άρθρα